Aj Fujitsu má svoj konvertibilný Windows tablet.

Ten je však orientovaný skôr na podnikových používateľov, čomu zodpovedá aj cena. Nami testovaný model Fujitsu Stylistic R726 má totiž rovnakú hardvérovú výbavu ako Acer Switch Alpha 12, avšak takmer dvojnásobnú cenovku.

Konkrétne ide o 12,5-palcový tablet s Full HD rozlíšením. Obrazovka je matná, čo určite poteší časť používateľov. Základom je procesor Intel Core i5-6300U, ktorý dopĺňa 8 GB operačná pamäť a 256 GB SSD úložisko. Takáto výbava bohato postačuje na plnohodnotné používanie zariadenia aj v režime notebooku.

Ku klávesnicovej časti máme pripomienky. K displeju sa pripája štandardne, pomocou magnetického konektora. Ten je však so zvyškom klávesnice spojený labilne, pomocou textílie. Toto môže spôsobovať problémy napr. pri používaní zariadenia na kolenách, ale aj na stole. Klávesnica totiž nie je s obrazovkou spojená tak pevne, ako v prípade konkurenčných tabletov. Spojenie sa však neprerušovalo. Pripojenie magnetického konektora je bezproblémové, avšak klávesnica má kvôli malej textílii sklon k pohybu po stole pri drgnutí. Pripomienky máme aj k malému touchpadu a k spracovaniu samotnej klávesnice, ktoré pôsobí stroho a nezodpovedá cene.

Tablet má však dobrú portovú výbavu. Obsahuje plnohodnotný USB 3.0 port, mini DisplayPort a sloty na microSD a Micro SIM kartu. Vo výbave nám však chýba USB-C konektor, ktorý by mal byť dnes súčasťou tabletu. Stojan zariadenia je štandardne vyklápateľný a reproduktory sú priemerné.

Priamo v základnej výbave nájdete stylus. Ten poteší spracovaním, pripomína klasické pero. Výdrž batérie sme namerali na úrovni 2 hodín a 48 minút v teste PCMark 8. Ide o štandardný výsledok. Reálna výdrž dosahuje aj 6 hodín, v prípade kancelárskej práce s aktívnym pripojením do internetu. Teoreticky môže byť ešte o niečo vyššia. To však platí pre všetky konvertibilné Windows tablety s procesormi Intel Core i.

Fujitsu Stylistic R726 má príjemnú hmotnosť na úrovni 830 gramov pre obrazovku a 1,17 kg pre kompletné riešenie s klávesnicou. Tablet obsahuje napr. zabudované NFC pre bezkontaktné prihlásenie pomocou SmartCard. Takisto k tabletu môžete pripojiť dokovaciu stanicu s extra portami. V tomto smere to má Fujitsu dobre navrhnuté. Konštrukcia tabletu je odolná, zo zliatiny horčíka.

Cena: 1709 €
Zapožičal: Fujitsu

Plusy

+ Matný displej
+ Pekne spracovaný stylus
+ Dokovacia stanica priamo od výrobcu
+ Zabudovaný LTE modem

Mínusy

– Chýba USB-C port
– Priemerné reproduktory
– Spracovanie klávesnicovej časti
– Vyššia cena

Verdikt

Fujitsu Stylistic R726 je z pohľadu bežného používateľa pomerne drahý konvertibilný tablet. Toto zariadenie je však určené najmä podnikovým používateľom a jeho výhodou je prémiový servis, zabudovaný 4G modem a voliteľné doplnky priamo do kancelárie.

Parametre testovaných tabletov:

ModelFujitsu Stylistic R726 
Veľkosť, typ displeja a rozlíšenie12,5″, IPS, 1920 × 1080
Operačný systémWindows 10 Pro, 64-bit
ProcesorIntel Core i5-6300U, 2,40 GHz, dvojjadro
RAM a interná pamäť8 GB RAM, 256 GB / 190 GB k dispozícii
PortyUSB 3.0, mini DisplayPort, microSD, micro SIM
Digitálna kameraZadná, 2 Mpx, predná, 2 Mpx
Rozmery a hmotnosť319 × 201 × 9,5 mm / 0,83 kg

Výsledky testovania tabletov so systémom Windows 10:

Model (OS Windows 10)Fujitsu Stylistic R726 
PCMark 8 – Home accelerated3 095
Work accelerated4 044
Creative accelerated3 669
PCMark 8 – Home battery test2:48
3DMark – Sky Diver3 586
Cloud Sky5 798
Ice Storm13 420
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Základná výbava/cena3/5
Dodatočná výbava a funkcie4/5
Výdrž3/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017 ako súčasť testu tabletov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit