Pracovná stanica pre grafikov. Fujitsu má v ponuke super výkonné notebooky, ktoré sú vhodné na strih videa, CAD aplikácie, rendering videa alebo virtuálnu realitu. My sme testovali model, ktorý bol vyrobený v Nemecku. Notebook presahujúci hmotnosť troch kilogramov nie je úplne to pravé do kaviarne. Na občasné prenášanie z kancelárie je pripravený.

Vyhotovenie a používanie

Poriadna mašina so 17,3″ displejom na stole zaberie viac miesta, ako sme mnohí zvyknutí. Je to ale jednak rozmerom a tiež tým, že prichádza v plnej výbave. Žiadne kompromisy. Dostatočný priestor na opierke na dlane, veľká klávesnica s numerickým blokom a touchpad s dvomi trojicami tlačidiel. Nad ním aj pod ním sú tlačidlá, ktorými sa dá systém ovládať lepšie a použijete buď palec alebo ukazovák.

Model notebooku / ParameterFUJITSU Workstation CELSIUS H970
ProcesorIntel Core i7-7820HQ 2,9 ÷ 3,9 GHz, 8 MB cache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4
Pevný diskSamsung, 512 GB SSD M.2
Displej17,3″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px, Anti-Glare
Grafická kartaNVIDIA Quadro P4000, 8 GB VRAM
Porty3 × USB 3.0, 2 × USB-C, VGA, DisplayPort, SmartCard, Micro SIM, LAN, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]418 × 288 × 30
Skutočná hmotnosť [kg]3,329
ZapožičalFujitsu
Cena (EUR s DPH)4688

Po dizajnovej stránke nechýba červená línia pod klávesnicou a všetky klávesy sú takisto lemované červenou farbou. Škoda, že nie je podsvietená. Je tichá a dobre sa na nej píše. Špeciálne pri tejto značke poznáme zdrsnené klávesy na zabezpečenie dobrého kontaktu s prstami. Šípky sú oddelené a hoci sú menšie, dajú sa používať. Klávesnica sa veľmi ponáša na bežnú klávesnicu k stolnému počítaču.

Notebook má vymeniteľnú batériu. Nie je to častý jav, no vzhľadom na hrúbku by bolo pomerne nelogické, aby tu takýto prvok nebol. Veko displeja a opierka na dlane je z hliníka, zvyšok je plastový. Nad klávesnicou je zostava tradičných tlačidiel Eco, zapnutia režimu v lietadle a tlačidlo na vypnutie.

Eco tlačidlo umožní skutočne predĺžiť prácu na batériu nielen znížením jasu, ale aj obmedzením rýchlosti procesora. Naše namerané testy výdrže boli s vypnutým režimom Eco. Predná hrana má signalizačné LED diódy, vďaka ich umiestneniu nerušia pri práci. Nechýba čítačka odtlačkov na pravej strane opierky. Notebook má ešte starší typ, po ktorej treba potiahnuť prstom, funguje však spoľahlivo.

Výkon a hardvérová výbava

Zaujímavosťou tejto pracovnej stanice je to, čo všetko môže obsahovať. My sme mali na test verziu s procesorom Intel Core i7-7820HQ 2,9 ÷ 3,9 GHz. Kúpiť si môžete aj dve verzie s CPU Intel Xeon E3. Kapacita RAM z použitých 16 GB sa dá navýšiť na 64 GB. Takisto je veľká variabilita pevných diskov. My sme mali 512 GB SSD, no dá sa ísť s cenou nižšie a zvoliť si otáčkový disk. To je niečo, čo definitívne neodporúčame, ak nechcete zabiť výkon tejto zostavy. Maximálna kapacita je pri oboch typoch diskov 1 TB.

Displej je Full HD a toto je pre tento motel zároveň najvyššie rozlíšenie. Má antireflexnú povrchovú úpravu, takže sa naň dobre pozerá za bežného svetla, ale aj pri kancelárskom osvetlení. Nebudete v ňom vidieť odrazy z vašich stropných svietidiel.

Model / TestyFUJITSU Workstation CELSIUS H970
Kancelársky výkon – PCMark 104464
Essentials7004
Productivity6459
Digital Content Creation5336
Herný výkon – 3DMark 1112181
Graphics score15477
Physics score7428
Combined score7441
VR Mark
Orange Room5899
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1368,2
Access time [ms]0,037
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]5:34
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]30,3 / 35,1
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]34,7 / 41,1
Celkové hodnotenie
Faktor mobility1,67
Odolnosť tela4/5
Dizajn3/5
Klávesnica4/5

Grafická karta je niečo, čo skutočne stojí za povšimnutie. NVIDIA Quadro P4000 je vhodná na virtuálnu realitu a patrí medzi grafické karty prvej triedy. Teda tie s najvyšším výkonom a podporuje technológie Optimus, PhysX, 3D Vision Pro a nView. Nechýba podpora DirectX 12.1 a Shader 5.0.

Celkovo je tu 1792 CUDA jadier na paralelné spracovanie. Je to cítiť a na tomto stroji si môžete zahrať najnovšie hry. Samozrejme na plné detaily by ste potrebovali trochu iný typ karty. Táto je na úrovni zhruba GeForce 1060 alebo Radeon R9 390X.

Počítajte však s tým, že vysoký výkon bude vyžadovať poriadne chladenie a Celsius dá o sebe počuť. No a k tomu je tu ešte 3G/4/G slot na Micro SIM kartu pod batériou.

Napriek silným komponentom sa notebook nijako veľmi nezahrieva. V záťaži má príkon 107 W. Pri bežnej práci sa dostanete s úspornými režimami bezpečne pod 40 W, spravidla ešte menej.

thumbs-up-icon

Výhody

  • super výkonná stanica
  • poriadna výbava portov
  • vyhotovenie
  • takmer žiadne prehrievanie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • hlučnejší notebook

 

Cena: 4688 EUR

Zapožičal: Fujitsu

Verdikt

FUJITSU Workstation CELSIUS H970 je výkonná stanica s poriadnym 17,3″ displejom. Má antireflexnú úpravu, žiadne hračky, ale je to ozajstný stroj na robotu. Je síce dosť veľký, no nie je celkom určený na každodenné prenášanie. Silná grafika, bezpečnosť vďaka zabezpečeniu dát a systému funkciou WorkPlace Protect je v tomto prípade samozrejmosťou. Tento notebook je ozajstný pracovný nástroj s výbornou portovou výbavou a špičkovým zabezpečením.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2018, ako súčasť testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.