Smartfóny značky Hammer sme testovali viackrát. Sú to odolné kusy, ktoré prežijú takmer všetko. Výrobca stavil na istotu a prišiel s pomerom strán 18 : 9. To je v súlade s dnešnými trendmi. Telefón je trochu užší, no stále širší kvôli solídnemu ochrannému krytiu.

Pogumované telo je tiež doplnené o hliníkové plátovanie. To však na spodnej strane. Výrobca vie presne, prečo ho umiestnil takto. Smartfón má totiž takmer najvyššiu ochranu IK proti pádom ťažkých predmetov naň. Prežije pád pevného objektu s hmotnosťou 1,7 kg a z výšky 40 cm. Tak čo? Budete ho skúšať kladivom?

Fotoaparát je len jeden, a to podľa nás stačí. Dvomi by ste v tejto triede nič nezískali, hoci by to pôsobilo naoko dobre. Lemovanie displeja je silné a chráni proti poškriabaniu displeja keď ho otočíte displejom nadol. Takisto je dobre premyslená ochrana fotoaparátu. Ten je zapustený v gumovom kryte.

Konektory sú zakryté a my sme ocenili jednoduchý prístup k SIM kartám. Stačí vyklopiť kryt a vybrať slot. Potešilo nás aj rýchle nabíjanie s hodnotou 15. Presne takou, ako majú niektoré smartfóny vyššej triedy alebo vlajkové lode. Na batériu s kapacitou 5000 mAh to budete potrebovať. Menej nás však potešilo 3 GB RAM. Zároveň ale dodávame, že je to ešte hodnota, s ktorou sa dá rozumne počítať. Telefón je svižný, pri fotení a prepínaní viacerých aplikácií už budete menšiu hodnotu pociťovať. Najmä však 4-jadrový CPU s maximálnou frekvenciou 1,5 GHz. To z neho robí pomalšie modely na trhu.

Aj preto sme radi, že výrobca veľmi nešpekuloval a nechal čistý Android. S aktualizáciami starými viac ako rok si ale očividne starosti nerobí. Na tele je tlačidlo, ktorému sa dá naprogramovať jedna funkcia. Štandardne je pridelená zapnutiu fotoaparátu. Fotoaparát je inak len doplnková funkcia. Odfotí, ale zázraky nečakajte. Ale celkovo má pomalú odozvu a realizácia snímky sa podobá na nakrúcanie videa s pomalým snímkovaním.

Po technologickej stránke je tu všetko potrebné, čiže tak ako u ostatných smartfónov, nechýba NFC alebo podpora LTE. Reproduktor je hlasitejší, ako obvykle. A toto bude jeden z faktorov, prečo sa rozhodnúť pre Hammer.

Model telefónuHammer Energy 18:9
Operačný systémAndroid 8.1, aktualizácie 5. 4. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
Procesor4-jadrový, 1,5 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,7 / 720 × 1440, 18:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFCáno, BGN, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx
Predný fotoaparát / video8 Mpx
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]160 × 77 × 15 / 254
KonektorUSB-C, 15 W
ZapožičalmyPhone
Cena [EUR s DPH]209
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score47101
PCMark for Android – Performance3386
3DMark Sling Shot Extreme – Total108
Graphic88
Physics578
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť2/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Konštrukcia a prístup k SIM kartám
  • Cena
  • Čistý Android
  • Zosilnená ochrana IK

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Pomalý fotoaparát
  • Celkovo nižší výkon

Verdikt

Hammer Energy 18:9 je taká klasika. Je menej výkonný, ale drží si dobrú cenu. Výrobca si dal záležať na zosilnenej ochrane. Nielen keď vám spadne na zem, ale aj keď vám spadne niečo na telefón. V súvislosti s klasikou sme ocenili, že tu nie sú žiadne neštandardné výmysly a ovládacie prvky sú ľahko dostupné.

Cena: 209 €

Zapožičal: myPhone

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.