Úspešný pokračovateľ série X, ktorá pri značke Honor znamená vždy niečo navyše za super cenu.

Nám sa tento telefón páčil, avšak odporúčame vyhnúť sa čiernej farbe. Je fádna, veľa na nej neuvidíte a nevyniknú konštrukčné detaily tohto modelu. Odporúčame si kúpiť typicky „modrú honorovskú“. Smartfón má uhlopriečku displeja 5,93 palca s pomerom 18 : 9, avšak podľa rozmerov to tak nevyzerá. Viac sa podobá na klasický smartfón. Nemá úplne bezrámikový displej, no sme radi, že výrobca nerobil žiadne pokusy alebo dizajnové výstrelky.

Toto je model, ktorý sa dá rozumne používať. Má čítačku odtlačkov na zadnej strane, tu má aj dva fotoaparáty. Stávka na istotu sa prejavila aj na microUSB konektore. Výrobca chcel pridať najrozšírenejší konektor a uprednostniť ho tak pred ešte nie tak rozšíreným USB-C. V tejto cenovej triede to berieme, navyše telefón nemá rýchle nabíjanie, a tak je absencia USB-C skôr iba pocitová. Ocenili sme prítomnosť audiokonektora.

Hliníkové telo je matné a budete mať na ňom množstvo odtlačkov, toto nám neprekážalo, pozor si ale treba dať na šmykľavé bočné hrany. Tie sú zaoblené a niekomu môžete Honor 7X takpovediac vyskakovať z ruky.

Model telefónuHonor 7X
Operačný systémAndroid 7.0, aktualizácie 1. 1. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorHiSilikon Kirin 659, 8-jadrový, max. 2,36 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,93 / 1080 × 2160
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1 LE, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video16 + 2 Mpx / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3340 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]157 × 75 × 8 / 165
KonektormicroUSB
ZapožičalHonor
Cena [EUR s DPH]299
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score82140
PCMark for Android – Performance5066
3DMark Sling Shot Extreme – Total410
Graphic338
Physics1639
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť4/5
Výdrž4/5

Operačný systém je v tomto prípade klasika, zhodný so smartfónmi Huawei. Zatiaľ je tu Android 7 a EMUI 5.1. Je to zvláštne, keď zoberieme, že prakticky v jednom termíne boli predstavené oba modely (spolu s Honor 9 Lite) a jeden má Android 8.0 a druhý (7X) má ešte staršiu verziu. Hoci práve model X je drahší a vybavenejší. Napriek tomu je cena a výbava definovaná tak, že sa smartfón nevyhne ťažkej konkurencii v tejto oblasti. Navrch má možnosť získať klasickým telom, tradičnými konektormi a kvalitným vyhotovením.

Páčilo sa nám použitie 4 GB RAM a 64 GB úložiska. Batéria s kapacitou 3340 mAh udrží telefón pri živote dva dni. Nás potešil deň skutočne intenzívneho používania. Po každej stránke svižný model, ku ktorému sme prakticky nemali žiadne extra výhrady.

Fotenie je niečo, na čo sa môžete spoľahnúť. Fotografie pri východe alebo západe slnka majú minimum šumu. Pri tmavších fotkách sa farebnému šumu nevyhnete. Fotenie s dvomi objektívmi je fajn. 16 + 2 Mpx, teda hlavný a pomocný objektív na meranie hĺbky scény využijete pri portrétoch. Archos Diamond Omega fotí lepšie portréty. Nešpekuluje a robí krásne rozostrenie. Honor 7X toto takisto dokáže. Neraz ale veľmi pôsobí softvérové dopočítavanie a niekedy vyslovene hranato utne scénu okolo objektu. Prechod medzi ostrým a rozmazaným segmentom na fotke je citeľne vidieť.

thumbs-up-icon

Výhody

  • kvalitné spracovanie
  • dobrá výbava
  • spoľahlivý fotoaparát
  • výdrž na batériu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • fádny v čiernej farbe

Verdikt

Honor 7X je dobre koncipovaný smartfón. Nemá žiadne extra výstrelky, je to taká klasika s dobrou výbavou a za dobrú cenu. No cenu, ktorú nájdete v podobnej výbave skoro u každého výrobcu. Honor 7X sa nám ale páči. Svižný model s dobrým systémom, ktorý sme testovali zároveň s dvojnásobne drahším smartfónom. V mnohých smeroch sme nepociťovali, že používame lacnejší model.

Cena: 299 EUR

Zapožičal: Honor

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 3/2018, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.