Notebook so silným zabezpečením, prepracovanými funkciami a energetickou úspornosťou.

Séria notebookov EliteBook je vhodná pre podniky a používateľov, ktorí chcú svoj prenosný počítač používať na prácu, zároveň skĺbiť bezpečnosť a ďalšie funkcie s pridanou hodnotou. Ide napríklad o špeciálne zabezpečenie, ktoré výrobca dodáva v nadštandardnom stave, a takisto aj konštrukčné a materiálové spracovanie. Neprekvapí hliníkové telo, ktoré je na rozmery 15,6-palcového notebooku zároveň ľahké a odolné.

HP EliteBook 650 G10Zdroj: TOUCHIT
HP EliteBook 650 G10

HP Wolf Security

Tento notebook je odlišný práve stupňom ochrany a celkového zabezpečenia. Nástroj HP Wolf Security je previazaný so systémom na úrovni BIOS-u a hardvéru a tento prvok chráni proti neoprávneným zásahom, napríklad pri pokuse zdiskreditovať systémové súbory.

Je to skutočne silná ochrana vrátane automatického antivírusového systému, ktorý je schopný odhaliť aj takzvané 0-day hrozby, na ktoré ešte nie sú definície a sú z pohľadu bežného rozpoznávania neznáme. Ide o ochranu, ktorá nepatrí medzi bežnú výbavu prenosných počítačov a aj z tohto dôvodu je notebook vhodný pre používateľov, ktorí pracujú s citlivými dátami.

Displej

Výrobca použil pomer strán 16 : 9 na 15,6“ uhlopriečke. V prípade testovaného modelu ide o displej s povrchovou úpravou proti odleskom, čo je určite vidieť a je to vynikajúca pridaná hodnota a takisto má aj zvýšenú svietivosť až na 400 nitov. To je v notebookovom segmente lepšia hodnota a prejaví sa na kvalite obrazu ako aj možnosti používať notebook v priamom slnečnom osvetlení.

Ergonómia je zachovaná aj vďaka tomu, že výrobca síce použil tenké rámiky, no nešiel až takpovediac na hranu. Displej sa začína dostatočne vysoko od základne tak, aby ste nemuseli pozerať príliš nadol. Nakoniec je tu ešte možnosť otvoriť veko až na uhol skoro 180°, čo dáva slobodu v tom, ako budete notebook používať. Hodí sa to nielen pri práci posediačky, ale aj postojačky. Horný rám displeja obsahuje webovú kameru, tú konkrétne v kombinácii s prihlasovaním tváre a infračerveným prvkom. Vaše súkromie sa dá zaistiť fyzickým krytom.

Klávesnica a videokonferencie

V nadväznosti na zabezpečenie je tu aj kláves na vypnutie mikrofónu. Výrobca vyladil nielen možnosti mikrofónu, ale aj reproduktorovej sústavy tak, aby bola vhodná na videokonferencie. Na reproduktoroch je zreteľne počuť dialógy a sú zamerané na kvalitu hlasového prejavu. To stále nevylučuje používanie notebooku na prehrávanie filmov alebo počúvanie hudby, avšak je tu jasne cítiť, že zvukový systém je ladený na čo najzreteľnejšiu reprodukciu hlasu. Konkrétny model má stereo reproduktory umiestnené nad klávesnicou.

Klávesnica je štandardná, to znamená, že je aj s numerickým blokom. Je to ideálne pri takomto rozmernom notebooku a používatelia budú môcť pohodlnejšie pracovať aj s číslami. Tlačidlo na vypnutie je umiestnené vedľa klávesu Del, ale má silnejší stisk. Je tu menšia pravdepodobnosť, že ho stlačíte omylom a notebook si vypnete. Poteší skutočnosť, že ide o vodoodolnú klávesnicu a ako detail nechýba možnosť naprogramovať si jeden kláves podľa seba.

Priradiť môžete spúšťanie aplikácie, adresára, alebo webovej stránky, tiež aj kombinovať viacero príkazov a vytvoriť si makro fungujúce na jedno stlačenie tlačidla. Spracovanie touchpadu považujem za štandardné v tomto segmente. Dobre sa používa a jeho povrch je príjemný na dotyk. Pomer strán touchpadu korešponduje s pomerom strán displeja.

HP EliteBook 650 G10Zdroj: TOUCHIT
HP EliteBook 650 G10

Výkon

Výrobca v tejto konfigurácii použil úsporný typ procesora Intel Core i5 z 13. generácie. Na účinnosti je to naozaj cítiť, keďže dostávate najnovší procesor, ale zároveň aj reálnych 6 hodín prevádzky na batériu. K tomu treba pripočítať ešte možnosť rýchleho nabíjania, a to pomocou dodávaného 65 W adaptéra. Tento model má vlastný konektor, ale využiť sa dá aj niektorý z dostupných USB-C portov. Stačí použiť kompatibilnú nabíjačku.

Počas testovania bol notebook takmer vždy nehlučný. Tichý zvuk ventilátorov sa ozval iba v prípade náročnejšieho používania, aj to len na nevyhnutnú dobu. V tomto smere ide o jeden z najtichších notebookov s aktívnych chladením. Svoj podiel má na tom aj procesor a celkové riadenie spotreby.

K tomu treba dodať, že notebook sa takmer vôbec nezahrieva a teplota klávesnice sa pohybuje na úrovni do 37 °C. V spodnej časti bola maximálna teplota pri najvyššom zaťažení do 39 °C. Celkovo je vidieť, že ide nielen o tichý, ale aj úsporný notebook.

Potvrdzujú to aj merania, keď pri typicky kancelárskom využívaní aplikácií ako Word, Excel alebo internetový prehliadač bola spotreba pod 20 W. Vyššie zaťaženie, ktoré sa dalo dosiahnuť spustením špecializovaného benchmarku na testovanie výkonu notebookov , znamenalo spotrebu na úrovni 31 W. Toto je hodnota, pri ktorej niektoré iné notebooky ešte len začínajú. Spôsob nabíjania a celková starostlivosť o batériu sa dá nastavovať cez aplikáciu HP Power Manager.

hp power managerZdroj: TOUCHIT

Verdikt

HP EliteBook 650 G10 celkom jasne ukazuje, že toto je profesionálne ladený notebook nielen kvalitou spracovania, ale aj zabezpečovacími funkciami, ktoré používateľ skutočne vidí. Vďaka nadštandardnej softvérovej výbave na poli ochrany je tento notebook vhodný pre citlivé firemné a súkromné dáta.

Nový EliteBook má množstvo jemných detailov, ktoré používateľ vidí na prvý pohľad, ale rovnako aj po čase používania. Ide napríklad o ochranu súkromia, webovú kameru, odolnú klávesnicu alebo napríklad špeciálne navrhnuté mikrofóny na zabezpečenie čo najlepšieho zvuku počas videokonferencie.

Cena: 1139 €

Zapožičal: www.hpobchod.sk

Technické parametre

Model notebooku / ParameterHP EliteBook 650 G10
ProcesorIntel Core i5-1335U 1,3 ÷ 4,6 GHz, 12 MB Smart Cache (15 ÷ 55 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 64 GB)
Pevný disk512 GB SSD (max 2 TB)
Hlavný displej15,6″, IPS, WLED, AntiGlare, 400 nitov, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.3
Porty1 × USB-C + TB4 + DP 1.4 + PD, 1 × USB-C 3.2 Gen 2 + DP 1.4 + PD, 2 × USB-A 3.2 Gen 1, HDMI 2.1, LAN, audio
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]359 × 234 × 20
Hmotnosť [kg]1,78
Zapožičalwww.hpobchod.sk
Cena (EUR s DPH)1139
Model / TestyHP EliteBook 650 G10
PCMark 10 – Kancelársky výkon2303
3DMark 11 – Herný výkon5078
VR Mark – Orange Room1739
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]582,9
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]6:48
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]19,05 – 412,98
Hlučnosť na vzialenosť 30 cm [dB]31
Faktor mobility3,82

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.