Pokiaľ požadujete od monitora niečo viac, ako je len základná funkcionalita, HP EliteDisplay S240uj je dobrá voľba. Málokedy sme si užili prvé momenty zoznamovania sa s monitorom tak, ako v prípade tohto modelu.

Jeho základom je 23,8-palcový IPS displej s rozlíšením 2560 × 1440. Kombinácia menšej uhlopriečky a vyššieho rozlíšenia sa prejavila na prvý pohľad a rozdiel v porovnaní s ostatnými monitormi z tohto testu bol viditeľný.

Všetko pôsobilo ostrejším dojmom. Monitor má jas 300 cd/m2, odozvu 5 ms a najlepšie pozorovacie uhly. Je to priamo dané použitým panelom, IPS displej je vhodnejší na kancelársky/multimediálny monitor, VA panel zase ocenia hráči kvôli rýchlejšej odozve a možnosti získať väčšiu obnovovaciu frekvenciu. Tá je v tomto prípade štandardných 60 Hz.

HP EliteDisplay S240uj má jasné zobrazenie farieb. Praktické je, že používa antireflexný povrch. Nastavenia obrazu sa neobmedzujú iba na základné možnosti, ako je jas, kontrast a úprava farieb. V rámci tohto nastavenia môžete aktivovať aj filter modrého svetla a z extra funkcií je k dispozícii dynamický kontrast, úprava nastavenia čiernej a pretaktovanie rýchlosti odozvy. S touto ponukou nastavení sa dá monitor vhodne nastaviť aj na hranie hier, aj keď je zrejmé, že pre tento účel nie je primárne určený. Avšak hranie príbehových titulov si určite užijete.

Monitor nás počas testovania potešil bohatou pridanou hodnotou. V prvom rade ide o jeden z mála monitorov, ktorý má skutočne použiteľné zabudované reproduktory. HP EliteDisplay S240uj má pod obrazovkou reproduktory Bang & Olufsen a zvuk je prekvapujúco kvalitný aj hlasný.

Na bežné počúvanie hudby či hranie hier alebo sledovanie filmov postačí.

Druhou praktickou funkciou je zabudovaná bezdrôtová Qi nabíjačka. Môžete pomocou nej nabíjať aj najnovšie iPhony 8 a X, takže pridaná hodnota tejto funkcie je pre určitú skupinu používateľov razom väčšia. Samozrejme, nabíjačku využijete aj pri nabíjaní iných telefónov s podporou bezdrôtového nabíjania Qi.

V neposlednom rade, monitor obsahuje USB-C port. Aj v tomto smere sa potešia používatelia zariadení od Applu, pretože pomocou priloženého USB-C kábla môžete k obrazovke pripojiť MacBook a využiť aj zabudovaný USB hub s dvojicou USB 3.0 portov. Rovnako dobre to funguje aj po pripojení Windows zariadenia s USB-C portom.

Okrem USB-C sú k dispozícii DisplayPort a HDMI vstup, avšak práve USB-C port je tou hlavnou pridanou hodnotou, nakoľko zabezpečuje aj nabíjanie pripojeného zariadenia. Ide o ideálny doplnok k mobilnému zariadeniu a ak si k USB hubu monitora pripojíte aj klávesnicu a myš, po pripojení zariadenia k monitoru jedným USB-C káblom premeníte notebook či tablet na stolný počítač.

Monitor takisto podporuje režim obraz v obraze, v rámci ktorého môžete na displeji zobrazovať obsah z dvoch videovstupov. Veľkosť displeja nie je pre takéto využitie ideálna, ale tá možnosť tu je.

Cena: 469 EUR
Zapožičal: HP

Hodnotenie
+ kvalita displeja
+ na pomery monitorov výborná reprodukcia zvuku
+ zabudovaná Qi nabíjačka
+ prepojenie cez USB-C + USB hub
– nemožnosť nastaviť výšku monitora

Verdikt

HP EliteDisplay S240uj je viacúčelový monitor. Okrem kvalitného displeja ponúka extra funkcie, vďaka ktorým ide o vhodnú voľbu pre používateľov Apple zariadení, ale naplno ho využijete aj v kombinácii s ľubovoľným USB-C zariadením a telefónom s podporou bezdrôtového nabíjania. Výrazne nadštandardná je kvalita reprodukcie zvuku.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit