Šikovný notebook, ktorý na nás urobil dobrý dojem tým, ako sa používa. Podľa rýchleho náhľadu na tabuľku parametrov zistíte, že toto nie je trhač výkonu. Je to ale ďalší notebook, ku ktorému si nemusíte nosiť adaptér. Prekvapí dlhou výdržou.

Vyhotovenie a používanie

Hliníkové telo je kombinované s plastom. Je to niečo, čo nám v praxi neprekážalo a notebook je dosť pevný. Nie je ani taký ťažký, ako kompletne hliníkové kusy. Zaujímavosťou je, že sa do 13,3″ tela vošiel ešte stĺpec klávesov ako Home, End atď. Takto to poznáme zo 14″ série HP notebookov. Chvíľu nám trvalo si zvyknúť na mierny posun prstov pri písaní. Stĺpec má dopad na to, že nám chýbal v spodnom riadku kláves Ctrl. Ten je len jeden a je vľavo od medzerníka.

Podsvietená klávesnica má jeden stupeň bieleho podsvietenia. Videli sme už aj lepšie podsvietenie. Ide najmä o nerovnomerné podsvietenie písmen na klávese. Áno, v rámci jedného klávesu. Nič kritické, ale je to pri viacerých sériách notebookov tejto značky. Cez deň sme ho museli vypnúť, inak sme takmer nevideli na podsvietenie klávesov. V tmavých podmienkach si podsvietenie svoju úlohu plní celkom dobre. Klávesnica je tichá. Presne takto si to predstavujeme na notebooku, ktorý môžeme nosiť všade a vybavovať na ňom veci hocikde. To bez toho, aby sme rušili okolie.

Reproduktory Bang & Olufsen hrajú veľmi dobre. Na filmy sme ich používali a nemali sme nijakú výraznú potrebu pripájať externý reproduktor. Sú štyri, dva v spodnej časti základne a dva nad klávesnicou. Výrobca pridal zvukové rozšírenie HP Audio Boost, ktoré výrazne zosilňuje celkový zvukový výkon. Funguje len s integrovanými reproduktormi. Po pripojení k externému reproduktoru nemáte možnosť využiť zvukové rozšírenia.

Ku konštrukčnej stránke máme len jedinú výhradu. Aj tu je možnosť vyklopenia displeja na úrovni zhruba 120°, čo nám pripadalo niekedy málo.

Model / TestyHP Envy 13-ad010nc
Kancelársky výkon – PCMark 102406
Essentials5057
Productivity4003
Digital Content Creation1868
Herný výkon – 3DMark 111538
Graphics score1437
Physics score3333
Combined score1207
VR Mark
Orange Room534
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]349,3
Access time [ms]0,124
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]7:30
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]32,4 / 33,8
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]32,7 / 40,2
Celkové hodnotenie
Faktor mobility5,7
Odolnosť tela4/5
Dizajn5/5
Klávesnica4/5
HW a SW vyladenie4/5
Celkový výkon3/5

Výkon a hardvérová výbava

Základom je procesor Intel Core i3-7100U 2,4 GHz, ktorý je úsporný a povedzme, že aj menej výkonný. Na bežnú prácu postačuje, my sme si na tento výkon zvykli. Badať to najmä pri otváraní prehliadača s viacerými kartami. Ich načítanie je pomalšie ako na rýchlejších CPU. Na kancelárskej práci poznať, že nemáte najvýkonnejšie delo. Na notebooku sme dokázali postrihať aj video, tu viac ako výkon počas strihu treba zohľadniť čas na jeho rendrovanie do H.264. V prípade procesora typu Intel Core i7 je tu rozdiel zhruba 8 minút času konverzie pri porovnateľnej dĺžke videa. Tiež prakticky nič kritické. Tento stroj si totiž nekupujete vtedy, keď potrebujete každý deň pracovať v aplikáciách ako Adobe Premiere.

Disk od Intelu je rýchly, aj keď ide skôr o model zo spodnej časti spektra tohto výrobcu. Kapacita RAM nám vlastne neprekážala. To, že má notebook 4 GB RAM sa pri SSD disku nijak výrazne neprejavilo, to ani v prípade modelu procesora Core i3. Dodávame ale, že aj RAM má svoj podiel na celkovom výkone.

Takmer nehlučný notebook sa zapotil len málokedy. Žiadne prehrievanie a tichý snáď v 90 % času, kedy sme ho používali. Ventilátor sa rozbehol len pri dlhotrvajúcich náročných aktivitách. Napríklad pri inštalácii náročnejšieho softvéru alebo hromadnej úprave obrázkov.

Chválime výbavu portov, dva USB 3.1 porty a dva vo vyhotovení USB-C je výborná kombinácia, ktorá nás neobmedzovala. Čítačka kariet má síce len microSD rozmer, ale toto nám nijako neprekážalo. Výdrž 7,5 hodiny je vynikajúca, nemáme čo dodať.

Model notebooku / ParameterHP Envy 13-ad010nc
ProcesorIntel Core i3-7100U 2,4 GHz, 3 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť4 GB DDR3
Pevný diskIntel,360 GB, M.2 SSD
Displej13,3″, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty2 × USB 3.1, 2 × USB-C, HDMI, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]305 × 216 × 14
Skutočná hmotnosť [kg]1,316
ZapožičalHP Inc.
Cena (EUR s DPH)809
thumbs-up-icon

Výhody

  • kvalitné spracovanie
  • tichá klávesnica
  • kvalita zvukového prejavu
  • nehlučný

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • uhol vyklopenia displeja

Verdikt

HP Envy 13 je výborný 13,3″ notebook na prenášanie a častú prácu mimo dostupnosť elektrickej siete. Nie je tajomstvom, že v tejto konfigurácii vás výkonom neočarí. Dá sa na ňom normálne pracovať a zároveň nemáte zbytočný výkon CPU, keď potrebujete na cestách prezerať web, písať dokumenty alebo chcete pozerať filmy. Dobrý stroj.

Cena: 809 EUR

Zapožičal: HP Inc.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.