Šikovný notebook na cestovanie s vysokým výkonom a najmä samostatnou grafickou kartou. Keby sa mu dalo otvoriť veko vo väčšom uhle, nemali by sme žiadne výhrady.

Výbava a možnosti

Veľmi príjemné je to, že výrobca pridal stĺpec editačných klávesov. A to v tele 13,3″ notebooku. Klávesy sú dostatočne veľké a majú dva stupne podsvietenia. Klávesnica je tichá a písaním na nej nebudete nikoho rušiť. Ideálny na cestovanie a prácu naozaj kdekoľvek.

To aj za účasti super jasného displeja, ktorý má svietivosť 471 cd/m2. Okolo displeja sú tenké rámiky, a to platí aj pre spodnú časť. K notebooku sa treba trochu skláňať, keďže má limitovaný uhol otvorenia veka a je zasadený nižšie. Nič, čo by bolo zásadnou prekážkou a aj napriek tomuto detailu sme notebook veľmi radi používali.

Zaujímavosťou je čítačka odtlačkov namiesto jedného klávesu Ctrl. Spočiatku to bol nezvyk, najmä pri niektorých klávesových skratkách a našich zvykoch. Čoskoro sme však prijali, že tam nie je a po čase to bolo úplne prirodzené.

Reproduktory sú na spodnej strane v zošikmenej časti tela. Sú ladené značkou Bang & Olufsen a hrajú veľmi dobre. Na filmy sme veľakrát aj zabudli pripojiť externý reproduktor, kým sme zistili, že zvuk ide zo vstavaných reproduktorov. Dajú sa použiť aj na hudbu, treba si ich ale trochu vyladiť cez vstavaný ekvalizér.

Praktický pohľad

Notebook môže bežať v automatickom režime chladenia a výkonu alebo v režime nazvanom Výkon. Potom je tu tretí režim s názvom Pohodlie, keď sa zníži jeho výkon, ale bude takmer nehlučný. Toto sme používali na filmy alebo večer na eliminovanie šumu z ventilátora. K tomuto nástroju s názvom Command Center sa dostanete priamo cez klávesovú skratku Fn + F12.

Ako obvykle poteší nástroj HP Support Assistant na riešenie problémov s počítačom a sťahovanie aktualizácií hardvérových ovládačov.

Samostatná grafika série MX je najvýkonnejšia v tejto sérii. Od ostatných sa až tak nelíši, no pomôže pri práci s fotkami a spracovaní, ktoré podporované programy umožňujú smerovať cez GPU. No a  ako obvykle, aj na hranie starších hier. Túto grafiku máme radi. Najnovší Far Cry si na nej síce nezahráte, no starších Tomb Raiderov zvládne s vysokými detailmi. Je to taký bonus, ktorý uškodiť nemôže a keď je, v niektorých prípadoch vám pomôže.

A ešte jedna zaujímavosť na záver. Tlačidlo na vypnutie je vnorené v klávesnici. Výrobca ho ale posunul pred Del, a tak si ho nebudete mýliť. Má silnejší stisk a na vykonanie akcie ho treba držať dlhšie. Nestlačíte ho len tak omylom. Takto by to malo vyzerať, ak už je tlačidlo súčasťou hlavného bloku.

Model notebooku / ParameterHP ENVY 13-ba0003nc
ProcesorIntel Core i7-10510U 1,8 ÷ 4,9 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný diskWDC, 512 SSD
Displej13,3″, IPS, max. rozlíšenie  1920 × 1080 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce MX350, 2 GB VRAM
Porty1 × USB-C + DP, 2× USB 3.1, microSD, kombinovaný audio
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]307 × 195 × 17
Hmotnosť [kg]1,31
ZapožičalHP Inc.
Cena (EUR s DPH)1159
Model / Testy
PCMark 10 – Kancelársky výkon3705
Essentials7976
Productivity7514
Digital Content Creation2304
3DMark 11 – Herný výkon3349
Graphics score3039
Physics score5355
Combined score4204
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room1853
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]768,9
Access time [ms]0,055
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]8:23
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]471,13
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]31,6 / 34,8
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]34,5 / 38,1
Faktor mobility6,4
thumbs-up-icon

Výhody

  • Precízne hliníkové spracovanie
  • Nadštandardný servis
  • Tichý
  • Samostatná grafika

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Veko displeja by mohlo mať väčší uhol otvorenia

Verdikt

HP ENVY 13 je výborný pre cestovateľov a každého, kto chce malý šikovný notebook s dlhou výdržou. Je naozaj precízne spracovaný, bežne takmer nehlučný a ešte aj so samostatnou grafickou kartou. Občas sa hodí aj táto s menším výkonom.

Cena: 1159 €

Zapožičal: HP Inc.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.