HP delí svoje notebooky do viacerých skupín.

Odlišuje biznis sériu od tzv. konzumerských notebookov. Na pomedzí týchto dvoch segmentov je séria ProBook. Hodí sa používateľom, ktorí majú notebook na prácu a vedia, čo od neho chcú. Nám sa táto séria páči a je zároveň cenovým tipom pre firemnú sféru prenosných počítačov.

Tento model nemá dotykový displej, a to považujeme za pozitívum. Mnohí ho reálne nevyužívame a kto by predsa len niečo také potreboval, má možnosť voľby. Existuje totiž aj konfigurácia s dotykovým displejom.

Vyhotovenie a používanie

Telo je plastové s výnimkou hliníkovej opierky na ruku. Všetko to však vyzerá ako z hliníka a notebook je odolný aj v tomto vyhotovení. Ocenili by sme však skôr hliníkové veko než opierku na ruky. Klávesnica má dve úrovne podsvietenia a dobre sa používa. Mohla by byť na dotyk mäkšia, no toto nebude problém.

Rozmiestnenie klávesov je tradičné na 14″ HP stroj. Teda vpravo od hlavného bloku je stĺpec doplnkových editačných klávesov. Toto nie je pravidlom pri 14″ modeloch. Ak teda vnímate počítač ako kancelársky nástroj, tu vám vychádza výrobca v ústrety.

Šípky vľavo a vpravo sú štandardného rozmeru, horná a dolná sú zrezané. Čiže skôr nevhodné na hry, no hry budete považovať pri tomto počítači ako veľmi príležitostnú aktivitu. Väčší problém, ako zrezané šípky vidno pri odladení ovládačov. Neskoré reakcie klávesnice pocítite už počas prvých sekúnd hrania.

Touchpad je klasický a dá sa s ním pohodlne pracovať. Nemali sme žiadne výhrady, rozmerovo je akurát a nebude zavadzať ani pri písaní.

Ďalšou nepríjemnosťou boli neskoré reakcie klávesov na úpravu jasu, hlasitosti alebo vypnutie reproduktorov. Všetko s niekoľko sekundovým oneskorením. Niekedy bez reakcie a bolo treba pokus zopakovať o niekoľko sekúnd. Napríklad pri vypnutí zvuku sa zvuk síce o sekundu vypne, no tlačidlo dostane oranžovú farbu až o tri sekundy.

Problémová bola aj čítačka odtlačkov, ktorá nebola dostupná a bolo treba potom zadávať do systému heslo. Keďže systém neumožňoval ani po nastavení v HP Client Security prechod z čítačky na PIN a až potom na heslo, bolo pre nás neustále zadávanie hesla nepohodlné. Museli sme odstrániť uložené vzorky prstov z čítačky a povoliť PIN.

Výkon a hardvérová výbava

Po stránke výkonu je notebook vhodný na náročnejšie úlohy, napríklad aj na strih videa. Občas sa však stalo, že sa mierne spomalil. To pripisujeme pomalšej prístupovej dobe SSD disku s hodnotou 0,123 ms. Kým tu začínajú prístupové doby na desatine sekundy, bežne SSD disky začínajú na stotine sekundy. Kapacita RAM by mala byť dostačujúca. Problém sme nemali ani pri behu Windows 7 vo virtuálnom stroji.

Konfigurácia s najnovším procesorom Intel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,0 GHz je silná. Preto mierne „zadrhnutia“ pripisujeme vyladenosti softvéru. V prípade displeja sme museli často hľadať jeho vhodnú polohu. Pozorovacie uhly totiž nie sú jeho silnou stránkou. Buď bol obraz tmavý v hornej alebo spodnej časti.

Pochváliť chceme vyladenie zvuku. Softvér automaticky prispôsobuje úpravy zvuku podľa obsahu. Toto sa nám páčilo.

Po stránke výdrže nás ProBook príjemne potešil, ale neprekvapil. Považujeme ho v pozitívnom zmysle za odpovedajúci tejto sérii notebookov. Ocenili sme, že sa notebook pri práci vôbec neprehrieval. Z toho navyše plynie takmer neustále tichý chod. Jediným prípadom vyššej hlučnosti ventilátora sú náročnejšie aktivity ako spracovanie obrázkov alebo strih videa.

Hodnotenie

+ pohodlie pri práci, väčšinou nehlučný, podsvietená klávesnica, výkon a výdrž
– ovládače bez optimalizácie

Cena: 740 EUR
Zapožičal: HP Inc.

Verdikt

HP ProBook 440 G4 je orientovaný na prácu. Má čip TPM 2.0, čítačku odtlačkov, doplnkový softvér pre zvýšenie podnikovej bezpečnosti. Výkon je postavený tak, aby zvládol aj náročnejšie úlohy. Je tu však viacero softvérových nedokonalostí. Ak ich výrobca opraví, bude to výborný notebook do kancelárie aj na kaviarenský stolík.

Tabuľka technických parametrov notebooku:

Model notebooku / ParameterHP ProBook 440 G4
ProcesorIntel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,0 GHz, 3 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť4 GB DDR3
Pevný diskSanDisk, 256 GB SSD
Displej14″, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty1 × USB 3.0, 1 × USB 3.2, 1 × USB-C, čítačka SD, kombinovaný audio, HDMI, RJ-45, VGA
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]343 × 239 × 20
Skutočná hmotnosť [kg]1,565
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalHP Inc.
Cena (EUR s DPH)740

Tabuľka výkonnostných testov notebooku:

Model/ParameterHP ProBook 440 G4
PCMark 83111
Home accelerated score3111
Work accelerated score4485
3DMark 111319
3DMark score1319
Graphics score1266
Physics score3456
Combined score818
HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]368,8
Access time [ms]1,123
Batériové testy9:21
Powermark, Productivity test [hh:mm]9:21
Video Playback Time [hh:mm]4:20
Spotreba
Priemerná spotreba [W]17
Cena za rok [EUR]12,84
Teplota
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]44,7
Celkové zhodnotenie
Dizajn95%
Faktor mobility5,97
Komfort80%

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.