Pracovná stanica s tenkým dizajnom vhodná na náročnejšie grafické aplikácie. Nie je to v pravom zmysle 3D modelovací nástroj, ale počítač s vyšším výkonom a kvalitným displejom, Silnou stránkou je výborný vzhľad, kvalitné ozvučenie a grafická karta NVIDIA Quadro P520.

Čo prináša?

Je to hlavne o grafickej karte, ktorá je určená na CAD aplikácie a prácu s grafikou. Má odlišnú architektúru a zameranie nielen grafiky, ale aj zostavy ako celku, je na prácu. Hry si na nej zahráte, no vo svojej podstate je P520 slabšia grafika a hodí sa viac na matematické modelovanie ako na priame hranie hier. Napríklad Lara Croft and Temple of Osiris si tu nezahráte, lebo hra seká a treba zraziť detaily. Potom je to lepšie. Syberia 3, ktorá je neskutočne náročná a vyzerá akoby ju nikto neoptimalizoval ide plynule. Takže to je taká anomália vo svete hier, ale bežný jav pri karte zameranej na pracovné aplikácie a najmä stabilitu.

Rozmer uhlopriečky 15,6 palca a stále je tu numerický blok. Niečo, čo dnes už nemožno považovať za samozrejmosť. Klávesnica má dva stupne podsvietenia a veľmi dobre sa na nej píše. Je precízna, o to viac si ale zaslúži pochvalu trackpoint. Po Lenove je to ďalší výrobca, ktorý ešte používa polohovací klobúčik.

Veľký 4K displej je výborný a pre niekoho by mohol byť rozmer 15,6″ naozaj veľký. Iste, je väčší ako 14″ notebook, avšak je stále tenký a dosť kompaktný na to, aby ste ho mali ako primárny nástroj, ktorý treba prenášať. Používa 65 W adaptér, ktorý má podobné rozmery ako adaptér pri smartfónoch s podporou turbo nabíjania a s podobnou výkonnostnou hodnotou.

Notebook má hliníkové telo, jemne zbrúsené so zaoblenými hranami tak, aby pôsobil ešte tenšie. Oceníte LED signalizáciu na klávesoch pre mikrofón, stíšenie zvuku alebo CapsLock. Tlačidlo na zapnutie je umiestnené vedľa Delete v hornom bloku klávesov F. Jeho umiestnenie je úplne v poriadku, nepletie sa a keď ho potrebujete, je tu. Určite je to lepší systém, ako ho mať na bočnej hrane.

Notebook má možnosť riadenia spotreby cez nástroj HP Power Manager. Pri práci, kde je zapojená karta od NVIDIA, sa notebook spoľahlivo ozve. Akonáhle ale pracujete v menej náročných aplikáciách, notebook je takmer tichý.

4K displej je výborný a ide o typ IPS so svietivosťou 400 nitov. Oceníte aj presnosť zobrazenia farieb cez rozšírené spektrum, a to až v rozsahu 100 % pokrytia sRGB.

Notebook má aj snímač okolitého osvetlenia. Displej je matný a vďaka vysokej svietivosti nebudete limitovaní ani pri sledovaní filmov alebo jasnom vykreslení tmavších odtieňov.

Reproduktory sú veľmi dobré. Výrobca už tradične spolupracuje s Bang & Olufsen a je tu možnosť vyladiť si zvuk podľa prehrávaného obsahu.

Štart notebooku je trochu dlhší, no HP si kladie za cieľ poskytnúť maximálnu bezpečnosť. Je tu chránený BIOS a súčasťou je aj súprava bezpečnostných nástrojov, ktoré máte v základe inštalácie. To je vysoký nadštandard. Dnes už majú bezpečnostné nástroje notebooky mnohých firiem.

Na prihlásenie do systému sa dá použiť infrakamera. Funguje veľmi dobre a dokonca je tu aj čítačka odtlačkov. Tiež to nebýva bežná prax a máte na výber spôsob, akým sa budete prihlasovať a chrániť si takto aj prístup k dátam cez nástroj HP Client Security a HP Device Access Manager.

Model notebooku / ParameterHP ZBook Firefly 15 G7
ProcesorIntel Core i7-10510U 1,8 ÷ 4,9 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 64 GB)
Pevný diskWDC, 512 GB SSD
Displej15,6″, IPS 4K, AntiGlare, max. rozlíšenie 3840 × 2160 px
Grafická kartaNVIDIA Quadro P520, 4 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.0
Porty2 × USB-C / TB, 2 × USB 3.1, HDMI 1.4b
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]360 × 234 × 19
Hmotnosť [kg]1,75
ZapožičalHP Inc.
Cena (EUR s DPH)1669
Model / TestyHP ZBook Firefly 15 G7
PCMark 10 – Kancelársky výkon3965
3DMark 11 – Herný výkon4287
VR Mark – Orange Room1554
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]979,5
Access time [ms]0,098
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]7:02
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]417
Faktor mobility4,02
thumbs-up-icon

Výhody

  • 4K displej je fajn, aj keď vás stojí peniaze navyše
  • Veľmi dobré riadenie spotreby
  • Podsvietená klávesnica
  • Môže byť úplne tichý
  • Vysoká kvalita ozvučenia

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Žiadne podstatné

Verdikt

HP ZBook Firefly 15 G7 je dobrý pracovný notebook. Je väčší, vďaka čomu máte väčší displej, no nie je prerastený. Je precízne spracovaný tak, aby pôsobil štýlovo. Hoci to vás asi až tak nebude zaujímať. Ide najmä o výkon grafickej karty NVIDIA.

Cena: 1669 €

Zapožičal: HP Inc.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.