Huawei Mate 20 lite je moderne vybavený smartfón strednej triedy. Pozornosť púta najmä dizajnom zadnej strany, ktorá je štýlová a zo skla.

Chrbát zároveň predstavuje najvýraznejší rozdiel v porovnaní s Mate 10 lite a dáva telefónu punc luxusu, za ktorý by sa nemusela hanbiť ani vlajková loď. Na zadnej strane sa nachádza pohodlne umiestnený snímač odtlačkov prstov a duálny fotoaparát.

Predná strana pôsobí obyčajne. Je tu výrez a trochu väčší rámik pod displejom, takýchto telefónov je na trhu veľa. Mate 20 lite však poteší milovníkov veľkých displejov, má 6,3-palcovú uhlopriečku. Takáto zobrazovacia plocha predstavuje výborný základ na multimediálnu zábavu. Je preto škoda, že Netflix si pozriete iba v SD rozlíšení. Rozlíšenie IPS displeja je 2340 × 1080 pixelov a jeho celkovú kvalitu chválime. Má dobré pozorovacie uhly, efektné zobrazenie farieb a dobrý maximálny jas pre pohodlnú čitateľnosť na slnku. Aj napriek veľkému displeju sa telefón pohodlne drží v ruke a dobre sa zmestí do vrecka nohavíc.

Základom telefónu je nový procesor Kirin 710, ktorý je navrhnutý pre zariadenia vyššej strednej triedy. Prináša určitý nárast výkonu, výsledky testov nájdete v tabuľke. Faktom je, že pri náročných grafických hrách sa telefón zapotí a hranie titulu Shadowgun Legends nebolo v niektorých momentoch plynulé. Huawei tvrdí, že Mate 20 lite je prvý smartfón strednej triedy s umelou inteligenciou, ale nie je tomu úplne tak. Kirin 710 nemá samostatnú neurónovú jednotku, a tak zopár „AI“ úkonov vykonáva samotný procesor.

V praxi to znamená, že Mate 20 lite ponúka vylepšenia umelej inteligencie pri fotení, s niečím podobným dávnejšie prišlo aj Xiaomi. Umelú inteligenciu tiež využíva zabudovaná nákupná aplikácia od Amazonu na identifikovanie tovaru, ale to asi často na Slovensku nevyužijete. Praktickou funkciou je však tlmenie okolitého hluku počas telefonického hovoru, ktoré takisto zabezpečuje umelá inteligencia. AI sa stará aj o automatické kategorizovanie fotiek v albume.

Procesor dopĺňa 4 GB RAM a 64 GB úložisko. Batéria má kapacitu 3750 mAh a ponúka veľmi dobrú výdrž batérie. Huawei dokáže byť niekedy trochu agresívny z hľadiska zatvárania aplikácií na pozadí, avšak počas testovania sme nemali problémy s notifikáciami a dobre fungovala aj komunikácia a zrkadlenie upozornení do hodiniek Fitbit. S tým mali predchádzajúce procesory Kirin problém.

Niektorých používateľov poteší 3,5 mm jack, USB-C konektor podporuje rýchle nabíjanie Huawei Quick Charge. Výrobca má v ponuke aj rýchlejšie nabíjanie, to je však výsadou vlajkových lodí. Telefón tiež ponúka NFC čip a hybridný Dual SIM slot, čo znamená, že použijete dve nano SIM karty alebo jednu SIM kartu a microSD kartu.

Zadný aj predný fotoaparát je duálny a využíva umelú inteligenciu. Hlavný fotoaparát v oboch prípadoch dopĺňa 2 Mpx senzor na meranie hĺbky a vytvorenie efektu rozmazaného pozadia. Umelá inteligencia zasahuje do spracovania obrazu a v niektorých prípadoch zvýrazňuje farby. Je praktické, že ak odfotíte fotky v režime AI, pri ich prezeraní v galérii môžete AI vylepšenie vypnúť alebo zapnúť a nechať si tak fotku, ktorá sa vám viac páči.

Opačne to však nefunguje – na fotku, ktorú ste vytvorili bez AI, nemôžete dodatočne aplikovať vylepšenie umelej inteligencie. Kvalita oboch fotoaparátov je na pomery strednej triedy slušná. Video môžete zaznamenávať v rozlíšení až do Full HD pri 60 fps, v tomto režime však kvalitou neohúri. Odporúčame preto zvoliť režim pri 30 fps.

Model telefónuHuawei Mate 20 lite
Operačný systémAndroid 8.1, aktualizácie 1. 8. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM/ROM/iná [GB]4/64
ProcesorKirin 710, 8-jadro, max. 2,2 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/rozlíšenie [bodov]6,3/1080 × 2340, 19,5:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát/video20 + 2 Mpx, f/1.8, Full HD, 60 fps
Predný fotoaparát/video24 + 2 Mpx, f/2.0, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3750 mAh
Rozmery [mm]/hmotnosť [gramov]158 × 75 × 7,6/172
KonektorUSB-C
ZapožičalHuawei
Cena [EUR s DPH]399
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score137359
PCMark for Android – Performance7150
3DMark Sling Shot Extreme – Total961
Graphic814
Physics2614
VRMark Amber Room – Total1020
A1 SD Bench – RAM [MB/s]7168
Úložisko čítanie/zápis [MB/s]158/133
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • veľký displej
  • dobrá výdrž
  • 3,5 mm jack
  • slušné fotoaparáty
  • dizajn zadnej strany

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • slabší grafický výkon
  • pomer výbava/cena by mohol byť atraktívnejší
  • absencia záznamu 4K videa
  • Netflix iba v SD rozlíšení

Verdikt

Huawei Mate 20 lite poteší luxusným spracovaním zadnej strany, dobrou výdržou a slušnými fotoaparátmi. Za 399 eur by však mohol ponúknuť aj niečo navyše a pokiaľ nebudete kupovať telefón u operátora, tak vo voľnom predaji nájdete v tejto cene smartfóny s lepším pomerom cena/výbava.

Cena: 399 EUR

Zapožičal: Huawei

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit