Mate 9 prináša nepatrnú zmenu dizajnu, lepší hardvér, ale najmä dôležité úpravy softvéru.

Fanúšikovia tabletofónov to nemajú jednoduché. Ponuka trhu je v segmente phabletov pomerne chudobná. Ak hľadáte telefón s uhlopriečkou okolo 6 palcov, ktorý spadá do prémiového segmentu, môžete si vyberať z ponuky biznisového Windows telefónu HP Elite x3 alebo radu Huawei Mate.

Ak akceptujete aj 5,7-palcové displeje, niečo si možnože vyberiete aj z ponuky Samsungu. Avšak tomuto výrobcovi sa v posledných mesiacoch lepí smola na päty, takže buďto si zvolíte rok starý Galaxy S6 edge+ alebo, ak vám vadí zaoblený displej, musíte siahnuť po 2 roky starom Galaxy Note 4.

Z hľadiska tohtoročných prémiových Android smartfónov, ktoré majú cca 6-palcový displej, tak má Huawei Mate aktuálne monopol na trhu. Niežeby sme nenašli iné zariadenia tohto typu – Lenovo aj Alcatel majú phablety, avšak tie spadajú skôr do strednej, resp. cenovo dostupnej triedy. Ako najbližšia alternatíva tak stojí za zváženie Sony Xperia XA Ultra za necelých 400 eur, to je zástupca vyššej strednej triedy.

Huawei Mate 9 má síce 5,9-palcový displej, ale rozmermi pripomína väčšinu 5,5-palcových telefónov

Nezaspal na vavrínoch

Huawei nás v redakcii potešil už predchodcom, modelom Mate 8, ktorý bol oznámený pred rokom a na náš trh sa dostal až v januári tohto roka. Mate 8 sme mali možnosť používať v redakcii počas dlhšej doby, čo nie je vždy možné. Väčšinu telefónov máme k dispozícii na testovanie na jeden – dva týždne. Toto obdobie obvykle stačí na to, aby sme získali prehľad o telefóne, ale niekedy jednoducho človek potrebuje dlhšiu dobu, aby objavil prípadné skryté nedostatky.

Tak to bolo aj v prípade Huawei Mate 8. Výborný hardvér a spracovanie mierne degradovala nadstavba EMUI 4.0, ktorá bola až príliš agresívna v snahe šetriť energiu. Aplikácie totiž zatvárala a nedoručovala notifikácie. Nepomohlo ani nastavenie výnimky v systéme. Tento problém riešilo viacero používateľov na XDA fórach, objavili sa aj pripomienky zo strany používateľov na FB stránke spoločnosti Huawei.

Predná strana telefónu zaujme pomerom obrazovky k telu

Hovorili sme o ňom aj my, v našom videu. Výrobca medzičasom vydal pár aktualizácií a situáciu zlepšil – minimálne, čo sa notifikácií týka, ale Mate 8 aj tak agresívne zatváral aplikácie. Mohli ste si to zmeniť v nastaveniach, ale nie všetci používatelia o tejto možnosti vedia.

Pri testovaní Mate 9 nás preto zaujímali nielen hardvérové vylepšenia, ale aj to, ako Huawei prispôsobí nadstavbu EMUI 5.0. Výsledok našťastie nesklamal a Huawei spravil nutné zmeny, aby celkový používateľský zážitok zlepšil. Nadstavbe sa podrobnejšie venujeme v samostatnej časti recenzie – vedzte však, že už nie je, našťastie, natoľko agresívna.

Zadnej strane dominuje duálny Leica fotoaparát 

S minimom dizajnových zmien 

Mate 9 v porovnaní s predchodcom ponúka minimum zmien. Oba telefóny sme nafotili, takže si ich môžete porovnať sami. Mate 9 má o trošku menší displej. Výrobca udáva uhlopriečku 5,9 palca, pričom Mate 8 mal 6 palcov. Rozmery tela sa však nemenili a popravde, rozdiel 0,1 palca si počas používania ani nevšimnete. Oba telefóny musíte položiť vedľa seba, aby ste tých pár milimetrov naviac v prípade Mate 8 zaregistrovali.

Je super, že Mate 9 má takmer identické rozmery ako iPhone 6/6s/7 Plus. Pokiaľ sa vám pohodlne pracuje s iPhonom Plus, resp. s hocakým 5,5-palcovým telefónom, je veľká šanca, že vám bude vyhovovať aj Mate 9. Toto považujeme za veľkú výhodu telefónu – hoci má takmer 6-palcový displej, dá sa dobre používať aj v jednej ruke. Respektíve, používateľský zážitok nie je o nič horší v porovnaní s 5,5-palcovými smartfónmi. Huawei však profituje z lepšieho pomeru displeja k rozmerom tela, čo oceníte, ak preferujete veľké displeje.

Porovnanie Mate 9 (vľavo) s Mate 8 (vpravo). V prípade poslednej fotky je Mate 9 vpravo

5,9-palcový IPS displej má rozlíšenie 1920 × 1080. Kvalitu displeja chválime, je výborný. Páči sa nám aj minimálny bočný rámik. Zadná časť konštrukcie je mierne zaoblená a z kovu. Na chrbte nájdete snímač odtlačkov prstov a duálny fotoaparát. Umiestnenie tlačidiel a hybridného SIM slotu (dve nano SIM karty alebo nano SIM + microSD) je totožné ako v prípade Mate 8. Novinkou je infračervený vysielač. Telefón vyzerá na pohľad dobre, aj keď kovový chrbát už dnes pôsobí obyčajne.

3,5 mm jack je súčasťou výbavy a novinkou je USB-C konektor. V jeho okolí sa nachádza spodný reproduktor. Mate 9 pri prehrávaní zvuku využíva aj horný reproduktor, ktorý používate pri telefonovaní. Rovnako to funguje v prípade iPhonu 7 alebo HTC 10. Výrobca tak chce navodiť pocit stereo zvuku. Horný reproduktor síce v prípade Mate 9 nedosahuje kvality a výkonu toho spodného, avšak výsledný zvuk je výborný a aj horný reproduktor má reálny prínos. Pri vysokých hlasitostiach však trochu stráca na kvalite.

Porovnanie Mate 9 (hore) a Mate 8 (dole)

Výbava vlajkovej lode, veľká batéria poteší

Z hľadiska výbavy sa žiadne prekvapenia nekonajú. Huawei osadil Mate 9 najnovším procesorom Kirin 960 s 8 jadrami, ko-procesorom i6 a grafickým čipom Mali-G71 MP8. Výbavu dopĺňa 4 GB RAM a 64 GB úložisko. Pamäťové karty sú podporované do kapacity 256 GB.

K výkonu a prevádzke systému nemáme pripomienky. Popravde, na dnešné pomery postačí aj Kirin 950, ale vývoj jednoducho musí napredovať. Z praktického hľadiska by nás zaujímalo to, ako sa bude telefón správať po polroku – roku používania. Huawei totiž tvrdí, že jeho nadstavba využíva umelú inteligenciu, ktorá sa má starať o to, aby zariadenie reagovalo rovnako svižne ako na začiatku. To sa však po týždni používania nedá posúdiť. S reakciami systému aj aplikácií sme boli počas používania spokojní, páčilo sa nám svižné prepínanie medzi aplikáciami.

Výsledky testov PCMark a AnTuTu

Jedným z hlavných lákadiel telefónu Mate 9 je určite 4000 mAh batéria a technológia rýchleho nabíjania. Telefón nám počas náročného používania (emaily, web, GPS, hranie, Pokémon GO) vydržal viac ako deň a nikdy sme sa nestrachovali, že by nám neposkytol dostatok energie počas bežného dňa. Šetrnejší používatelia budú nabíjať Mate 9 raz za dva dni. V rámci testovania programom PCMark dosiahol telefón 10-hodinovú výdrž v batériovom teste Work 2.0 a to je výborný výsledok. Je to viac, ako niektoré tablety, ktoré sme v poslednej dobe testovali.

Huawei taktiež vylepšil aj svoju technológiu rýchleho nabíjania. V prípade Mate 9 sa nazýva SuperCharge. Nabíjačka je v porovnaní s Mate 8 o niečo rozmernejšia, avšak za hodinu nabíjania sme nabili telefón z 12% na 92%. Výrobca tvrdí, že výdrž na jeden deň získate už po 20 minútach nabíjania. Samozrejme záleží aj od toho, ako telefón používate.

Výsledky testov 3DMark a výdrž batérie

EMUI už neirituje

Ako sme spomínali v úvode recenzie, Huawei odstránil jeden z hlavných nedostatkov modelu Mate 8. EMUI 5.0 síce opäť pomerne výrazne zasahuje do grafického dizajnu Androidu, avšak už natoľko nezasahuje do behu aplikácií. V praxi to znamená, že Mate 9 doručuje notifikácie včas a nezatvára aplikácie pri každej možnej príležitosti, ako tomu bolo v prípade predchádzajúcich verzií. A to aj bez toho, aby ste museli čokoľvek nastavovať.

Zmenila sa aj správa batérie. EMUI nadstavba doteraz ponúkala tri režimy – Výkon, Inteligentný, Ultra šetriaci, pričom v rámci optimalizácie telefónu vždy aktivovala Inteligentný režim. V novej verzii inteligentný režim nenájdete. V nastaveniach sa nachádzajú režimy úspory energie a ultra, avšak v oboch prípadoch ich musíte manuálne aktivovať.

Rozhranie EMUI 5.0

EMUI 5.0 prináša novinku v podobe „zásuvkového“ štýlu domovskej obrazovky. Všetky aplikácie sú v tomto prípade umiestnené v rámci samostatnej obrazovky a nezaberajú miesto iba na domovskej obrazovke. Zaujímavou novinkou je vytvorenie paralelnej aplikácie, vďaka čomu môžete byť súčasne prihlásení do dvoch rôznych kont v rámci rovnakej aplikácie, ako je Facebook alebo WhatsApp.

Mate 9 má v sebe predinštalovaný Android 7.0 aj s novinkami novej verzie, ako je panel rýchlych nastavení alebo podpora dvoch obrazoviek. Na rozdiel od čistého Androidu si však veľkosť obrazoviek môžete meniť. Čo nám pri používaní telefónu vadilo je, že sa v hornom riadku nezobrazujú ikony aplikácií, ktoré poslali notifikácie. Môžete si nechať zobraziť počet všetkých upozornení alebo nič. Možno sme prehliadli nejaké nastavenie alebo toto správanie výrobca zmení aktualizáciou.

Nastavenia batérie a režim Šetrič zraku

Oceňujeme, že si môžete nastaviť, či sa má / nemá obrazovka zapnúť po prijatí upozornenia. Takisto sa nám páči možnosť meniť veľkosť zobrazenia a možnosť zmenšiť obrazovku pre ovládanie jednou rukou. Obe tieto funkcie ponúkal aj Mate 8.

Novinkou je režim Ochrana zraku, čo je zabudovaný filter modrého svetla. Mate 9 síce nevie, podobne ako iPhone, automaticky aktivovať tento režim na základe západu / východu slnka. Ponúka však možnosť nastavenia časového harmonogramu, čo sme využili.

Zaujímavé nastavenia Huawei Mate 9, vrátane ikony notifikácií, ktorá nám trochu prekážala

Duálny fotoaparát s hybridným zoomom

Mate 9 využíva duálny Leica fotoaparát. Konkrétne ide o jeho druhú generáciu (prvá generácia je v Huawei P9), ktorá prináša napr. zlepšenie fotenia v slabších svetelných podmienkach a má optickú stabilizáciu, čo je vlastnosť, na ktorú sme v prípade radu Mate zvyknutí.

Fotoaparát tvorí 20 MPx monochromatický snímač a 12 MPx farebný snímač. Clonové číslo je f/2.2 a čo je dôležité spomenúť je fakt, že v rozlíšení 20 MPx nefunguje priblíženie. Telefón oznámi, že v danom režime funkcia nie je dostupná a je preto potrebné zmenšiť rozlíšenie napr. na 12 MPx. Škoda, že Mate 9 nedokáže tento proces automatizovať a nezmení si rozlíšenie automaticky. V praxi to znamená, že sa budete prepínať medzi rozlíšeniami alebo ostanete v režime 12 MPx. Výraznejšie rozdiely v kvalite fotiek sme si nevšimli.

1. fotka – bez požitia zoomu, 2. fotka – maximálny hybridný zoom, 3. fotka – maximálny digitálny zoom, 4. fotka – veverička za použitia maximálneho hybridného zoomu

Takzvaný hybridný zoom funguje takým spôsobom, že Mate 9 do určitého priblíženia orezáva a zväčšuje výrez z fotografie bez použitia digitálneho zoomu. Výsledná kvalita je však o niečo lepšia, ako keby ste manuálne spravili výrez a zväčšili ho na žiadané rozlíšenie. Po prekročení určitého priblíženia sa aplikuje digitálny zoom. Optický zoom, ktorý ponúka iPhone 7, nie je v tomto prípade hardvérovo možný.

S kvalitou fotiek sme spokojní. V dobrom svetle je Mate 9 vynikajúci, avšak v slabších svetelných podmienkach ešte stále trochu zaostáva. Situácia je o niečo lepšia v porovnaní s P9, avšak nedosahuje kvalitu najlepších fototelefónov na trhu, ako je Galaxy S7, Pixel XL alebo iPhone 7 Plus.

Fotky, fotené Huawei Mate 9

Verdikt

Huawei Mate 9 predstavuje vydarenú evolúciu. Oproti Mate 8 prináša viacero vylepšení. Za najvýraznejšiu hardvérovú novinku považujeme duálny fotoaparát, ktorý fotí o poznanie lepšie ako Mate 8 a takisto lepšie ako P9. Lepší procesor a väčšia pamäť RAM / úložisko je v podstate samozrejmosťou.

Zo softvérového hľadiska potešila nadstavba EMUI 5.0, ktorá odstránila nedostatky Mate 8. Toto môže byť z používateľského hľadiska pre určitú skupinu používateľov najväčšia novinka. Chválime aj zakomponovanie režimu Ochrana zraku, ktorý tlmí modré svetlo. Pripomienky však máme k zobrazovaniu ikoniek upozornení na notifikácie v hornej lište. Ocenili by sme ikony konkrétnych aplikácií, avšak Mate 9 zobrazí iba počet notifikácií alebo nič.

Mate 9 vďaka duálnemu fotoaparátu umožňuje zmenu zaostrenia fotiek aj po ich odfotení

Telefón nás potešil 4000 mAh batériou a technológiou rýchleho nabíjania, ktorá je reálnym prínosom. Môžeme polemizovať o tom, či je to dobré pre batériu alebo nie, ale niekedy jednoducho potrebujete v krátkom čase dostať batériu na maximum. A to aj napriek tomu, že Mate 9 má skvelú výdrž.

Asi sa budeme opakovať, ale Huawei Mate 9 je najlepší telefón v segmente 6-palcových zariadení – aj keď má 5,9-palcovú uhlopriečku. Napriek veľkému displeju nejde o prehnane veľkú lopatu, keďže rozmery sú takmer identické s iPhonom 7 Plus. Pokiaľ hľadáte telefón s veľkým displejom, Mate 9 odporúčame. Je to výborné multimediálne zariadenie aj na sledovanie videí a hranie hier. Vtedy veľký displej oceníte naplno.

Škoda však vyššej ceny. Výrobca si za novinku pýta 699 eur, čo je síce o 170 eur menej v porovnaní s iPhonom 7 Plus alebo Pixelom XL, avšak viac ako sme boli v minulosti zvyknutí. Na druhej strane, zdražovanie telefónov je globálny trend a netýka sa iba spoločnosti Huawei.

Hybridný zoom v praxi

Páčilo sa nám

  • Veľký displej
  • Pomer obrazovky k telu
  • EMUI 5.0 rieši problém s agresívnym vypínaním aplikácií
  • Duálny fotoaparát
  • Výdrž, kapacita batérie a rýchle nabíjanie
  • Režim Šetrič zraku

Nepáčilo sa nám

  • Fotky v slabších svetelných podmienkach ešte stále zaostávajú za najlepšími modelmi
  • Ikona notifikácií v hornom riadku zobrazuje iba počet alebo nič
  • Niekomu môže vadiť grafická úprava systému

Cena: 699 eur 

Zapožičal: Huawei

Tabuľka parametrov:

Model telefónuHuawei Mate 9
Operačný systémAndroid 7.0 s nadstavbou EMUI 5.0
Formát SIM kartynano SIM + nano SIM / microSD
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorHuawei Kirin 960, osemjadro
Displej, počet fariebIPS, 16,7 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,9 / 1920 × 1080
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartuáno
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, áno, áno, áno, áno
Podpora sietíGSM / CDMA / HSPA / LTE
Fotoaparát / video20 + 12 MPx, f/2,2, OIS, 4K (30 fps)
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]30 / výrobca neudáva
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]157 × 79 × 8 / 190
ZapožičalHuawei
Cena [EUR s DPH]699 eur

Kompletné špecifikácie na webe výrobcu

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit