Huawei začal predávať ďalšiu generáciu svojich multimediálnych tabletov a po MediaPad M3 prináša rovno M5-ku.

Model M4 neexistuje, dôvod jeho preskočenia nepoznáme. MediaPad M5 je dostupný v dvoch veľkostiach, my sme mali k dispozícii 8,4-palcovú verziu. V predaji je aj 10,8-palcový model a obe veľkosti sú dostupné vo Wi-Fi aj LTE prevedení.

Rozdiel medzi oboma veľkosťami je prirodzene v uhlopriečke displeja, cene a tiež aj v počte zabudovaných reproduktorov. 8,4-palcový model je ideálny do tašky či aktovky, dobre sa drží v jednej ruke a je vhodnejší aj na hranie hier, ak používate dotykové ovládanie. Na 10,8-palcovom modeli logicky lepšie vyniknú videá a väčšia zobrazovacia plocha je tiež vhodnejšia na prípadnú prácu, písanie na klávesnici či kreslenie pomocou dotykového pera.

Preferovanú veľkosť si na základe svojich potrieb vyberie každý, menší z tabletov však považujeme za šikovné multimediálne zariadenie, ktoré sme využívali primárne na konzumáciu obsahu a išlo o dobrého spoločníka aj pri cestovaní v MHD. Väčší model by sme so sebou asi každý deň nenosili a v električke nepoužívali, ale jeho väčší displej a potenciál flexibilnejšieho využitia, teoreticky aj na základnú prácu, je atraktívna pridaná hodnota.

Hardvérová výbava

8,4-palcový MediaPad M5 je štýlové a elegantné zariadenie. Má hrúbku iba 7,3 mm, hmotnosť 316 gramov a tenké rámiky po bokoch displeja. Horný a spodný rámik sú väčšie, avšak to sa zíde, keď tablet držíte v oboch rukách v režime na šírku. Nehovoriac o tom, že spodný rámik obsahuje snímač odtlačkov prstov. Ten je rýchly a spoľahlivý, ako sme v prípade tohto výrobcu zvyknutí. K dispozícii je praktické ovládanie gestami. Chrbát je hliníkový, trochu nám vadil výrazne vyčnievajúci fotoaparát.

Hlavným lákadlom tabletu je 8,4-palcový displej s rozlíšením 2560 × 1600. Ide o IPS panel, ktorý Huawei vylepšil technológiou ClariVu a tá je viditeľným prínosom pri sledovaní videí či prezeraní fotiek. Pri maximálnom nastavení jasu pôsobí displej dojmom, že podporuje zobrazenie HDR obsahu, ale v skutočnosti tomu tak nie je. Žiadnu HDR certifikáciu MediaPad M5 nemá, napriek tomu je obraz špičkový, a to platí aj pre zobrazenie kontrastných a jasných scén. Prehrávanie HD obsahu v službe Netflix však novinka podporuje, v tomto smere ide o zlepšenie v porovnaní s MediaPad M3.

Displej M5-ky patrí k tomu najlepšiemu, čo v tejto cenovej kategórii na trhu nájdete. Rovnako špičková je aj reprodukcia zvuku, ktorú zabezpečuje dvojica reproduktorov. Tie sú umiestnené v hornej a spodnej hrane. Dynamika zvuku je veľmi dobrá a tiež aj maximálna hlasitosť. MediaPad M5 je verný svojmu názvu a ponúka najlepšiu možnú multimediálnu výbavu vzhľadom na cenu aj veľkosť zariadenia. Za toto Huawei chválime.

Nový MediaPad však sklame používateľov 3,5 mm jacku. Ten vo výbave nenájdete, v balení sa nachádza iba redukcia z USB-C portu na 3,5 mm jack. S tým súvisí ďalšie vylepšenie tabletu oproti M3 – tablet je konečne vybavený USB-C portom a aj podporou rýchleho nabíjania. Z 19 % na 92 % sa tablet nabil v priebehu 70 minút, čo je výborný výsledok. Batéria má kapacitu 5100 mAh a v teste aplikácie PCMark dosiahla výdrž 7 hodín, čo je vzhľadom na veľkosť displeja mierne nadpriemerný výsledok.

V súvislosti s rýchlym nabíjaním ešte jeden poznatok. Huawei má technológiu SuperCharge na superrýchle nabíjanie, ktorá je posledné 2 roky súčasťou vlajkových lodí. MediaPad M5 však podporuje staršiu technológiu Quick Charge, ktorú ponúkal naposledy napr. smartfón Huawei P9. Problém je, že so SuperCharge nabíjačkou sa dokáže tablet nabíjať iba štandardnou rýchlosťou. Priložená Quick Charge nabíjačka však dokáže nabíjať aj MediaPad M5 aj aktuálne vlajkové lode medzi Huawei smartfónmi v režime rýchleho nabíjania. Ten je o niečo pomalší ako SuperCharge.

Základom tabletu je procesor Kirin 960, 4 GB RAM a 32 GB úložisko. Nechýba slot pre microSD karty. Operačný systém je Android 8.0 s nadstavbou EMUI 8.0. Praktickými novými funkciami nadstavby je herné centrum Game Suite, ktoré umožňuje nastaviť výkon počas hrania a vypnúť notifikácie, resp. systémové tlačidlá a detský režim s názvom Detský kútik.

K prevádzke a výkonu tabletu nemáme pripomienky, a to aj napriek tomu, že Kirin 960 je prémiový procesor predchádzajúcej generácie vlajkových lodí. Za zmienku však stojí nie úplne ideálna optimalizácia systému Android a aplikácií pre 8,4-palcovú uhlopriečku. Pri mnohých aplikáciách sme tak mali pocit, že používame veľký a prerastený telefón. Ale zvyknete si.

Model (Android)Huawei MediaPad M5 8.4 LTE
Veľkosť, typ displeja a rozlíšenie8,4″, IPS, 2560 × 1600
Operačný systémAndroid 8.0, bezpečnosť 1. 3. 2018
ProcesorKirin 960, osemjadro, až 2,4 GHz
RAM a interná pamäť4 GB RAM / 32 GB
PortyUSB-C, microSD, nano SIM
Digitálna kameraZadná, 13 Mpx, predná, 8 Mpx
Rozmery a hmotnosť213 × 125 × 7,3 mm / 316 g
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score177177
PCMark for Android – Work 2.06100
Battery life7:05
3DMark Sling Shot – Total score1884
Graphic1769
Physics2439
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • špičkový displej a reprodukcia zvuku
  • tenka a ľahká konštrukcia
  • rýchla a praktická čitačka odtlačkov prstov
  • USB-C a rýchle nabíjanie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • chýba 3,5 mm jack
  • procesor predchádzajúcej generácie

Verdikt

Huawei MediaPad M5 8.4 LTE je pravdepodobne najlepší 8-palcový multimediálny tablet na trhu. Displej a reprodukcia zvuku sú špičkové, tabletu ťažko niečo vytknúť. Niekomu však bude chýbať 3,5 mm jack a NFC a ani o hodinku dlhšia výdrž by nebola na škodu.

Cena: od 334 EUR

Zapožičal: Huawei

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit