Huawei už tento rok predstavil svoje multimediálne tablety radu MediaPad M5.

Tie patria medzi najlepšie vybavené Android tablety na trhu a majú aj pomerne rozumný pomer cena/výkon. Model MediaPad T5 10 spadá do segmentu cenovo dostupných tabletov. Wi-Fi verzia začína na cene 191 eur a za LTE verziu zaplatíte 218 eur. Sú to vhodne nastavené ceny a rozumná je aj výbava tabletu. Ak budete hľadať nový tablet v cene okolo 200 eur, určite sa budete rozhodovať práve medzi MediaPadom T5 a niektorými modelmi s podobnou cenou od Lenova a Aceru.

V prípade T5 10 však treba počítať s niekoľkými kompromismi, avšak keď sa pozrieme na dvojicu testovaných zariadení v tomto článku – vieme si predstaviť, prečo by niekomu úplne stačil tablet od Huawei za 218 eur a nepotreboval by si priplácať ďalších 180 eur za novinku od Samsungu.

MediaPad T5 10 má 10,1-palcový IPS displej s rozlíšením 1920 × 1200 pixelov. Jeho kvalitu vzhľadom na cenu chválime a príjemne potešila aj reprodukcia zvuku. Tá nie je taká dobrá, ako v prípade Galaxy Tab A 10,5, avšak vo svojej cenovej kategórii patrí MediaPad T5 k najlepšie znejúcim tabletom na trhu.

Spomínali sme kompromisy a MediaPad T5 ich má niekoľko. V prvom rade, displej nemá automatické nastavenie jasu. V prípade smartfónu by bola absencia takejto funkcie fatálna, avšak keď sa človek zamyslí nad spôsobom využitia tabletov v domácnosti – dá sa bez toho prežiť. Faktom je, že aj my si v redakcii často manuálne prispôsobujeme jas počas testovania tabletov, ktoré ho dokážu meniť automaticky. Absenciu automatického jasu nechceme v žiadnom prípade ospravedlňovať a pre niekoho môže ísť o dôvod, prečo MediaPad T5 nekupovať.

Ďalšie kompromisy sa týkajú 2 GB operačnej pamäte a 16 GB úložiska. Pre nenáročného používateľa bude veľkosť úložiska postačujúca, menšia operačná pamäť sa niekedy prejaví pomalšími reakciami tabletu, napr. pri prepínaní sa medzi aplikáciami. Procesor Kirin 659 ponúka dostačujúci výkon, a to aj pre hry. Tablet si poradí s graficky náročnejšími hrami, výborne poslúži na prehrávanie videa alebo počúvanie hudby. Zariadenie tiež dobre zvládne prezeranie webu a iné základné úkony.

Tablet má 5100 mAh batériu a v teste výdrže PCMark sme namerali necelých 11 hodín. Nabíjanie je pomerne pomalé, využíva sa micro USB port. Operačný systém Android je vo verzii 8.0 a ponúka detský režim. Počas testovania sme dostali aktualizáciu s bezpečnostnými opravami k 1. septembru 2018 a tiež aj s funkciou odomykania tvárou. Snímač odtlačkov prstov nie je k dispozícii a odomykanie tvárou je podľa očakávaní trochu pomalšie. Proces rozpoznávania tváre niekedy trval až 2 sekundy.

Model tabletuHuawei MediaPad T5 10 LTE
Operačný systémAndroid 8.0
Pamäť RAM/ROM/iná [GB]2/16
ProcesorKirin 659, 8 jadier, až do 2,36 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/rozlíšenie [bodov]10,1/1920 × 1200, 16 : 10
Slot na pamäťovú/SIM kartumicroSDXC do 256 GB/nano SIM
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGNac, micro USB, áno, nie
Fotoaparáty5 Mpx zadný, 2 Mpx predný
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 5100 mAh
Rozmery [mm]/hmotnosť [gramov]243 × 164 × 7,8/460
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total scoreTest neprebehol
PCMark for Android – Performance/Výdrž4933 / 10:51
3DMark Sling Shot Extreme – Total257
Graphic207
Physics1746
VRMark Amber Room – Total430
A1 SD Bench – RAM5980
Úložisko čítanie/zápis160 / 45
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • rozumný pomer výkon/cena
  • dobrý základ pre bežné používanie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • občasné pomalšie reakcie
  • pre niekoho absencia automatického jasu

Verdikt

Huawei MediaPad T5 10 LTE je lacný tablet, ktorý prináša so sebou niekoľko kompromisov, avšak svoj účel plní výborne. Ak hľadáte obrazovku na sledovanie videa alebo tablet na každodenné bežné používanie, nový MediaPad T5 je rozumná voľba a môže vám bohato postačovať. Za necelých 220 eur získate model s podporou mobilného internetu, ktorý sa postará o zábavu a informácie aj v pohybe.

Cena: 218 EUR

Zapožičal: Huawei

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit