Huawei sa snaží vyťažiť maximum zo svojej aktuálnej situácie a výsledkom toho sú aj telefóny s minimálnym medzigeneračným posunom.

V západnej Európe sa preto predáva model P30 Lite New Edition, ktorý v porovnaní s tradičnou verziou P30 Lite prináša iba väčšiu operačnú pamäť a úložisko. Na Slovensku túto novú verziu nekúpite, namiesto toho sme dostali model P smart Pro. Ten je vylepšenou verziou telefónu P smart Z z leta minulého roka.

Nepoznáme pozadie toho, ako presne funguje udeľovanie Google licencií pre nové telefóny, avšak predpokladáme, že ak smartfón obsahuje základné komponenty bezo zmeny, môže výrobca aplikovať licenciu z predchádzajúcej verzie telefónu. V prípade modelu P smart Pro by to dávalo zmysel – ponúka totožný základ vo forme procesora Kirin 710F a 6,59-palcového displeja bez výrezu či diery s rozlíšením Full HD+. Rovnakú výbavu mal aj P smart Z.

Huawei P smart Pro

Huawei P smart Pro, Zdroj: Huawei

Novinka s prívlastkom Pro dostala vylepšenie vo forme 6 GB RAM, 128 GB úložiska a bočného snímača odtlačkov prstov. Ten je rýchly a spoľahlivý. Predný fotoaparát je vysúvací a má rozlíšenie 16 Mpx. Toto bolo hlavné lákadlo aj v prípade modelu P smart Z. Zadné fotoaparáty sú teraz tri – 48 Mpx hlavný, 8 Mpx ultraširokouhlý a 2 Mpx senzor hĺbky. P smart Pro ponúka 4000 mAh batériu a operačný systém Android 9 s Google službami. V tomto smere ostáva všetko pri starom a rovnaké je aj 10 W pomalé nabíjanie.

Sú to iba naše domnienky, ale pri testovaní tohto telefónu sme mali pocit, že Huawei mal výrazne zviazané ruky, aby vyrobil nový model a zároveň v jeho prípade mohol použiť už existujúcu licenciu na Google služby. Pre úplne nové telefóny už takúto licenciu nemôže získať a aj preto sú telefóny radu Mate 30 iba so službami od Huawei. A na P smart Pro je cítiť, že chcel vydať ešte jeden telefón s Google službami.

Na tom v princípe nie je nič zlé, ak by tomu zodpovedala aj cena. Avšak pri pohľade na P smart Pro máme pocit, že ide o predražený telefón. Za 340 eur ponúka na dnešné pomery mierne zastaraný procesor – hoci bežné používanie zvládne bez problémov. V porovnaní s konkurenciou nevyniká ani kvalita fotiek či videa. Tá je vzhľadom na cenu telefónu iba priemerná. V prípade videa nie je k dispozícii záznam v rozlíšení 4K, avšak to nám až tak neprekážalo. Na druhej strane, zvládnu to aj telefóny s polovičnou cenou.

Z praktického hľadiska by sme tiež ocenili novší Bluetooth či pokročilejšiu podporu Wi-Fi. Podporované sú iba základné štandardy BGN. A telefón nemá vo výbave ani NFC čip, pričom P smart Z ho do vienka dostal. Jednoducho, v cene 340 eur ide o pomerne veľa kompromisov, ktoré budú akceptovať skôr vernejší fanúšikovia Huawei. Odporúčame si radšej trochu priplatiť a kúpiť si model Huawei nova 5T, čo je skutočne výborný telefón.

Aby sme však len nekritizovali, telefón ponúka vizuálne atraktívny dizajn zadnej strany a aj takmer 6,6-palcový displej bez rušivých elementov má svoje čaro. Pokiaľ však zoberieme do úvahy všetky pre a proti, atraktívnejšou voľbou je napríklad Xiaomi Mi 9 Lite, ktorý je navyše o 70 eur lacnejší.

Huawei P smart Pro

Huawei P smart Pro, Zdroj: Huawei

Model telefónuHuawei P smart Pro
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 1. 1. 2020
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]Kirin 710F, 8-jadrový, až 2,2 GHz
Displej, počet fariebIPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,59 / 1080 × 2340, 19,5 : 9
Slot na pamäťovú kartuáno
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video48 (f/1.8) + 8 (f/2.4) + 2 (f/2.4) Mpx, Full HD, 60 fps
Predný fotoaparát / video16 (f/2.2) Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]163 × 77 × 8,8 / 206
KonektorUSB-C, 10 W
ZapožičalHuawei
Cena [EUR s DPH]340
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score184135
PCMark for Android – Performance5887
3DMark Sling Shot Extreme – Total861
Graphic733
Physics2224
VRMark Amber Room – Total1123
A1 SD Bench – RAM [MB/s]6472
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]382 / 87
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Pekný dizajn
  • Displej bez rušivých elementov
  • Dobrá výdrž a slušný zážitok z používania

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nemá NFC
  • Iba starší Bluetooth, chýba podpora 5 GHz Wi-Fi sietí
  • Vysoká cena vzhľadom na výbavu
  • Kirin 710F je už mierne zastaraný procesor
  • Pomalé nabíjanie

Verdikt

Huawei P smart Pro je telefón, ktorý to bude mať na trhu ťažké. Vo svojej cene čelí veľkej konkurencii a pravdepodobne aj kvôli obmedzeniam – aby mohol ponúknuť predinštalované Google služby – neponúka takú výbavu, akú by Huawei štandardne použil.

Cena: 340 €

Zapožičal: Huawei

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit