Huawei P smart Z púta pozornosť najmä svojím vysúvateľným fotoaparátom. Túto vlastnosť považujeme za štýlový bonus, avšak telefón sme si počas testovania obľúbili z iných dôvodov.

Prvým dôvodom je dizajn. Predná strana neohúri, avšak vďaka vysúvaciemu fotoaparátu sa v displeji neobjavuje žiaden výrez či diera. Spodný rámik pod displejom je tradične trochu hrubší ako v prípade prémiových telefónov – to je typické pre všetky smartfóny strednej triedy s takýmto dizajnom.

Na prednej strane si všimnete aj horný reproduktor, avšak LED dióda chýba. Nakoľko telefón nemá funkciu vždy zapnutého displeja, je to trošku škoda a niekomu bude chýbať možnosť rýchlo skontrolovať, či prišla nejaká notifikácia.

Zadná strana je z plastu. Pri zatlačení pocítite minimálny ohyb, avšak z dizajnového hľadiska vyzerá telefón veľmi pekne. Boky zadnej strany sú zaoblené a na chrbte sa prelínajú dva vzory, čo vyzerá v praxi efektne. Telefón tak pôsobí prémiovejším dojmom, než je jeho cena.

Na chrbte nájdete aj snímač odtlačkov prstov, ktorý je tradične rýchly a spoľahlivý. A nechýba ani dvojitý zadný fotoaparát a blesk. Vo výbave telefónu sa nachádza tiež 3,5 mm jack a USB-C port. Telefón podporuje iba 10 W nabíjanie, čo je škoda. 4000 mAh batériu tak budete pravdepodobne nabíjať cez noc.

IPS displej má 6,59 palca a rozlíšenie 1080 × 2340 pixelov. Maximálny jas bohato postačuje na dobrú čitateľnosť aj na priamom slnku. Pozorovacie uhly a celková kvalita obrazovky patrí k lepšiemu štandardu v tejto cene. Na dobrej úrovni je aj reprodukcia zvuku, v tomto smere nemáme výhrady.

Huawei P smart Z poháňa procesor Kirin 710F. Telefón počas používania reagoval svižne, problém mu nerobilo ani prepínanie sa medzi aplikáciami. Vo výbave má tiež 4 GB RAM a 64 GB úložisko, pričom k dispozícii je aj slot na microSD kartu. Ten je zdieľaný so slotom pre druhú nano SIM kartu.

Výdrž batérie je vďaka 4000 mAh batérii nadštandardná. Aktívni používatelia budú nabíjať raz za deň, menej aktívnym používateľom môže vydržať telefón aj 2 dni. Operačný systém Android 9 obsahuje nadstavbu EMUI 9.0.1, prisľúbená je tiež aktualizácia na Android Q.

Vysúvací fotoaparát má rozlíšenie 16 Mpx. Kvalita selfie fotiek je dobrá a celkom si poradí aj v protisvetle. Portrétový režim s efektom rozmazaného pozadia však nepochválime, ten má ďaleko k dokonalosti. Samotné vysunutie trvá niečo vyše jednej sekundy.

Zadný fotoaparát kombinuje 16 Mpx hlavný fotoaparát a 2 Mpx senzor merania hĺbky. Kvalita fotiek je dobrá a telefón nezaostáva ani v noci. K dispozícii je nočný režim, ktorý prináša viditeľné zlepšenie kvality fotiek. Niekedy sa ho oplatí použiť aj počas dňa, fotky budú mať vernejšie podanie farieb. V prípade štandardného režimu totiž nie je vyváženie bielej vždy bezchybné.

P smart Z umožňuje záznam videa v rozlíšení 1080p pri 60 fps pre zadný fotoaparát a 1080p pri 30 fps pre predný fotoaparát. Kvalita videa je na dobrej úrovni, automatické zaostrovanie je v niektorých momentoch pomalšie. Telefón využíva pri fotení aj umelú inteligenciu, funkciu môžete vypnúť.

Model telefónuHuawei P smart Z
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 5. 6. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
Procesor [max. frekvencia]Kirin 710, 8-jadrový,       2,2 GHz
Displej, počet fariebIPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,59 / 1080 × 2340, 19,5 : 9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video16 (f/1.8) + 2 Mpx (f/2.4), Full HD, 60 fps
Predný fotoaparát / video16 Mpx (f/2.0), Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]164 × 77 × 8,8 / 197
KonektorUSB-C, 10 W
ZapožičalHuawei
Cena [EUR s DPH]269
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score132999
PCMark for Android – Performance5848
3DMark Sling Shot Extreme – Total864
Graphic734
Physics2259
VRMark Amber Room – Total1127
A1 SD Bench – RAM [MB/s]6523
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]131 / 87
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť3/5
Výdrž5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Veľký displej bez výrezu či diery
  • Rozumný výkon, RAM aj úložisko
  • Výdrž a kapacita batérie
  • Kvalitný zadný fotoaparát v tejto triede, a to aj v noci

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Chýba LED dióda
  • Iba 10 W nabíjanie
  • Občasné nepresné vyváženie bielej pri fotení
  • Vyššia váha telefónu

Verdikt

Huawei P smart Z je telefón, ktorý sa spomína najmä v súvislosti s vysúvacím fotoaparátom. Ide o dizajnovú novinku a kvalita fotoaparátu je na dobrej úrovni. Telefón ponúka dobrú výbavu aj v ostatných smeroch a okrem pomalšieho nabíjania a chýbajúcej LED diódy mu nemáme čo vytknúť.

Cena: 269 €

Zapožičal: Huawei

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit