Podobajú sa ako vajce vajcu, našťastie aspoň ten dizajn má nejakých pár odlišností. Mierime na takmer identickú výbavu smartfónov Honor 9 Lite alebo aktuálne testovaného Honor 7X. Huawei Honor sú značky jedného výrobcu, no na našom trhu pôsobia ako separátne značky. Majú spoločné rozhranie EMUI. Nie je to kritika, ak je niečo dobré, pokojne nech to majú aj dve značky. Našli by sme viacero takýchto prípadov.

Poďme ale priamo k smartfónu. Keď si odmyslíme historické údaje a podobnosť Huawei/Honor, ide o dobrý kúsok. Samostatné hodnotenie mu nijak neuberá na tom, že je to dobre skonštruovaný telefón. Dobre sa používa a drží v ruke. To aj napriek zaobleným hranám. Tie sú ale zaoblené viac v spodnej časti. Detail, ale dosť podstatný. Je to šikovný telefón s 5,65-palcovým displejom a pomerom strán 18 : 9. Displej FullView je nový prvok, ostatné je po starom. Teda audiokonektor a microUSB na spodnej hrane a čítačka odtlačkov na zadnej strane.

Model telefónuHuawei P smart
Operačný systémAndroid 8.0, aktualizácie 1. 12. 2017
Formát SIM kartySingle Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorHiSilikon Kirin 659, 8-jadrový, max. 2,36 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,65 / 1080 × 2160
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2 LE, BGN, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video13 + 2 Mpx / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx, HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]150 × 72 × 7 / 143
KonektormicroUSB
ZapožičalHuawei
Cena [EUR s DPH]239
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score87828
PCMark for Android – Performance5107
3DMark Sling Shot Extreme – Total311
Graphic252
Physics1759
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť4/5
Výdrž4/5

Systém je dostatočne rýchly a nech už sme na začiatku tvrdili čokoľvek, po stránke výkonu si kupujete naozaj svižný telefón. Rozhranie je v tomto prípade EMUI 8.0. Je tu preusporiadané prostredie a po novom umožňuje ovládať telefón cez tzv. navigačný dok, malý krúžok na obrazovke. Je to dosť o zvyku, uprednostnili sme radšej klasické virtuálne tlačidlá. Ich poradie si môžete nastaviť podľa seba, tak ako vždy v tomto rozhraní.

Fotoaparát funguje rýchlo a bez nejakých zasekávaní. Aj tu je kombinácia hlavného a pomocného fotoaparátu. Konkrétne 13 a 2 Mpx. V režime portrétu sa naň môžete spoľahnúť pri väčších objektoch. Typicky pri fotení osôb alebo zvierat. Občas sme sa stretli s pomalším zaostrovaním, ale to je niečo, čo treba akceptovať aj pri modeli Honor 7X. Pri troche trpezlivosti spravíte dobrý záber aj na malých predlohách. K fotkám nemáme výhrady, fotoaparáty sa zdajú byť pri porovnaní s Honor 7X identické, výnimkou je celková veľkosť fotografie a lepší zmysel pre detail u 7X.

thumbs-up-icon

Výhody

  • pevný dizajn
  • dva fotoaparáty
  • tradičné konektory
  • svižné EMUI 8.0

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • pomalšie zaostrovanie

Verdikt

Huawei P smart je smartfón, ktorý nijako nevybočuje z radu. Je to nenápadný telefón, zároveň ale spoľahlivý s vyladeným prostredím a novým Androidom 8.0. Dobrá technická výbava a super cena je niečo, z čoho bude ťažiť najmä zákazník. A to, že nám pripadá príliš fádny? Rukami nám prejde veľa smartfónov a je to preto logické, že z neho máme tento pocit.

Cena: 239 EUR

Zapožičal: Huawei

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 3/2018, ako súčasť testu smartfónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.