Huawei P10 ide na prvý pohľad v šľapajach svojich predchodcov a nezaprie ani sesterskú značku Honor.

Má totiž dizajn, ktorý sa značne podobá na Honor 8. Minimálne v prípade modrej farebnej verzie, ktorú sme mali k dispozícii na testovanie. Novinka má lepšiu ergonómiu a v ruke sa subjektívne drží lepšie ako Honor 8 aj ako P9. Takisto sa nám viac páči spracovanie zadnej strany, ktorá je v prípade P10 jemne vzorkovaná a krásne láme svetlo. Škoda, že sa pomerne ľahko „uťapká“, čo je pod určitým uhlom dosť vidieť. Na čistenie budete potrebovať jemne navlhčenú handričku.

Dizajn telefónu je vo všeobecnosti pekný a je skôr praktickejší, než štýlový. Nubia Z11 sa nám páčila trochu viac, P10 má zase lepšiu ergonómiu. Novinka môže niekomu prednou stranou pripomínať iPhone, a to najmä horným a spodným rámikom, ktoré sú o niečo väčšie ako pred rokom. Aj preto má P10 uhlopriečku displeja na úrovni 5,1 palca. P9 mala 5,2-palcový displej. Rozlíšenie ostalo na úrovni Full HD. V prípade spodného rámika je o niečo väčší rozmer pochopiteľný, obsahuje snímač odtlačkov prstov. Horný rámik však obsahuje v podstate to isté, čo predchodca – slúchadlo, senzory, prednú kameru a diódu.

Zadná strana neprekvapí. Chrbát je teraz krásne jednoliaty, keďže snímač odtlačkov prstov sa  presťahoval dopredu. Pozornosť púta duálny fotoaparát, ktorý kombinuje 20 Mpx čiernobiely senzor a 12 Mpx farebný senzor. Ide o tú istú kombináciu, akú ponúkol už Huawei Mate 9, a to vrátane optickej stabilizácie. Na spodnej hrane nájdete USB-C port a 3,5 mm jack. Dual SIM verzia ponúka už klasickú hybridnú šachtu pre nano SIM kartu a druhú nano SIM kartu alebo microSD kartu.

Praktické používanie

Nový snímač odtlačkov prstov sme si počas používania obľúbili. Potešil nás z dvoch dôvodov. V prvom rade je rýchly a presný. V tomto smere nemáme k modelu P10 výhrady, patrí medzi lídrov na trhu. Druhou výbornou vlastnosťou sú pohybové gestá, ktoré Huawei testoval už v prípade tabletu MediaPad M3. Počas používania tabletu sme tieto gestá v praxi až tak neocenili, pretože tablet obvykle nedržíte a nepoužívate v jednej ruke. Smartfón však áno a aj preto dávajú gestá v prípade Huawei P10 väčší zmysel. Snímač je doslova vždy poruke.

Gestá fungujú jednoducho. Krátkym priložením prsta k snímaču odtlačkov prstov aktivujete funkciu Späť. Dlhšie priloženie funguje ako tlačidlo Domov a pohybom prstom doľava či doprava zobrazíte posledné otvorené aplikácie. Faktom je, že na túto novinku sme si rýchlo zvykli. Ak vám však nebude vyhovovať napr. kvôli tomu, že nemôžete aktivovať skratku funkcie Google Now podržaním tlačidla, môžete si v nastaveniach zapnúť štandardné dotykové systémové tlačidlá.

Z hľadiska výkonu nemáme pripomienky. P10 využíva firemný procesor Kirin 960, 4 GB RAM a má 64 GB úložisko. Operačný systém je Android 7.0 s nadstavbou EMUI 5.1. Tá umožňuje vybrať si medzi dvoma štýlmi používateľského rozhrania. Buď budú všetky ikony aplikácie na domovskej obrazovke alebo si zvolíte druhý štýl so samostatnou obrazovkou pre aplikácie. V oboch prípadoch môžete pohybom prsta smerom dole aktivovať obrazovku vyhľadávania so zabudovanou čítačkou QR kódov. Praktické, a to nielen kvôli QR čítačke.

P10 obsahuje aj režim ochrany zraku, ktorý je možné aktivovať manuálne alebo vždy v konkrétnom čase. Prispôsobiť sa východu a západu slnka však zatiaľ Huawei nevie, čo je škoda. Niekto môže oceniť funkciu paralelná aplikácia, ktorá vytvorí kópiu aplikácie, aby ste mohli používať napr. dva používateľské účty vo Facebooku či WhatsApp súbežne. Škoda, že túto funkciu nepodporuje aj viac aplikácií.

Batéria s kapacitou 3200 mAh udrží telefón v prevádzke obvykle počas jedného dňa. Avšak v prípade náročných aplikácií, ako je Pokémon GO, sme si všimli rýchlejšiu spotrebu ako v prípade P9. Čo sa spotreby v standby režime týka, dosť záleží od nainštalovaných aplikácií. Google Fit a Android Wear boli v našom prípade naozaj veľkí žrúti, ktorí mohli za noc spotrebovať aj 15 % batérie. Po ich odinštalovaní spadla spotreba len na 2-3 % za celú noc. Počas nabíjania oceníte supernabíjanie, ktoré je naozaj rýchle. Nestraťte však originálnu nabíjačku a ani kábel.

Fotografovanie

Na našom webe TOUCHIT.sk sme publikovali článok, ktorý podrobne porovnáva fotky z P8, P9 a P10. Rozdiel je zrejmý a P10 nás potešila najmä tým, koľko detailov dokáže zachytiť, ktoré sa v prípade P9 mierne stratili. Lepšia je aj kvalita fotiek v horších svetelných podmienkach.

Okrem kvality fotiek, ktorá je na veľmi dobrej úrovni, si nás P10 získala aj tým, že nás fotenie s ňou skutočne bavilo. A nemáme na mysli iba klasický automatický režim. P10 je jeden z mála telefónov, pri ktorom využívame aj rôzne doplnkové režimy a funkcie. Lebo nás to baví. Huawei P10 vďaka kombinácii monochromatického a farebného snímača robí v režime Jednofarebne asi najlepšie čiernobiele fotky, aké môžete zatiaľ vytvoriť pomocou smartfónu.

Experimentovali sme aj s profesionálnym režimom a Nočným záberom. Ten dokáže zachytiť výborné nočné fotografie, ale budete potrebovať statív. Novinkou P10 je režim Portrét, ktorý mierne rozostrí pozadie. Počas používania sa nám osvedčila najmä kombinácia režimu Jednofarebne a funkcie Portrét.

Výsledkom boli naozaj štýlové fotky. Efekt rozmazaného pozadia môžete dosiahnuť aj pomocou režimu Širokouhlá clona, avšak Portrét je pre potreby fotenia tvárí ľudí pohodlnejšie a rýchlejšie riešenie.

Fotoaparát môžete používať v 12 Mpx alebo 20 Mpx režime s pomerom strán 4:3. V prípade vyššieho rozlíšenia nie je k dispozícii funkcia priblíženia.

Hodnotenie

+ výborná ergonómia, rýchly snímač odtlačkov prstov, praktické gestá, výborný fotoaparát, zábavné fotenie portrétov, supernabíjanie
– priemerná reprodukcia zvuku, zadná strana sa ľahko „uťapká“, rýchlejšia spotreba v silnej záťaži

Cena: 599 €
Zapožičal: Huawei

Verdikt

Huawei P10 pokračuje v evolúcii značky. Novinka nesklamala, vylepšuje prakticky všetky dôležité aspekty. Ocenili sme výbornú ergonómiu a zábavný fotoaparát. P10 zaujme aj dobrou cenou na pomery tohtoročných vlajkových lodí.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuHuawei P10
Operačný systémAndroid 7.0
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 64
ProcesorKirin 960, 8-jadrový, max. frekvencia 2,4 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,1 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 200 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1 LE, BGNac, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video20 + 12 Mpx, OIS / 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3200 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]145 × 69 × 7 / 145
KonektorUSB-C
ZapožičalHuawei
Cena [EUR s DPH]599
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score141570
PCMark for Android – Performance6191
3DMark Sling Shot – Total score2058
Graphic2074
Physics2006
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017 ako súčasť testu smartfónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Testujeme Huawei P10. Veľké porovnanie fotoaparátov troch generácií (Huawei P8, P9 a P10)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit