Model P20 je prostredným z trojice predstavených modelov P20 (P20 lite, P20, P20 Pro) a je to smartfón, ktorý dostatočne zaujme.

Prináša veľké zlepšenia v oblasti fotografie, no celkovo je to prémiový kúsok. Nechýba výrez a s tým súvisiaca nekompatibilita Android aplikácií alebo skrývanie notifikácií, ktoré pre hardvérový výrez na displeji v hornom riadku neuvidíte. Výrez sa dá softvérovo skryť, horný riadok bude využívaný na notifikácie aj naďalej.

Vyhotovenie je závislé od použitej farebnej kombinácie. Vždy máte sklenený kryt na prednej aj zadnej strane, ide o to, ako sa prelínajú farby. V prípade čiernej farby je finálna úprava spravená tak, aby vytvárala ešte jasnejšie odlesky. To potvrdzujeme, rovnako aj super šmykľavý dizajn. Našťastie oba vystupujúce fotoaparáty kĺzanie trochu spomaľujú.

Hardvérová výbava

Telefón sa dobre drží v ruke a dizajn je naozaj podarený. Veľmi sa nám páčilo bočné tlačidlo s červenou ryhovanou linkou. Na čiernej kombinácii je to veľmi pekný prvok. Konštrukčne je to klasika. Vzadu dva vystúpené fotoaparáty, na spodnej hrane USB-C konektor a reproduktor. Audiokonektor tu nenájdete, v balení je ale redukcia USB-C na audiokonektor.

Snímač odtlačkov je pod displejom, pri verzii lite bol vzadu. Výrobca využil tenký rámik v spodnej časti a pridal snímač tam. Páči sa nám jeho umiestnenie vpredu, nastavili sme si ho na gestá, a tak virtuálne tlačidlá systému neboli zobrazované. Chválime aj odomykanie telefónu tvárou. Funguje spoľahlivo a veľmi rýchlo. Rýchlejšie ako na iPhone, čo bolo tvrdenie výrobcu a my sme si ho v praxi overili.

Výkonovo odpovedá svojej cene, nezistili sme nijaké spomalenie alebo zasekávanie. EMUI 8.1 ušlo kus cesty, no stále s ním nie sme príliš spokojní. Aplikácie vypína a treba ich potom spúšťať znova, čo dve-tri sekundy na obnovu ich stavu trvá. Toto sa dá vypnúť, no spotreba batérie bude ešte rýchlejšia. Smartfón sme museli nabíjať každý deň. Našťastie je tu super rýchle nabíjanie, ale treba nosiť nabíjačku aj kábel Huawei, inak sa neaplikuje najrýchlejší režim nabíjania.

Chválime umelú inteligenciu fotoaparátu a rozpoznávanie scén či objektov. Funguje veľmi dobre a počas fotenia vidíte vylepšenie kontrastu a jasu farieb. Fotky vyzerajú pekne, táto vylepšovacia funkcia sa dá vypnúť. Pri večerných fotkách je výborná. Páčilo sa nám aj super spomalené video s 960 snímkami za sekundu. Chválime aj selfie a 3D emuláciu svetelného efektu na lepšie tónovanie pleti alebo korekciu zdroja osvetlenia.

Model telefónuHuawei P20
Operačný systémAndroid 8.1, aktualizácie 1. 3. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM/ROM/iná [GB]4/128
ProcesorKirin 970, 8-jadrový, max. 2,36 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/rozlíšenie [bodov]5,8/1080 × 2244
Slot na pamäťovú kartunemá
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, BGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát/video12 f/1.8 + 20 Mpx f/1.6/HD, 30 fps
Predný fotoaparát/video24 Mpx F/2.0/4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3400 mAh
Rozmery [mm]/hmotnosť [gramov]149 × 71 × 8/165
KonektorUSB-C
ZapožičalHuawei
Cena [EUR s DPH]669
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score205376
PCMark for Android – Performance7251
3DMark Sling Shot Extreme – Total2967
Graphic3022
Physics2790
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • dizajn
  • 4 GB RAM a 128 GB úložisko
  • kvalitné spracovanie
  • špičkové fotografie
  • kvalita zvuku
  • funkcia Prirodzený tón displeja

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • výrez a kompatibilita tohto prvku so systémom

Verdikt

Huawei P20 je perfektný smartfón. Spravíte s ním naozaj kvalitné fotky, umelú inteligenciu odporúčame ponechať zapnutú, pri fotení sa nám naozaj osvedčila. Je to ďalší model s výrezom, vlastne nám ale neprekážal. Displej s pomerom 18 : 9 je fajn a telefón sa nám dobre držal a celkovo používal. Nemali sme k nemu jedinú výhradu, snáď by sa nemusel toľko šmýkať a Huawei by konečne mohol spraviť niečo s výdržou batérie.

Cena: 669 EUR

Zapožičal: Huawei

Prečítajte si aj:

Fototest: Porovnanie fotoaparátov smartfónov Honor 10 a Huawei P20

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.