Recenzia bola pôvodne publikovaná 11. júla 2016. Článok bol aktualizovaný 6. novembra s informáciou o tom, ako dočasne získať program zadarmo.

Program pre Windows a Mac stojí 20 dolárov (18 eur). Do zajtra ho môžete získať zadarmo. Treba splniť podmienky na oficiálnej webovej stránke – zdieľať program na sociálnych sieťach.  

Nedostatkom voľného miesta trpia najmä používatelia 16 GB zariadení so systémom iOS. Uvoľniť si rýchlo a pohodlne úložisko v telefóne a získať tak väčší dostupný ukladací priestor, je preto užitočná funkcia. Sľubuje ju softvér iMyfone Umate.

Jeho používanie a inštalácia je jednoduchá. Program si nainštalujete, pripojíte iOS zariadenie a následne môžete využívať jeden z viacerých zabudovaných nástrojov. Program vám v prvom kroku telefón skontroluje a následne umožní odstrániť nepotrebné súbory, dočasné súbory, zoptimalizovať galériu fotografií alebo vymazať veľké súbory a aplikácie.

Pred a po čistení. Uvoľnili sme 5 GB. 500 MB boli fotky a videá v galérii, zvyšok boli dočasné súbory a nepotrebné dáta. Softvér nám offline hudbu v Deezeri nezmazal, ale už nepotrebné dočasné dáta zo Sygic Travel áno. K tomuto pripomienky nemáme 

Skenovanie úložiska v iPhone je pomerne rýchle. V priebehu pár desiatok sekúnd máte k dispozícii zoznam položiek, ktoré môžete optimalizovať. V rámci nepotrebných súborov nám softvér uvoľnil 36 MB. Išlo najmä o logovacie súbory, ktoré sa po páde aplikácie posielajú vývojárom a reálne ich nepotrebujete.

Čistenie dočasných súborov vám v snahe získať extra úložisko pomôže asi najviac. Proces trval v našom prípade až polhodinu (hoci aplikácia avizovala hodinu). Dôvod bol ten, že iMyfone kopíroval do telefónu veľký súbor, aby sa zaplnil zvyšok voľného miesta a vynútila sa systémová funkcia, ktorá automaticky maže nepotrebné dočasné súbory v prípade, že je „Úložisko takmer plné„. Na podobnom princípe funguje aj čistenie dočasných súborov v aplikácii Battery Doctor. V tomto prípade je však celý proces oveľa rýchlejší, trvá iba pár sekúnd. iOS aplikácia má výhody, že dokáže virtuálne zaplniť úložisko. V prípade externého nástroja, ako je iMyfone, je treba zaplniť úložisko kopírovaním reálnych dát. Čistenie dočasných súborov je niekedy vhodné spustiť aj niekoľkokrát za sebou, aby sa odstránili všetky nepotrebné dáta. Čím menej voľného miesta máte, tým rýchlejšie celý proces prebehne.

Optimalizácia fotogalérie a vynútenie zmazania dočasných súborov vám pomôžu s uvoľňovaním úložiska najviac

Nástroj Fotky chválime. Aplikácia totiž automaticky zazálohuje fotografie z iPhonu do počítača a na základe vášho rozhodnutia ich skomprimuje, nahrá späť do telefónu alebo iba zachová zálohu v PC. Takýmto spôsobom môžete znížiť využitie úložiska fotkami až o 75%. Oceníte to v prípade, ak si chcete v zariadení uchovávať veľké množstvo fotiek. Nástroj neoptimalizuje screenshoty obrazovky, iba reálne fotografie. Rozlíšenie sa nemení a veľkosť fotiek sa v našom prípade znížila z 1,7 MB na 480 kB. Rozdiely v kvalite sme nepostrehli. Podobnú funkciu ponúka aplikácia Avast Photo Space. Tá však vyžaduje zálohu fotiek do cloudu a potom zmenší ich rozlíšenie v telefóne. Niekomu môže viac vyhovovať riešenie programu iMyfone Umate.

Ďalší nástroj umožňuje zmazanie súborov väčších ako 5 MB. iMyfone Umate počas nášho testovania nenašiel 180 MB video, ktoré sme mali uložené v aplikácii VLC. To však môže byť dané obmedzeniami platformy iOS. Veľké videá v systémovej aplikácii Fotky našiel. Opäť je tu možnosť zálohovať dáta.

Nástroj Aplikácie považujeme za zbytočný, ale pre niekoho je možnože takéto odinštalovanie aplikácií jednoduchšie v porovnaní s priamym odinštalovaním na domovskej obrazovke. K dispozícii máte prehľad o veľkosti jednotlivých appiek. Program v našom prípade ukazoval zlú veľkosť aplikácie Implosion (16 GB, správne je 2,4 GB), ide o kozmetickú chybu.

K dispozícii je aj bezplatná verzia s obmedzenou funkcionalitou 

Verdikt TOUCHIT

iMyfone Umate je užitočný nástroj. V rámci nášho testovania fungoval spoľahlivo a ocenia ho najmä technicky menej skúsení používatelia, ktorí chcú mať všetko v jednom programe. Softvér pomôže s vymazaním nepotrebných a dočasných súborov a zoptimalizuje galériu fotiek. Podobné nástroje sú dostupné aj vo forme iOS aplikácií. Niektoré sa dajú získať bezplatne, nebudete ich však mať všetky pokope. Príklady sme spomenuli v článku. Výhodou iMyfone Umate je práve to, že ide o „all-in-one“ riešenie.

Program môžete získať dočasne zadarmo zdieľaním na sociálnej sieti. Informácie nájdete na oficiálnom webe.

Cena: 18 eur, dočasne zadarmo

Zapožičal: iMyfone

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit