Súčasná firma sa bez IP telefónu prakticky nezaobíde a ak áno, zbytočne sa oberá o možnosť lepšieho komfortu z komunikácie.

Vyskúšali sme tri telefóny do firmy, od skutočne pokročilého modelu až po jednoduchší.

yealink_w52h

Ako prídavný modul k nižšie uvedeným základňovým staniciam slúži táto „rúčka“ s názvom YEALINK W52H. Treba ju registrovať na niektorý z VoIP telefónov, a potom môžete mať všetky kontakty priamo so sebou a využívať voľný pohyb po kanceláriách. Má farebný podsvietený displej s veľkosťou uhlopriečky 1,8“. Je ideálna pre pracovníkov, ktorí často odbiehajú z kancelárie a potrebujú si do tohto telefónu presmerovať hovory. Cena je 64,90 EUR.

YEALINK SIP-T48G

Toto je high-end medzi IP telefónmi. Je určený pre náročných používateľov. Nielen že vyzerá reprezentatívne, ale aj poskytuje všetky podstatné funkcie. Telefón má 7“ displej s rozlíšením 800 × 480 bodov a je dotykový. Všetky tlačidlá a ponuky sa ovládajú cez virtuálne rozhranie. Aj preto ho výrobca označuje ako „bezpapierikový“ model. Na hlavnom displeji máte prístup ku kontaktom a nepotrebujete ich tak písať na papieriky. Praktickou výhodou je, že zariadenie poskytuje možnosť pripojenia drôtového handsfree a tiež aj bezdrôtového vo forme HF slúchadlá. Treba ale použiť USB Bluetooth doplnok, tzv. USB Dongle. Zároveň slúži ako switch a má dva gigabitové porty. Tým si výrobca zabezpečil rýchlosť konektivita ale najmä možnosť prenášať kvalitný zvukový stream vďaka funkcii Optima HD voice.

tiptel-yealink-sip-t48g

Ovládanie telefónu je nadmieru jednoduché. Vlastne až tak, že nepotrebujete žiadny návod a každý sa v rozhraní ľahko vyzná. Lokalizácia do slovenčiny chýba, no český jazyk nebude nikomu robiť problém. V zozname hovorov sa dá prechádzať medzi celkovou históriou prijatých, zmeškaných a to v používateľsky definovaných skupinách (pracovné, rodina, atď.).

Pre tých, čo majú z dotykových displejov obavy najmä po stránke ovládania, musíme zdôrazniť práve veľkosť ovládacích prvkov. Najmä virtuálne tlačidlá s numerickým číselníkom sú vo výsledku väčšie, ako keby boli vo forme klasických tlačidiel na tele telefónu. Počas hovoru sa dá vypnúť mikrofón tlačidlom vyhradeným na tento účel.

Do telefónu sa dá uložiť až 16 VoIP účtov. Toto množstvo bude poskytovať aj vo veľkých firmách. Najmä keď zoberieme do úvahy, že firmy používajú zhruba dva VoIP účty u jedného poskytovateľa alebo jeden účet u dvoch rôznych operátorov.

Kapacita adresára v telefóne je na 1000 záznamov vrátane možnosti vytvoriť čiernu listinu na čísla, ktoré sa vám nedovolajú. Pre úplnosť spomenieme aj samozrejmosť vo forme prístupu k vzdialeným adresárovým službám cez XML alebo LDAP. Žiadne kontakty tak nebude treba zadávať do adresára ručne. Spolu s volajúcim telefón zobrazuje aj fotografiu, ak je súčasťou adresára. Telefón sa dá napájať klasickým spôsobom z elektrickej siete, no podporuje aj štandard PoE a tak ho môžete napájať priamo z firemného switchu.

 

Cena: 235 EUR

YEALINK SIP-T19

Lacnejší model je vhodný do rôznych typov kancelárií. Najčastejšie tam, kde postačí telefón s jedným SIP účtom. Telefón má čiernobiely displej bez podsvietenia a na ovládanie sú určené veľké ovládacie prvky. Displej na hlavnej obrazovke zobrazuje prístup k funkciám histórie hovorov, adresára kontaktov, hlavnému menu a funkcii nerušiť. Všetko cez kontextové tlačidlá, ktorých funkcia je vždy znázornená v spodnom riadku displeja. Telefón má dva 10/100 Mbps porty a takisto sa dá cez eternetový telefón napájať. Netreba sa podriaďovať dosahu elektrickej zásuvky. To môže byť výhodou aj pri montáži na stenu, kde sa telefón uplatní aj vo zvislej polohe. V balení je ale aj klasický adaptér pre tých, ktorí PoE z akýchkoľvek dôvodov nemôžu využiť. Prístup k adresárom je v tomto prípade cez XML súbor, ktorý sa dá načítať vzdialene. Ani tu sa teda netreba zaťažovať ručným nahadzovaním kontaktov, hoci aj tento spôsob je možný. Pamäť je rovnaká ako pri najvybavenejšom modeli a to na 1000 záznamov s možnosťou vytvárania čiernej listiny.

yealink_sip-t19p_2

Cena: 65 EUR

Verdikt touchIT

YEALINK SIP-T48G je vlajkovou loďou firmy. Je to veľmi príjemný telefón. Hodí sa viac pre biznis kanceláriu alebo typicky napríklad pre zasadačku, kde treba variabilitu SIP účtov a rozšírené možnosti napojenia ďalších modulov, headsetov na tento model. V bežných kanceláriách alebo ako telefón na spojenie s inými oddeleniami v prípade potreby je vhodný model YEALINK SIP-T19. Aj tento môže byť pripevnený na stenu.

A samozrejme výrobca nezabudol na variabilitu použitia v pohybe a má v ponuke aj headset YEALINK W52H. Vhodný pre pracovníkov, ktorí sa potrebujú pohybovať po výrobnej hale alebo v celej budove a mať tak vždy pri sebe firemný telefón s kontaktmi, ktoré má na niektorom z vyššie uvedených modelov.

Zapožičal: AGEM Computers

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.