Doba, keď boli tablety na výslní a žiadané skončila už dávnejšie, ale iPad si stále ide svojou cestou.

Apple sa rozhodne nechystá tieto zariadenia poslať do zabudnutia. Neustále ich vylepšuje, pridáva nové funkcie a prezentuje ich ako pracovné nástroje. Občas to pôsobí dojmom kanibalizmu vo vlastných radoch. iPad namiesto MacBooku? To snáď nie! Neunáhlime sa, nie je to až také zlé, ako to vyznie. Nové iPady toho zvládnu skutočne veľa, výkonu majú na rozdávanie a pracovať sa s nimi dá tiež – efektívne a zároveň minimalisticky. Záleží iba na tom, akú činnosť chcete na iPade vykonávať, akým spôsobom pracovať a či ste ochotní zmeniť svoje návyky. Stále však platí, že MacBook je „lopata“, ktorou zarobíte viac, ale nemusí to byť vždy pravidlom.

iPad Pro v nami testovanej verzii je vhodný na prácu, ale i zábavu. Treba sa však pripraviť na to, že stojí viac ako 1200 eur. Táto cena je daná pamäťovou verziou – 512 GB a prítomnosťou LTE modulu. Ide o veľmi slušný pracovný nástroj, ktorý má vyšší výkon ako väčšina bežných notebookov. Ešte pred poznatkami z praxe si prejdime inovácie a novinky. iPad dostal praktické ovládanie gestami, ktoré je rovnaké ako v iPhone a funguje perfektne. TouchID nahradilo FaceID, ktoré reaguje veľmi pohotovo a nezávisle na tom, ako je iPad otočený. Po dizajnovej stránke ide o podarený kúsok, ktorý prebral črty z iPhonu 5. Čisté línie a tvary zaručujú výborný úchop v akejkoľvek polohe.

Inovácie a poznatky z praxe

Apple do zadnej strany iPadu integroval množstvo magnetov a 3 dátové piny, vďaka čomu k iPadu veľmi jednoducho pripevníte rôzne príslušenstvo. Zabudnúť netreba ani na nový Apple Pencil, ktorý na iPade drží pomocou magnetu a nabíja sa bezdrôtovo.

Novinkou je Liquid Retina displej bez výrazných rámikov, ktorý ponúka nádherné farby, jemné rozlíšenie a funkciu TrueTone. Vďaka tomuto displeju je pozeranie YT videí a filmov veľmi návyková záležitosť. Ak k tomu pridáme vylepšené audio, ktoré pozostáva zo 4 reproduktorov (+ 5 mikrofónov), tak môžete sledovať všetok obsah iba na iPade. My to tak robíme. Zvuk bez problémov zaplní väčšiu miestnosť. O výkon zariadenia sa stará nový 7 nm procesor Apple A12X Bionic, ktorému sekunduje Neural Engine druhej generácie + koprocesor M12 a výkonná grafika.

Veľkou zmenou a novinkou zároveň je výmena Lightning konektora za USB-C konektor. Je to dobrý krok, ale ak máte veľa príslušenstva s predošlým konektorom, tak vás veľmi nepoteší. Rovnako nepoteší ani absencia 3,5 mm audiokonektora, ktorý by sa sem určite zmestil! Integrácia USB-C konektora spravila z iPadu pracovný nástroj, nakoľko k nemu dokážete pripojiť rôzne príslušenstvo, čítačky pamäťových kariet, niektoré externé disky, fotoaparáty, ale aj externý 5K monitor. To všetko súvisí s produktivitou! My sme do iPadu nahrávali RAW fotografie z fotoaparátu, ktoré sme následne v Adobe aplikáciách spracovávali. Rýchle a jednoduché.

Okrem toho dokáže iPad reverzne nabíjať napr. iPhone, ktorý sa týmto spôsobom nabije veľmi rýchlo. Plná konektivita zostáva zachovaná a v našom prípade je prítomný aj slot pre SIM kartu. Za zmienku stojí aj vylepšený 12 Mpx fotoaparát s podporou smart HDR. Ide o snímač z iPhonu 8, ktorý však nevie robiť portréty. To umožňuje iba predná 7 Mpx TrueDepth kamera. iPad nie je foťák, iba príležitostný.

iPad Pro sme počas testu využívali rôznymi spôsobmi a skúšali sme pochopiť to, ako sa s ním dá plnohodnotne pracovať. Dá sa to, ale treba zmeniť návyky a dokúpiť príslušenstvo, minimálne prenosnú klávesnicu, bez ktorej to nepôjde. Ak ju máte, tak hurá do práce. Najväčším obmedzením je paradoxne iOS, ktorý je z pracovného hľadiska obmedzený. Treba hľadať riešenia – základom je používanie vhodných aplikácií, napr. balík Microsoft Office a využívanie Súborov, ktoré sčasti nahrádzajú Finder.

Práca s viacerými aplikáciami súčasne je veľmi efektívna a zároveň jednoduchá. Ak máte viac Apple zariadení, využívajte aj kontinuitu ekosystému.

Určite vyskúšajte aj aplikáciu Documents, ktorá vám prácu so súbormi uľahčí ešte viac. Praktickou funkciou iPadu je rozdelenie obrazovky na dve časti, keď môžete pracovať v dvoch aplikáciách súčasne, presúvať/kopírovať súbory a prácu tak zefektívniť. S tým súvisí aj dock, do ktorého si môžete umiestniť obľúbené aplikácie, čím ich budete mať vždy poruke. Čo z toho vyplýva? S iPadom sa pracovať dá! Záleží iba na tom, akú prácu vykonávate a koľko chcete na začiatku investovať. iPad však nekupujete na rok, je to dlhodobo použiteľný nástroj.

Cena: 1232 €

Zapožičal: Alza.sk

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE