Menej rizika pri fajčení – celkom dobré nielen ako novoročné predsavzatie.

A super správa navyše: Predstavitelia spoločnosti hovoria o tom, že je to bezdymový tabakový výrobok. Môžete ho teda použiť aj na miestach, kde je fajčenie zakázané.

Toto sme neskúšali, máme pocit, že spôsob používania, fajčenie veľmi pripomína a vyžadovať si nežiaducu pozornosť okolia nie je naším cieľom. Takisto ani snaha „edukovať“ letiskový personál alebo sprievodcu vo vlaku o tom, čo je horenie a čo zahrievanie 🙂

Vyskúšali sme ako je to s fajčením tabakových výrobkov Heets prostredníctvom produktu / systému IQOS. Je to komplexná záležitosť a spoločnosť Philip Morris venovala novému spôsobu konzumácie tabaku náležitú pozornosť. Ako je to vlastne s týmto typom „fajčenia“ a čo vám prináša? Ako sa používa a aký naň máme pohľad? To všetko sa dozviete v tejto recenzii.

Výhody IQOS

  • Na oblečení vám nezostáva zápach z cigariet, rovnako tak na rukách
  • Tabak sa nespaľuje ale nahrieva na nižšiu teplotu aké je pri klasickom horení
  • Podstatne menej škodlivín oproti bežným cigaretám alebo tabaku, ktorý spaľujete
  • Po pár dňoch sa vytráca dýchavičnosť
  • Bez veľkej záťaže na krvný tlak
  • Dobre sa používa
  • Z miestnosti jemný odor vyvetráte behom 4 minút

O čo ide?

Klasická cigareta horí pri teplote vyššej ako 600 °C, toto zariadenie (držiak tabakovej náplne) zahrieva tabakovú náplň na teplotu 320 ÷ 350 °C (HeatControl Technology). Maximálna teplota nie je prekročená a výrobca to garantuje. Balenie IQOS obsahuje powerbanku na nabíjanie IQOS, čistiacu súpravu, samotné zariadenie IQOS a nabíjačku. Na nabíjanie powerbanky môžete použiť bežnú nabíjačku s microUSB konektorom. Existujú tri náplne Heets. Najsilnejšia, slabšia a slabšia mentolová.

Prvá je určená pre ťažších fajčiarov, ktorí potrebujú výraznú chuť. Napríklad vtedy, keď fajčia ťažké klasické cigarety a chcú postupne prestať fajčiť cigarety. Tieto majú zároveň jemne orieškový nádych chuti. Stredná (žltá farba) má nádych citrusových plodov. Najvýraznejšia je mentolová. Po pravde, príchute prvých dvoch nám pripadali ako sušené hríby, aspoň počas prvých dňoch skúšania týchto verzií. Ale keďže Philip Morris oznámil, akú majú príchuť, asi sme ju tam našli. No sami by sme na orieškový nádych rozhodne neprišili.

Samotné zariadenie stojí 99 EUR, každá z náplní 3,50 EUR. Pri kúpe náplne dostávate zároveň jednu čistiacu paličku. Tá je zabalená, nakoľko má na svojich koncoch lieh. Je to niečo ako tenšia palička do nosa. Čiže tú, ktorou si aj tak všetci čistíme uši 🙂 .

Kde kúpiť?

Na slovenskej stránke My IQOS nájdete zoznam predajní, kde si môžete kúpiť IQOS zariadenie alebo náplne. Nepočítajte, že ich nájdete v každom stánku, ako bežné cigarety. Odporúčame skôr čerpacie stanice, alebo väčšie trafiky, obchodné domy atď. Stánok povyše cesty na dedine nebude zatiaľ ten správny tip na zdroj. Počet miest, kde dostať tieto náplne sa postupne rozširuje.

Skratka IQOS síce môže v IT kruhoch evokovať operačný systém IQ :-), avšak hovorí sa o tom, že môže znamenať niečo iné. Skratka by tak mohla byť zložená z počiatočný slov I Quit Ordinary Smoking – Končím s bežným fajčením.

Používanie a čistenie

Je to naozaj do detailu premyslený systém. Powerbanka vydrží na 20 nabití IQOS zariadenia. V každej Heets škatuľke máte rovnako 20 náplní. Po každej vyfajčenej škatuľke sa odporúča IQOS vyčistiť. Použiť môžete čistiacu súpravu na odstránenie väčších nečistôt. Paličku potom na definitívne vyčistenie vnútrajška zariadenia.

Počas nabíjania bude blikať biely LED pásik. Ten signalizuje nabíjanie IQOS. Keď sa rozsvieti, čo je približne po štyroch minútach, môžete IQS vybrať a vložiť do neho náplň. IQOS má na sebe tlačidlo, ktoré treba podržať dve sekundy. Zavibruje a po približne 10 sekundách môžete fajčiť. Máte na to 14 ÷ 17 ťahov alebo 6 minút. Na posledné 2 ÷ 4 ťahy zariadenie zavibruje a začne mu blikať LED dióda na tlačidle. Všetko je perfektne signalizované a používanie takéhoto zariadenia je do veľkej miery zážitok.

Áno už to nie je klasická cigareta a treba k tomu tak pristupovať. Ak budete chcieť fajčiť dve po sebe, budete si musieť pár minút počkať, kým sa vám IQOS znova nabije.

Čo IQOS nie je?

Nie je to elektronická cigareta. Nespaľuje alebo nenahrieva sa tu žiadna kvapalina, ktorej pôvodu môžete prinajlepšom iba veriť. Nebudete okolo seba púšťať prehnane veľa dymu ako pri filmových efektoch. Používanie IQOS vydáva zhruba o 50% viditeľného dymu menej ako klasická cigareta. Nie to vlastne dym, ako sa nám javí ale aerosól. Ten vlastne prenáša nikotín do pľúc.

V prípade, že potrebujete, môžete držiak, ktorý práve kontrolovanie nahrieva náplň vložiť do vrecka na vetrovke. Nič sa nestane. Bude sa ale okolo vás šíriť jemná vôňa tabaku. Samé sa po šiestich minútach vypne. Kedykoľvek potrebujete, môžete ho tlačidlom a jeho dlhým podržaním vypnúť. Potom už ale treba zariadenie vložiť späť do powerbanky. Nebudete ho môcť použiť ani keď ste mu internú batériu nevyčerpali úplne.

IQOS nie je bez následkov. Stále fajčíte tabak, ktorý je vysoko návykový.

Zloženie, je vo vnútri plast?

Heets náplň nie je cigareta, aj keď sa na ňu podobá. Prakticky ten filter, ktorý tam je, vôbec nie je potrebný. Podľa vyjadrenia spoločnosti je tam len preto, aby umocnil ten klasický pocit fajčenia. Rozloženú náplň vidíte na obrázku. Môžete si všimnúť, že sa skladá zo štyroch častí. Všimnite si, že je tu samotná časť s tabakom, dutá trubica, PLA materiál a samotný filter.

Filtre je takmer čistý. Nie je ho tu treba ale fajčiari budú mať lepší pocit z fajčenia. PLA materiál je bezpečný a netreba sa ho obávať. To posledné, čo by si spoločnosť urobila, že vám dá inhalovať plasty. Je tam z dôvodu spomalenia pary a mierne vychladnutie kým sa vám výpary dostanú do úst.

VIDEO: Ako funguje IQOS – zdravšia náhrada fajčenia

Verdikt

IQOS je zaujímavá alternatíva k fajčeniu. Elektronické cigarety, ktoré obsahujú „liquidy“ sa podľa nás ťažko zháňajú. Takisto sa nám zdá, že vypúšťajú až abnormálne množstvo pary, ale efekt je efekt. Nemáte garanciu kvality a bola tu nejedna kauza o tom, čo vlastne z tých tekutých náplní inhalujete. Nechceme poškodzovať výrobcov serióznych produktov. Otázkou ale je, ako má spotrebiteľ seriózny produkt spoznať. Je tu jednoducho veľká záplava čínskych značiek, kde neviete rozpoznať garanciu bezpečného produktu.

IQOS je niečo, na čo si bude chvíľu zvykať a považovať to za občas až nemiestny žart veľkej firmy voči vašej osobe. Prvé dni sú naozaj kombinácia krútenia hlavou, zvláštnych a zmiešaných pocitov. No aj tak si nejakým spôsobom tento produkt obľúbite. Ak fajčíte, definitívne vám IQOS odporúčame vyskúšať. V čase, keď ešte len čítate tieto riadky, si trúfame povedať, že sa k starému spôsobu fajčenia bežných cigariet nevrátite.

Páčilo sa nám

  • Prepracovanosť dizajnu a používanie
  • Všetky súčasti do seba zapadajú, vrátane častí držiaka a jeho vkladania do powerbanky vďaka smerovým výrezom
  • Čistejšie fajčenie
  • Neotravujete druhých škodlivým dymom
  • Výdrž powerbanky
  • Jednoduchosť čistenia

Nepáčilo sa nám

  • Ak už raz zapneme zahrievanie a hneď vypneme, nedá sa bez vloženia do powerbanky opätovne použiť
  • Občasné zaseknutie nabíjania nejakým skratom (rýchle blikanie LED diódy načerveno) – treba držiak vypnúť dlhým stlačením a potom znova vložiť do powerbanky
  • Nezdymíte dve cigarety po sebe 🙂

Autor fotografií: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Philip Morris investuje do trvalo udržateľného rozvoja – cieľom sú bezdymové výrobky

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.