Roomba Combo i5 patrí medzi najlacnejšie robotické vysávače značky iRobot, ktoré vysávajú aj mopujú.

iRobot patrí medzi najznámejších výrobcov robotických vysávačov na svete. Táto spoločnosť má dlhoročné skúsenosti s vývojom technológií pre vysávače a dlhodobo sa bránila tomu, že by do nich zakomponovala technológiu mopovania. iRobot preferoval dve samostatné zariadenia – jedno na vysávanie, druhé na mopovanie.

Tento koncept mal svoje opodstatnenie, avšak zdá sa, že trh sa rozhodol prijať robotické vysávače typu dva v jednom. Popravde, niet sa čomu čudovať. Agresívne ceny čínskych výrobcov a dobrá kvalita vysávania aj mopovania ich vysávačov, ktorá väčšine používateľov bohato postačuje, prinútili k zmene aj samotný iRobot.

A aj preto sa mi o otestovaní modelov iRobot Roomba Combo a iRobot Roomba Combo j7+ dostal do rúk aj model Roomba Combo i5 vo verzii Plus s dokovacou stanicou s automatickým vyprázdňovaním.

iRobot Roomba Combo i5+Zdroj: TOUCHIT
iRobot Roomba Combo i5+

Naviguje sa senzormi

Roomba Combo i5+ mi dizajnom a viacerými vlastnosťami pripomína základný model iRobot Roomba i3+, ktorý som v minulosti takisto testoval. Znamená to, že má tradičný okrúhly dizajn s predným nárazníkom.

Vysávač sa naviguje pomocou senzorov a zväčša sa pohybuje logicky a lineárne. Logika pohybu robota je však odlišná v porovnaní s konkurenčnými robotmi s laserovou navigáciou či s iRobot zariadeniami so zabudovanou kamerou.

V praxi to znamená, že hoci sa Roomba Combo i5+ nepohybuje po domácnosti tak efektívne ako konkurenčné vysávače s laserovou navigáciou či drahšie Roomby s kamerou, svoj účel by mala plniť bez väčších problémov. Môže sa to však odlišovať v závislosti od domácnosti a jej dizajnu.

iRobot Roomba Combo i5+Zdroj: TOUCHIT
iRobot Roomba Combo i5+

Najlepšie robotické vysávanie kobercov na trhu

Roomba Combo i5+ má dobrý sací výkon, ktorý je vhodný na tvrdé podlahy aj na koberce. Pochvalu si zaslúži za dve gumené hlavné kefy, ktoré sú navrhnuté tak, aby nenamotávali chlpy. Vysávače od iRobotu excelujú najmä z hľadiska vysávania kobercov, ktoré majú najlepšie na trhu. Pokiaľ doma koberce nemáte, potenciál Roomby nevyužijete naplno.

Hlavné kefy dopĺňa bočná kefka, ktorá vymetá nečistoty pozdĺž stien a nábytku. Vysávač má vo výbave tiež senzory, ktoré majú zabrániť tomu, aby sa robot zasekol na znížených miestach. Vysávač počas upratovania síce naráža do okolitých objektov, avšak jemnejšie ako modely, ktoré prišli na trh pred rokom 2021.

Z praktického hľadiska chválim, že Roomba Combo i5+ dokázala počas vysávania vysať aj špecifické miesta, kam sa vysávače s laserovou navigáciou nedostanú kvôli vežičke s laserom. Na druhej strane, vysávanie trvalo dlhšie, keďže navigácia vysávača bola menej efektívna. Pokiaľ však budete používať vysávač počas vašej neprítomnosti doma, vadiť vám to nebude.

Vysávač ponúka dva režimy upratovania – vysávanie a kombinované vysávanie a mopovanie. Medzi týmito režimami sa prepínate tak, že použijete nádobku na prach alebo nádobku na prach a vodu so zabudovanou mopovacou podložkou. Samostatné mopovanie nie je k dispozícii.

iRobot Roomba Combo i5+Zdroj: TOUCHIT
iRobot Roomba Combo i5+

Mopovanie zaostáva za konkurenciou

Funkcia robotického mopovania je pre mňa sklamaním. iRobot Roomba Combo i5+ ponúka absolútne základnú verziu tejto funkcie. Mopovanie aktivujete tak, že vymeníte nádobu na prach a k vysávaču pripojíte nádobu na prach, ktorá obsahuje aj časť na vodu a má k sebe pripevnenú mopovaciu podložku.

Problém je, že vysávač sa pohybuje rovnako počas vysávania aj počas mopovania. Chýba nastavenie inteligentnejšieho alebo hustejšieho pohybu, ktoré ponúkajú konkurenčné vysávače. Tieto nastavenia vo výsledku zlepšujú kvalitu robotického mopovania, nakoľko minimalizujú nedostatky tejto technológie.

Dizajn mopovacej podložky tiež spôsobuje, že voda nie je distribuovaná rovnomerne na celú plochu handričky a teda sa môžete stretnúť s tým, že za vysávačom budete vidieť dva mokré pásy v okolí stredu. Tento nedostatok majú do určitej miery aj niektoré konkurenčné vysávače, avšak tie ho vedia kompenzovať už spomenutým hustejším pohybom, ktorý v prípade Roomby Combo i5+ chýba.

Nádobka na vodu má objem 210 ml. Po vymopovaní môjho bytu s rozlohou 60 m2 (čistá plocha, ktorú upratal, bola necelých 40 m2) zostala v nádobke necelá polovica vody.

iRobot Roomba Combo i5+Zdroj: TOUCHIT
iRobot Roomba Combo i5+

Aplikácia iRobot Home vie česky a je skvelá

Mobilná aplikácia iRobot Home ponúka českú lokalizáciu a bude vám zobrazovať prispôsobené odporúčania. Rovnako umožní nastaviť, či má robot upratovať priestor počas vysávania jedenkrát, dvakrát alebo automaticky podľa potreby. Robot dokáže automaticky identifikovať viac znečistené miesta v domácnosti a tie podľa potreby precíznejšie vyčistiť.

K dispozícii je tiež podrobná história vysávania aj s mapou, ktorá zobrazuje, kde všade robot vysával. Aplikácia umožňuje aj selektívne upratovanie zvolených miestností. Samozrejmosťou je vytvorenie harmonogramu vysávania a hlasové ovládanie v cudzom jazyku.

Výrobca uvádza výdrž batérie na úrovni 75 minút. Moja skúsenosť bola taká, že vysávač mi vysal a vymopoval domácnosť (trojizbový byť s rozlohou 60 m2) za 80 minút a ešte mal 20 až 25 % zostávajúcej kapacity batérie. Robot sa v prípade potreby nabije a vo vysávaní bude pokračovať tam, kde prestal.

iRobot Roomba Combo i5+Zdroj: TOUCHIT
iRobot Roomba Combo i5+

Ako sa odlišujú modely iRobot Roomba Combo i5 a i5+?

Model Roomba Combo i5+ sa od verzie Combo i5 odlišuje tým, že obsahuje aj dokovaciu stanicu Clean Base s funkciou automatického vyprázdňovania. Chválim, že ide o kompaktnejšiu verziu dokovacej stanice, ktorú ponúka aj Roomba Combo j7+. Pre porovnanie, Roomba i3+ mala pôvodnú verziu dokovacej stanice s väčšími rozmermi.

Nevýhodou je, že pokiaľ používate Roombu Combo i5+ v režime vysávania a mopovania, nemôžete využiť funkciu automatického vyprázdňovania. Je to dané dizajnom kombinovanej nádobky na prach a vodu, ktorá obsahuje aj zabudovanú mopovaciu podložku. Kvôli tomu nemá otvor na účely automatického vyprázdňovania.

iRobot Roomba Combo i5+Zdroj: TOUCHIT
iRobot Roomba Combo i5+

Verdikt

Roomba Combo i5+ je tradičný zástupca cenovo dostupnejších robotických vysávačov značky iRobot. Výhodou tohto modelu je nižšia cena v porovnaní s inými Roombami a technológia dvoch hlavných kief, vďaka ktorým ponúka vysávač najlepšie robotické vysávanie kobercov na trhu.

V prípade modelu Combo, ktorý ponúka aj robotické mopovanie, je však otázne, či si ho budú kupovať používatelia s kobercami. Ak je pre vás prvoradá kvalita mopovania v segmente vysávačov dva v jednom, v tejto cene nájdete na trhu iné vysávače, ktoré síce nemajú lepšie vysávanie, ale mopujú lepšie.

Cena: od 449 eur (verzia Roomba Combo i5 bez dokovacej stanice Clean Base)

Zapožičal: iRobot

Páči sa nám

  • dve hlavné kefy zabezpečujú najlepšie robotické vysávanie kobercov na trhu
  • uprace aj na miestach, na ktoré sa vysávače s laserovou navigáciou nedostanú
  • česká lokalizácia a spracovanie aplikácie iRobot Home
  • kompaktné prevedenie dokovacej stanice Clean Base (iba model i5+)
  • vysoká kvalita robotického vysávania

Nepáči sa nám

  • mopovanie zaostáva za konkurenciou
  • menej inteligentná a efektívna navigácia v porovnaní s vysávačmi s laserom či kamerou
  • v režime mopovania a vysávania nefunguje automatické vyprázdnenie (iba model i5+)

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit