Prináša technológiu robotického mopovania, s ktorou som sa doteraz nestretol nikde inde.

iRobot dlhé roky vyrábal robotické vysávače bez funkcie mopovania. Šiel tak priamo proti trendu, ktorý nastolili viacerí čínski výrobcovia. Tí spopularizovali vysávače typu 2-v-1. iRobot však tvrdil, že robotický mop vyžaduje iný dizajn a preto vyrábal samostatné zariadenia radu Braava jet.

Objektívne treba povedať, že oba prístupy majú svoje výhody aj nevýhody. Sila trhu je však nezastaviteľná, a preto aj iRobot naskočil na vlak vysávačov 2-v-1 a v roku 2021 priniesol v tichosti na trh svoj prvý vysávač s mopovaním – iRobot Roomba Combo chcel zaujať v cene do 300 eur.

Novinka s názvom iRobot Roomba Combo j7+ je o poznanie ambicióznejšia a možno ju právom definovať ako prvú (poriadnu) Roombu, ktorá vysáva aj mopuje. V redakcii ju používame niekoľko týždňov a v tejto recenzii zhrniem poznatky z jej testovania.

Tento iRobot môžete aktuálne vyhrať v súťaži Mobil roka, stačí, ak sa zapojíte do súťaže tu>>

Pre úplnosť dodám, že podobne ako Roomba j7, tak aj Roomba Combo j7 je dostupná v základnej verzii a aj vo verzii j7+. Rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že verzie j7 majú dokovaciu stanicu iba s funkciou nabíjania. Verzie j7+ majú dokovaciu stanicu s funkciou nabíjania aj automatického vyprázdnenia po skončení vysávania.

Zlepšená Roomba j7+

Ako už názov napovedá, Roomba Combo j7+ predstavuje zlepšenú verziu minuloročného (2021) modelu Roomba j7+. Tento vysávač prišiel na trh s výrazne lepšou a inteligentnejšou navigáciou, než na akú sme boli v prípade vysávačov Roomba zvyknutí.

Navigáciu zabezpečuje kamera, ktorú dopĺňa pomocné svetlo, aby vysávač dobre videl vo všetkých svetelných podmienkach. V tme sa síce môžu objaviť občasné komplikácie, avšak aj napriek tomu je Roomba j7+ citeľne inteligentnejší robot v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi značky iRobot. Platí to aj pre vyhýbanie sa prekážkam, ktoré patrí medzi najlepšie na trhu a to v rámci všetkých robotických vysávačov.

Tieto funkcie oceníte v prípade, že sa vám na zemi povaľujú objekty, ktoré by tam nemali čo robiť. Prínos technológie sa však prejaví aj v prípadoch, ktoré nemáte možnosť až tak ovplyvniť, ako je domáci maznáčik, ktorý nevydrží s potrebou na vonkajšiu prechádzku, alebo zapatrošený kábel. Vysávač dokáže rozpoznať tieto objekty a vyhne sa im.

Totožná inteligentná navigácia je základom aj v prípade vysávača Roomba Combo j7+. iRobot ju za posledných 12 mesiacov zdokonalil, takže funguje ešte lepšie ako pred rokom. Každopádne, čo sa navigácie týka, vysávače Roomba j7+ a Roomba Combo j7+ sú totožné. Hlavné a prakticky jediné zlepšenie modelu s prívlastkom Combo spočíva vo funkcii mopovania.

iRobot Roomba Combo j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iRobot Roomba Combo j7+ sa dokáže výborne (na pomery robotických vysávačov) vyhnúť prekážkam

Robotické mopovanie, s akým som sa doteraz nestretol

Takmer všetky robotické vysávače s mopovaním fungujú na tom princípe, že mopovaciu podložku manuálne pripojíte k vysávaču pre začatím mopovania a následne ju odpojíte po skončení vysávania. Vysávače (až na pár výnimiek) nedokážu pohybovať s mopovacou podložkou, tá je pevne pripevnená k spodnej časti, a preto je vhodné vytvoriť zakázanú zónu pre mopovanie na tých miestach, kde máte koberce.

Niektoré vysávače ju síce dokážu nadvihnúť o pár milimetrov (Roborock S7, Roborock S7 MaxV, Xiaomi Robot Vacuum X10+), avšak aj v týchto prípadoch platí, že pokiaľ je koberec vyšší ako 5 mm, je lepšie, ak sa vysávač kobercu vyhne. V prípade spomenutých modelov je však k dispozícii automatická detekcia kobercov, takže nie je potrebné manuálne vytvárať zakázané zóny.

iRobot však prišiel s úplne novým a praktickým riešením. Mopovacia handrička je pripevnená k podložke, ktorá sa dokáže presunúť zo spodnej časti vysávača do jeho vrchnej časti. Vyzerá to štýlovo a zároveň je to aj praktické, keďže vysávač dokáže automaticky nadvihnúť mopovaciu podložku, keď sa dostane na koberec. Vďaka tomu môže vysať hocaký koberec aj v režime mopovania a je zabezpečené, že ho nezamokrí, keďže sa handrička dočasne skryje do vysávača. Ako to funguje v praxi, si môžete pozrieť v mojej videorecenzii.

iRobot Roomba Combo j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iRobot Roomba Combo j7+ dokáže presunúť mopovaciu handričku zo spodnej časti do hornej a naopak

Aká je kvalita mopovania?

Roomba Combo j7+ ponúka priemernú kvalitu mopovania – ide o mokré utieranie, nakoľko vysávač nemá vo výbave technológie pokročilého mopovania, ako je napríklad sonické mopovanie (Roborock S7, Roborock S7 MaxV), či tlakové mopovanie pomocou dvoch kotúčov (Xiaomi Robot Vacuum X10+), ktoré považujem za aktuálne najlepšie na trhu.

Pokiaľ však necháte vysávač mopovať raz týždenne, pomôže vám to udržiavať čistotu podlahy a podlaha bude čistejšia v porovnaní s tým, keď ju budete iba manuálne utierať. Raz za čas je samozrejme vhodné doplniť robotické mopovanie aj o manuálne vymopovanie podlahy, ale to platí viac-menej pre všetky robotické vysávače.

Roomba Combo j7+ ponúka režimy vysávania a vysávania + mopovania. Vysávač neponúka špeciálny spôsob navigácie, resp. pohybu v režime mopovania, avšak môžete si nastaviť, aby vybrané miestnosti upratal v režime dvojnásobného upratania. Vtedy sa vysávač pohybuje najskôr horizontálne a následne vertikálne.

iRobot Roomba Combo j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iRobot Roomba Combo j7+

Aká je kvalita vysávania?

Kvalita vysávania je tradične na vysokej úrovni. Roomba Combo j7+ využíva dve gumené kefy o veľkosti 17,5 cm, ktoré sú navrhnuté, aby nenamotávali chlpy a zároveň efektívnejšie vysávali v určitých situáciách, čo môže byť prínosom najmä počas vysávania kobercov. Ak máte doma iba tvrdú podlahu, úplný potenciál dvoch kief podľa mňa nevyužijete.

Roomba Combo j7+ sa pohybuje po domácnosti inteligentne. Uprace jednu miestnosť a následne sa presunie do ďalšej. Vysávač povysáva voľnú plochu v danej izbe a potom začne precízne vysávať okolo nôh stola, stoličiek a ďalších objektov. Aj kvôli tomu trvá upratovanie Roomby o niečo dlhšie v porovnaní s vysávačmi s laserovou navigáciou.

Konkrétne, môj trojizbový byt upracú vysávače s laserovou navigáciou za cca 45 minút. V prípade Roomby Combo j7+ trvalo vysatie 65 až 70 minút. Pokiaľ vám bude vysávač upratovať, keď nie ste doma, tak to nemusí byť až taký problém. Špecifickým prípadom môžu byť domácnosti s veľkou rozlohou nad 120 m2 plochy, ktorú má vysávač pokryť.

iRobot Roomba Combo j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iRobot Roomba Combo j7+

Výdrž a spotreba

Roomba Combo j7+ má výdrž batérie na úrovni 90 až 100 minút upratovania. V prípade potreby sa vráti do dokovacej stanice, nabije sa a pokračuje v upratovaní. Nabitie trvá približne 120 minút. Spotreba energie sa pohybuje na úrovni 0,042 až 0,076 kWh za deň, pokiaľ vysávač v danom dni neupratuje. Ak vysáva, tak v mojom byte s rozlohou necelých 40 m2 bola spotreba na úrovni 0,084 až 0,12 kWh pre daný deň.

Vysávač obsahuje jednu zdieľanú nádobku s objemom 313 ml na prach a 210 ml na vodu. Vodu je potrebné manuálne naplniť pred mopovaním. Môžete použiť aj čistiaci prostriedok od iRobota, ktorý je súčasťou základného balenia. Rozmery vysávača sú 33,8 × 33,9 × 8,7 cm.

Ovládanie a nastavenie vysávača zabezpečuje aplikácia iRobot Home. K dispozícii je lokalizácia do češtiny. Aplikácia umožňuje správu mapových podkladov, vytvorenie časového harmonogramu či prispôsobeného nastavenia vysávania, čo odporúčam využiť, ak chcete, aby Roomba upratala miestnosť dvakrát.

iRobot Home vám počas používania vysávača zobrazí viacero prispôsobených návrhov, ktoré sú generované na základe vášho spôsobu používania a vašej domácnosti. Niektoré návrhy môžu byť užitočné. K dispozícii je tiež podpora pre hlasových asistentov – povely je potrebné zadávať v angličtine, resp. v inom podporovanom jazyku.

iRobot Roomba Combo j7+Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
iRobot Roomba Combo j7+

Verdikt

iRobot Roomba Combo j7+ je kvalitný a spoľahlivý robotický vysávač, ktorý prináša praktické zlepšenie vďaka novej funkcii mopovania. Použitá technológia transformovania vysávača z režimu vysávania do režimu vysávania + mopovania je unikátna a zabezpečuje, že vysávač nezamokrí žiaden koberec.

Ak beriem do úvahy aj dve gumené kefy, ktorých prínos naplno oceníte pri vysávaní kobercov, vyplýva mi z toho tvrdenie, že Roomba Combo j7+ je atraktívny vysávač typu 2-v-1 a to najmä pre používateľov, ktorí majú doma kombináciu (vysokých) kobercov a tvrdej podlahy. A pokiaľ mopovanie nepotrebujete alebo nechcete, môžete ušetriť tak, že si kúpite model Roomba j7+.

Verzia j7+ má vo výbave aj kompaktnú dokovaciu stanicu s automatickým vyprázdňovaním, ktorá sa zmestí pod môj IKEA stolík. Vďaka tomu je vysávač pomerne bezúdržbový. Ak neberiem do úvahy prvé dva týždne, kedy som detailne analyzoval jeho správanie pre potreby tejto recenzie, tak som o existencii vysávača prakticky nevedel. Manipuloval som s ním raz za týždeň, keď som mu doplnil vodu do nádobky a pripevnil handričku na mopovanie.

Cena: 1249 eur (Roomba Combo j7+) / 999 eur (Roomba Combo j7)

Zapožičal: iRobot

Páči sa nám

  • inteligentná navigácia pomocou kamery
  • spoľahlivé rozpoznávanie prekážok a objektov na zemi
  • kompaktnejší dizajn odpadkového koša v dokovacej stanici
  • dve gumené kefy môžu byť prínosom pri vysávaní koberca
  • aplikácia iRobot Home je prehľadná, intuitívna a aj v češtine
  • technológia mopovania, ktorá nezamokrí žiaden koberec
  • prémiový servis iServis Premium

Nepáči sa nám

  • slabšia výdrž na jedno nabitie (v praxi to môžete pocítiť v prípade, že máte domácnosť s veľkou rozlohou)
  • iba priemerná kvalita mopovania
  • dlhší čas upratovania v porovnaní s vysávačmi s laserovou navigáciou
  • občasne vyššia hlučnosť vysávača počas pohybu po tvrdej podlahe

Technické špecifikácie:

ModeliRobot Roomba Combo j7 a j7+
Rozmery338 × 339 × 87 mm
Navigácia / rozdelenie mapy do zóninteligentná navigácia pomocou kamery / áno, aj viaceré poschodia
Maximálny sací výkonvýrobca neudáva
Batéria / výdrž na jedno nabitie90 minút / 185 m2
Objem nádrže na prach / vodu313 ml / 210 ml
Mobilná aplikáciaiRobot Home
Cena999 eur (j7) / 1249 eur (j7+)

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit