Vhodné k TV prijímaču ako univerzálne ozvučenie.

Iný dôvod na kúpu soundbaru mať asi nebudete. Dizajn a prispôsobenie vlastností tejto zostavy ju priamo predurčuje. V tejto verzii aj so samostatným basovým meničom.

Skoro 2 kg vážiaci hlavný zvukový panel obsahuje všetky dostupné konektory. Prepojenie medzi basovým reproduktorom je bezdrôtové. To je značná výhoda a tak jediný kábel, ktorý z neho vedie, je ten do elektrickej siete.

Zvukový panel

Jeho dizajn je čistý a na prednej a hornej strane má ochranné mriežkovanie. Pod ním je zostava meničov. Štyri stredové s priemerom 2,25“ a dva výškové s priemerom 1,25“ na každej strane pri kraji. Ovládanie je možné cez pribalený diaľkový ovládač, no zostava sa dá ovládať aj vaším DO priamo od televízora.

Základné povely ako zapnutie, úprava hlasitosti a prepínanie zdrojov sa dá robiť na hlavnej zvukovej jednotke. O nastaveniach a zmene parametrov informuje segmentový displej na prednej strane. Je ukrytý pod mriežkovaním. Ocenili sme aj aký detail ako nastavenie intenzity jeho podsvietenia.

Basový reproduktor

Umiestnený je na nožičkách zrezaného kužeľu. Má 165 mm menič smerujúci na zem a vzduchový tunel v zadnej hornej časti. Na zadnom paneli je tlačidlo na pripojenie k soundbaru, To sme ale nepotrebovali. Prepojenie prebehne automaticky po zapojení oboch častí do elektrickej siete.

Zapnutie nesprevádzajú žiadne zvuky ani melódie zapnutia. Toto je jedna z vecí, ktorú sme naozaj ocenili. Spracovanie je z MDF dosky. Pevné spracovanie a odolnosť voči rezonancii si ale vypýtala 5,2 kg na hmotnosti. Je to v poriadku a na zaručenie pevnosti a celkovej stability je vyššia hmotnosť žiaducim prvkom.

Parametre, zvuk a možnosti

Zostava prehráva zvuk vo frekvenčnom pásme 40 ÷ 20 000 Hz a jej celkový výkon je 300 W. Prepojenie so zdrojmi zvuku je možné cez HDMI, optický vstup, Bluetooth ale aj klasický audio kábel alebo USB. V prípade zariadení Bluetooth máte možnosť okamžitého prepnutia zdroja zvuku pri viacerých zariadeniach cez Bluetooth. Na výber sú zvukové profily optimalizované na počúvanie hudby, pre filmy, pre športové prenosy a hlas prípade klasický vyvážený režim.

Basy sa dajú dodatočne upraviť cez diaľkové ovládanie. Pri ich úprave treba nájsť vhodnú intenzitu. Pri každom zvukovom profile sa nastavenie nízkych tónov prejavuje trochu inak. Niekedy sú basy menej zreteľné, no vibrácie o podlahu pocítite a naopak. Režim priestorového zvuku sme vyskúšali a hodí sa na naozaj len na filmy. Aj to nie na každý typ ozvučenia. Ak vás zvukové rozšírenie neuspokojí, jedným tlačidlom sa vrátite k pôvodnému nastaveniu.

Soundbaru výrazne pomáha samostatný basový menič. Bez neho by nič neznamenal a nebol by vhodný na rôzne využitie. Je určený na ozvučenie obývačky. Spolieha sa na svoje umiestnenie pred vás a šírenie zvuku smerom k vám. Hodí sa na počúvanie hudby, no treba si občas upraviť intenzitu nízkych tónov. Neraz sa nám javili ako menej dynamické.

Verdikt

JBL Bar 2.1 je ideálny doplnok k televízoru. Hodí sa všade tam, kde je hlavným multimediálnym centrom televízor a k nemu pripojené iné zariadenia, napríklad herná konzola.

Zostava poslúži aj na prehrávanie hudby bezdrôtovo z počítača alebo smartfónu a tak bude zastávať funkciu univerzálnej zvukovej zostavy.

Cena: 349 EUR

Zapožičal: www.jbl.sk

Prečítajte si aj:

Recenzia JBL T110: Pre každého čo chce za málo peňazí, kvalitný zvuk

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.