Ďalší výrobca fotoaparátov na seba nenechal dlho čakať a spojil sily so svetom Androidu.

Tentoraz však kope sám za seba a ponúka vlastný telefón s názvom Ektra. Je to dizajnovo jedinečný telefón. Pôsobí retro dojmom a nie je ani najtenší. Dominantou je fotoaparát na zadnej strane. Tu máte naozaj pocit, ako by ste mali v ruke kompaktný fotoaparát a nie telefón. Kožený kryt na zadnej strane sa dobre drží v ruke a tým, že je telefón hrubší, lepšie sa s ním fotí.

V balení je pútko na zápästie a na telefóne je pripravený prvok na jeho zachytenie. Nechýba dvojpolohové tlačidlo na fotografovanie. To je kruhové s logom firmy a ľahko ho nahmatáte. Tlačidlo na vypnutie displeja je na tej istej hrane, avšak je podlhovasté. Konečnú výbavu tlačidiel tvoria zmenšené kruhové tlačidlá na ovládanie hlasitosti.

Hliníkový rám pôsobí pevne a je jemne zaoblený. V režime fotografovania je to ergonomicky dobre prispôsobený telefón. Hodnotenie smartfónu však mierne utrpelo. Je to najmä otázka vkusu, máme radšej tenšie telefóny. Dizajnovo pôsobí trochu retro, takisto otázka vkusu.

Po stránke výbavy je to silný telefón s Androidom. Je tu 10-jadrový procesor, ktorý má tri samostatné skupiny jadier, aby poskytli čo najlepší výkon a umožnili úsporný chod v čase, keď vysoký výkon netreba. Netreba sa preto obávať, nekupujete si len fotomobil, ale vyvážený smartfón s Androidom, ktorý má slušný výkon na čokoľvek iné. Je pravda, že potom máte v tejto oblasti na výber z dizajnovo vydarenejších modelov.

Fotografovanie

Kodak Ektra je hlavne o fotení, poďme si teda predstaviť telefón aj v tomto smere. Rozhranie operačného systému je základné v podobe Android 6. Výrobca pridal aj aplikácie na tlač fotiek, alebo napríklad fotogalériu. Okrem zmeny názvu sme ale nebadali praktický rozdiel medzi galériami na pozeranie obrázkov, ktoré nájdete v prípade iných telefónov. Rozdiel je však v aplikácii fotoaparátu.

Nielen podľa vyhotovenia telefónu, ale aj podľa aplikácie na fotenie vidíte jasné zameranie. Kruhový prvok na zmenu automatických režimov fotenia je aj tu. Pri otáčaní tak špeciálne zavibruje. Toto sa výrobcovi podarilo a mali sme pocit, akoby sme nastavovali režimy na bežnom kompakte.

Na výber sú režimy ako makro, športový, nočný, HDR, portrét, bokeh a možnosť nakrúcania videa. Silnou stránkou je manuálny režim, pri ktorom si nastavujete všetko sami. Aj keď by sa možno patrilo v prípade Ektry tento režim využiť, vždy nám stačil automatický režim. Pekné efekty sme dosiahli v režime bokeh. To je ten režim, keď zaostríte na objekt pred vami, a pozadie bude mierne rozmazané.

Zo stránky fotenia nemáme k telefónu výhrady. Výrobca na svojom telefóne pracuje a počas testovania sme stiahli 400 MB aktualizáciu zameranú práve na zlepšenie zážitku z fotenia.

Hodnotenie

+ dizajn podobný fotoaparátu, vysoký výkon, kvalita fotografií, celkový zážitok z fotenia
– hrúbka

Cena: 499 EUR
Zapožičal: Kodak

Verdikt

Kodak Ektra sa nám na fotenie páčil. Ak chcete kvalitné fotografie a video, toto je rozhodne správny model. Ak ale nefotíte, „kade chodíte“, nájdete krajšie spracované alternatívy na trhu. Po stránke hardvérovej konfigurácie je to dostatočne výkonný model.

Parametre telefónov a výsledky benchmarkov:

Model telefónuKodak Ektra
Operačný systémAndroid 6.0
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorMediaTek Helio X20, 10-jadrový, max. frekvencia 2,1 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDHC do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFCáno, BGN, áno, áno, nie
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video21 Mpx, autofocus / 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]148 × 73 × 10 / 165
KonektorUSB-C
ZapožičalKodak
Cena [EUR s DPH]499
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score85542
PCMark for Android – Performance3504
3DMark Sling Shot – Total score1002
Graphic907
Physics1587
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia Honor 6X: Smartfón s dvomi fotoaparátmi za super cenu

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.