Sony Xperia M4 Aqua. Smartfón, ktorý už pri jeho predstavení na MWC 2015 v Barcelone v marci tohto roku zaujal. Nie len svojim dizajnom (ten prebral z úspešného predchodcu, modelu Xperia Z3), ale najmä vďaka pomeru ceny a výkonu. Za oficiálnu cenu 299 Eur dostanete, ako názov napovedá, vodeodolný smartfón, navyše s podporou 4G/LTE, 13 Mpix zadným fotoaparátom s Exmor RS senzorom či batériou s mierne nadštandardnou výdržou. Xperia M4 Aqua je určená pre tých, ktorým peňaženka nedovolí (alebo nechcú či odmietajú) siahnuť na niektorú z vlajkových lodí, ale výkonnostne chcú mať veľmi podobný telefón. A tí šikovnejší, ktorí majú radi internetové nakupovanie ušetria ešte 15 %. Sony začína pomerne tvrdo raziť teóriu dostupnosti, tzn. okrem špičkových telefónov produkuje aj dostupné smartfóny s výborným pomerom ceny a výkonu. Začína tak tvrdo konkurovať aj iným B-brandom, ktoré si okrajujú veľkú časť z koláča aj na slovenskom trh. Hlavná zbraň? Podľa môjho názoru práve stupeň krytia IP68 – oceníte ho najmä vtedy, keď prvýkrát utopíte alebo rozbijete svoj telefón. A verte mi, že sú používatelia, ktorím sa to podarí aj 5-krát za rok.

new01_nowat
Dizajn Sony OmniBalance (zaoblené hrany, príjemne padne do ruky) nás sprevádza už niekoľko generácii smartfónov tejto značky. Z hľadiska konštrucie sa M4-ka nápadne podobá na Xperiu Z3, avšak model Aqua nahrádza kovové telo plastovým. Osobne nič proti tejto zmene nemám, hlavne aby sa smartfón dobre držal v rukách a dobre sa s ním pracovalo. Pri hrúbke 7,3 mm oceňujem najmä tvrdené sklo na celej prednej časti. A Sony sa poučilo a nahradilo lesklú zadnú plochu matnou. Konečne ho netreba každú chvíľu leštiť. Pri smartfóne Xperia M4 Aqua už ani microUSB nabíjací konektor nie je chránený krytkou a pritom je vodeodolný, podobne ako 3,5 mm jack, čo však už ukázal výrobca aj pri predošlých modeloch. Vypočul tak požiadavky väčšiny používateľov, ktorí po čase úpon krytky microUSB konektora aj tak zlomili. Trocha neprakticky zvolili však Sony umiestnenie, pri rohu bočnej hrany, čo môže byť nepraktické pre niektoré autodržiaky. Reproduktor je iba jeden a to na spodnej hrane, čo opäť môže byť menej vhodné do auta, na pracovnom stole si však môžete užívať netlmenú hudbu. Na bočnej hrane je už krytkami chránený slot na nano SIM kartu a microSD kartu s podporovanou kapacitou až do 128 GB. To síce znie pekne, ale takáto karta stojí dnes približne 90 Eur a pri telefóne s cenovkou pod 300 Eur asi nikto nedá tretinu ceny za takúto kapacitu. Nejakú microSD kartu (aj keď s menšou kapacitou) však časom budete určite potrebovať, pretože z internej 8 GB pamäte je reálne dostupných pri prvom zapnutí pre používateľa iba niečo menej ako 4 GB.

new02_nowat

5-palcový IPS displej s HD rozlíšením (720 × 1280 pixlov) ponúka výborné pozorovacie uhly, sýte (možno až mierne presýtené) farby, krásnu bielu a hlbokú čiernu. Dávno sú preč problémy Sony s hĺbkou čiernej, odstránilo ich dve generácie smartfónov dozadu. Displej tvorí štatisticky 65,2 % povrchu prednej časti smartfónu, čo je bežná hodnota dnešných cenovo dostupnejších smartfónov. Kapacitná technológia akceptuje 4 dotyky naraz.

new06_nowat

Výrazným argumentom hovoriacim v prospech kúpy tohto modelu v danej cene je fotoaparát. Ide o 13 Mpix snímač Sony Exmor RS (F2.0, ISO max. 3200). Ponúka niekoľko režimov fotenia, ale verte mi, že v 99% prípadov použitie automatický Superior Auto režim, ktorý dokáže automaticky a pomerne dynamicky zmeniť na jednu z 52 rozpoznateľných scén. Nechýbajú funkcie ako detekcia úsmevu či pre túto značku typická Augmented Reality (rozšírená scéna, ktorá vkladá do fotiek najrôznejšie predmety). Sony ponúka ihneď aj možnosť úpravy fotografií, odporúčam však kombináciu Snapseed/Instagram a práve Exmor RS snímača v smartfóne Xperia M4 Aqua a ak nie ste úplne nároční používateľ či fotograf, tento mobil vám pohodlne nahradí lacnejší kompakt na dovolenke pri mori. A pritom sa nemusíte báť, že ho utopíte – skôr naopak, môžete robiť zábery celú pol hodinu pod vodou do hĺbky 1,5 m. Ak máte radi videá, full HD vás poteší. Ak ste však milovníkmi videí, určite máte GoPro alebo Sony ActionCam. Pri fotoaparáte nesmiem zabudnúť na 22 mm širokouhlý predný objektív s 88° uhlom záberu.

new03_nowat

Android 5.0 Lollipop. Najskôr som si myslel, že pôjde o niečo pomalšie, keďže nejde o vlajkovú loď. Avšak výkonovo ma M4-ka pozitívne prekvapila. Ponúka 8-jadrový procesor Qualcomm Snapdragon 615 (MSM8939), ktorý sa skladá z dvoch štvorjadrových častí – prvá postavená na ARM Cortex A53 taktovaná na 1,5 GHz a druhá rovnako na ARM Cortex A53 taktovaná na 1,0 GHz. Ako grafická jednotka slúži Adreno 405, to všetko s 2 GB operačnej pamäte. Sú používatelia, ktorí chcú v roku 2015 už iba smartfón s 3 GB RAM, avšak pre drvivú väčšinu bežných používateľov je 2 GB pohodlne postačujúcich. Nech som skúšal ako som skúšal, stratiť Androidu 5.0 na svižnosti sa mi nepodarilo. Vďaka výbornej odladenosti a dobrému hardvéru si môžete užiť všetky dnešné mobilné hry, aj keď vás sem-tam telefón zahreje v zadnej časti (od stredu smerom k vrchnej hrane). Z pohľadu konektivity je k dispozícii Wi-Fi, DLNA, Bluetooth & NFC, nechýba podpora asistovanej navigácie cez GPS alebo GLONASS. Sony stále tvrdošijne razí trend NFC do väčšiny svojich mobilných zariadení a osobne tomuto trendu tlieskam, je to prudko návykové na zvýšenie každodenného komfortu. Ak by som mal niečo vytknúť z pohľadu konektivity, bola by to absencia režimu AC pri Wi-Fi, predsalen už dnes mnoho ľudí vlastní domáce smerovače s podporou tohto rýchlejšieho režimu.

new04_nowat

Batéria – 2400 mAh sa môže zdať mnohím používateľom málo vzhľadom na niektoré kapacity niektorých dnešných smartfónov, avšak dôležitá je samotná správa napájania. Batéria je integrovaná, nedá sa fyzicky vybrať (to len na dôvažok), ak si však Xperiu M4 Aqua zoberiete na cesty a vypnete dáta, vydržíte pohodlne aj tri dni na jedno nabitie a môžete tak fotiť napr. prírodné krásy. Ak však naplno využívate dátové prenosy, občasne nevigáciu a Wi-Fi máte aj v práci aj doma – u mňa znamenal tento režim každý večer približne o 22:00 stav batérie 15 %. To sa môže zdať málo, ak však zapnete režim Ultra Stamina, vydržíte s M4-kou ďalších 12 hodín núdzovej prevádzky. A keďže je tu čas festivalov a pobytov v prírode, týchto 12 hodín je naozaj užitočných. Keď som to za dva týždňe testovania zrátal, nabíjal som telefón približne každého 1,5 dňa. Rozumné. Celkovo ak sa na Sony Xperiu M4 Aqua pozriem z akéhokoľvek pohľadu, príde mi tento smartfón ako veľmi rozumná voľba s dobrým pomerom ceny a výkonu.

new05_nowat

Technické parametre

OS: Android 5.0 Lollipop
CPU: Qualcomm Snapdragon 615, 8-jadrový
GPU: Adreno 405
Pamäť: 2 GB RAM, 8 GB ROM, microSD max. 128 GB
Displej: 5-palcový HD (720 x 1280 pixelov), IPS, 293 ppi
Konektivita: 3G/HSPA (do 42 Mbit/s), 4G/LTE (do 150 Mbit/s), A-GPS, GLONASS, Bluetooth 4.1, NFC, Wi-Fi 802.11b/g/n, microUSB, ANT+
Rozmery: 145,5 x 72,6 x 7,3 mm
Hmotnosť: 136 g (vrátane batérie)