Bezdrôtové slúchadlá od českého výrobcu na nás urobili dobrý dojem.

Túto značku už dobre poznáme a ich slúchadlá a reproduktory sme testovali už v minulosti. Opäť ide o produkt, ktorý nás príjemne prekvapil, a to nielen zvukovým prejavom, ale aj cenou. Práve Dots1 sú jedny z mála najlacnejších slúchadiel tohto typu. Nutné je ale dodať, že cena nepredstavuje žiadne výrazné kompromisy.

Dodávajú sa s pomerne veľkou kolískou z plastu. Prichytenie slúchadiel je magnetické, rovnako ako u ostatných modelov. Jedinou nevýhodou je microUSB port, ktorý už by sme radi opustili a videli verziu C. Je ale pravda, že aj tento komponent sa podieľa na priaznivej cene a kábel v balení dostanete. Fakticky žiadny veľký problém, iba podľa nás menšia nepríjemnosť. Kolíska nabije slúchadlá 5-krát a samotné na jedno nabitie vydržia maximálne 5 hodín. Toto je dobrý čas a v našich zvykoch nás nijako nelimitoval. Je to dostatok energie na cestu do práce, z práce a prípadné cvičenie alebo nejakú prechádzku. V pohotovostnom režime vydržia 150 hodín. Ak máte špecifickú potrebu použiť slúchadlo napríklad len na telefonovanie, tak v mono režime vydrží batéria 6 hodín.

Výrobca myslel na ich univerzálne využitie a tak pribalil aj aretačné háčiky. Nemusíte ich na slúchadle mať a so správnou veľkosťou návleku na menič držia dobre aj bez gumových háčikov. Ako väčšina slúchadiel, aj tu sú na ich vonkajšej strane fyzické tlačidlá. Ich prítlak nie je silný. To sme ocenili, pretože stláčanie nám slúchadlá viac tlačí do ucha a tento pocit nie je príjemný. Silný stisk tlačidiel mali slúchadlá Bose. Tie ale v teste tentoraz nemáme.

Celkovo je veľkosť slúchadiel skôr menšia, ak by sme ich porovnali s ostatnými modelmi na trhu. V čiernej farbe sú univerzálne a nie sú ani také nápadné. Hoci ich objemnejšie vyzerajúci tvar tak môže pôsobiť. Za zmienku stoja aj návleky na meniče, ktoré sú príjemné a nijako neškrabú.

Z hudobného hľadiska nemáme k slúchadlám žiadne podstatné výhrady. Jedinou je pseudo- priestorový efekt, ktorý sa prejavuje vo vyšších frekvenciách. Je to zvláštne a nemusí byť vyslovene na prekážku. Zvuk je bohatší, ale akoby umelo rozšírený. Chválime basy a celkovú detailnosť prejavu. Basy by mohli byť silnejšie, to sme ľahko doladili cez ekvalizér. My sme ocenili ich dostatočnú dynamiku a vhodné doplnenie ostatných zložiek zvukového spektra. Nebudú tak výrazne pretlačené a deformovať celkovú kvalitu prejavu. Pri naozaj vysokých hlasitostiach bude budiaca jednotka prenášať aj jemné skreslenie. To sa prejaví na občasnom šume.

Názov modelu/Technické parametreLamax Dots1
Verzia BluetoothBluetooth 5.0
Veľkosť meniča [mm]9
Odhlučnenie od okoliakonštrukciou
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]20 ÷ 20 000
Certifikácia odolnostinemá
Nabíjanie kolísky, kapacitamicroUSB, 520 mAh
Výdrž batérie kolísky5 nabití slúchadiel
NFCnie
Max. výdrž batérie slúchadiel [hod.]5
Rozmery nabíjacej kolísky [mm]74 x 32 x 32
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie5/5
Odhlučnenie od okolia4/5
Kvalita reprodukcie3/5
Pomer cena/celkové možnosti5/5
Cena [EUR s DPH]69,90
thumbs-up-icon

Výhody

  • Kvalita spracovania
  • Pohodlné nosenie
  • Nabíjacia kolíska
  • Vyvážený zvuk

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Rozšírený stereo efekt pri vysokých tónoch
  • microUSB nabíjanie

Verdikt

Lamax Dots1 zaujmú cenou. Malé zvukové odchýlky im radi odpustíte. Napriek tomu, že majú Bluetooth 5.0, čakali by sme rýchlejšie párovanie. Celkovo jednoduché slúchadlá so všetkým, čo reálne potrebujete. Nemajú aplikáciu na nastavenie. Mnohým ale tento detail chýbať nebude.

Zapožičal: Lamax Electronics

Cena: 69,90 €

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.