Telefón s 5″  uhlopriečkou už akosi považujeme za primalý.

Nie však v zlom, no práve v zmysle šikovného telefónu do ruky. Takým je nový model z inovovaného modelu 6010. Prívlastok „plus“ v tomto prípade značí pridanie lepšieho fotoaparátu, a tak namiesto 8 MPx je tu 13 MPx snímač. Na zadnej strane sú dva reproduktory, ktoré majú byť adekvátnym doplnkom technológie Dolby Atmos. Už minulý rok zaviedlo Lenovo do svojich smartfónov túto technológiu a vychutnáte si pri nej hudbu naprieč celý systémom. Teda v akejkoľvek aplikácii, nielen v hudobnom prehrávači ako súčasti systému.

Nabíjací aj audiokonektor sú na hornej hrane. To je trochu netradičné. Ostatné prvky sú umiestnené klasicky. Teda tlačidlá na ovládanie hlasitosti a vypnutie na jednej hrane. Tlačidlo fotoaparátu nie je použité, v skutočnosti ho má len veľmi málo telefónov. Zadný kryt je sivo-strieborný a má jemné šrafovanie. Vyzerá dobre, na pohodlnejšie držanie v ruke by sme pokojne prijali čierny variant s pogumovaním.

Prečítajte si tiež recenziu na HTC Desire 728G dual

Čo sa týka odtlačkov prstov, zachytávali by sa na oboch rovnako. Priestor na obe micro SIM karty je pod odnímateľným krytom, medzi nimi je konektor na pamäťovú kartu. No vo všetkých troch prípadoch bude treba vybrať baterku, aby ste mohli vložiť všetky tri karty. Výrobca si to absenciou Hot-Swap SIM slotov zjednodušil, no v zásade nejde o neprekonateľný problém.

Telefón má slabší akumulátor a počítajte s tým, že ho bude treba každý deň podvečer nabiť. Príjemne prekvapení sme boli fotografiami. Mnohé sa podarilo nafotiť bez viditeľného šumu, najmä ak sme mali čierne objekty a farebne nevýrazné scény. Rýchle zaostrovanie je plusom, ktorý oceňujeme a v tejto cenovej triede je to skutočne vítaná vlastnosť. Video je dostupné aj vo Full HD, no iba pri 15 fps. S týmto teda nepočítajte a prepnite si radšej do HD rozlíšenia, kde sa snímkovanie výrazne zdvihne.

Telefón sa dá rozumne používať, no je pravda, že štart niektorých aplikácií je mierne oneskorený. Na bežné surfovanie a používanie aplikácií postačuje. Bolo by zbytočné rozoberať výkonnostnú stránku. Snapdragon 410 je viac orientovaný na spotrebu, cenu a najmä pre výrobcov ako čip s podporou LTE. Zamrzelo nás ignorovanie podsvietenia tlačidiel pod displejom. Na toto Lenovo dlhodobo zabúda. Faktom ale je, že z HD rozlíšenia „neodrezal“ práve na panel s tlačidlami, a tak máte o niečo väčšiu plochu displeja.

Hodnotenie

+ šikovný telefón za výbornú cenu, kvalita fotiek, rýchle zaostrovanie, podpora LTE, Dolby Atmos v akejkoľvek aplikácii
– pomalý pri Full HD videu

Cena: 169 EUR
Zapožičal: Lenovo

Verdikt touchIT

Lenovo A6010 plus je inovovaný model zo série A6xxx, čo nám neprekážalo. Páči sa nám, že Lenovo inovuje svoje zabehnuté modely, a tak máte možnosť si kúpiť dizajnovo známy telefón v lepších parametroch. Príjemne prekvapení sme boli kvalitou fotiek. Potešilo nás integrovanie zvuku Dolby Atmos, ktorý využijete pre celý systém.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuLenovo A6010 plus
Operačný systémAndroid 5.0.2
Formát SIM kartyDual Micro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]2000 / 16 000
Procesor1,2 GHz, 4-jadrový, Snapdragon 410
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDHC do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, BGN, áno, áno, nie
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / Full HD, 15 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 2300 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]12 / 288
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]141 × 70 × 8 / 128
ZapožičalLenovo
Cena [EUR s DPH]169
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score25078
PCMark for Android – Work performance3481
3DMark Sling Shot – Total score52
Graphic41
Physics698
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž2/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.