Špičkový notebook pre najnáročnejších hráčov.

Legion 9i patrí medzi najpokročilejšie herné notebooky od tohto výrobcu a ukazuje všetky podstatné funkcie, ktoré hráči očakávajú. Pevné telo je skonštruované tak, aby bezpečne uchovalo všetky komponenty a poskytlo čo najlepšiu formu chladenia. V tomto prípade je k dispozícii aj kvapalinové chladenie, ktoré sa aktivuje až pri najvyššej záťaži. Výrobca hovorí o zväčšení prívodu vzduchu, a to až o 243 % oproti modelu Legion Slim 7i.

Lisované uhlíkové vlákna

Výrobca oživil vzhľad tohto notebooku lisovanými uhlíkovými vláknami. Vzhľadom na proces, akým výroba prebieha, je každý kryt unikátny a nenájdete na trhu dva rovnaké notebooky Legion 9i s takto spracovaným vekom.

Veľmi dobre vyzerá aj klávesnica s podsvietením Lenovo Spectrum, ktorá umožňuje definovať vlastné profily a pridať im rôzne farby ako aj efekty. Lemovanie základne tvorí osvetľovací pásik, ktorý umožňuje nastaviť farby a efekty, podobne ako v prípade klávesnice. K tomu treba ešte dodať, že na veku je veľké logo Legion, ktoré je takisto podsvietené a mení farby.

Dizajnová stránka teda jednoznačne ukazuje, že ide o notebook určený pre hráčov, ktorí si ho chcú modifikovať podľa seba (a môžu si ho dovoliť). Takisto sa dajú modifikovať jednotlivé klávesy podľa hier a používatelia majú možnosť nechať si rozsvietené len tie klávesy, ktoré v hre nejakým spôsobom využívajú. Samozrejmosťou je ich farebné odlíšenie.

K tomu treba spomenúť aj fakt, že reproduktorová sústava posunula klávesnicu približne o jeden riadok nižšie. Treba si na to zvyknúť a opierka na dlane je užšia. Spočiatku to znamenalo, že som namiesto klávesu Ctrl stláčal Shift. Posunutie bloku klávesnice ovplyvnilo aj veľkosť touchpadu a je menší než na bežných kancelárskych počítačoch. Nepovažujem to za veľkú nevýhodu, nakoľko hráči si k zariadeniu určite pripoja myš. Oceňujem však štandardnú veľkosť šípok. Na bočnej strane základne je prepínač E-shutter na vypnutie kamery.

Lenovo Legion 9iZdroj: TOUCHIT
Lenovo Legion 9i

Priestorový zvuk

Hráči dostávajú plnohodnotný zvuk, ktorý sa dá nastaviť cez softvér Nahimic Audio od SteelSeries a plne upravovať výšky, basy, 3D podanie alebo zvýraznenie hlasov. Zvuk je nadštandardný a rozhodne patrí medzi to najlepšie, čo môžete v notebookoch vidieť. Je vidieť, že herný segment túto zložku hrania nepodceňuje. Lenovo opäť použilo reproduktory s výkonom 2 × 2 W a ide o typ Harman Super Linear.

165 Hz displej a výkon

Vzhľadom na technologickú výbavu je zrejmé, že dostávate špičkový výkon. Procesor Intel Core i9-13980HX a grafická karta NVIDIA GeForce RTX 4090 so 16 GB operačnej pamäte je zárukou mnohých herných nastavení v režime ultra. Hra GTA V na natívnom 3.2K rozlíšení bežala v 83 FPS priemerne. Kto chce ísť na vyšší výkon, má možnosť ubrať z detailov alebo znížiť rozlíšenie displeja. Aj pri znížení rozlíšenia je obraz na 16“ uhlopriečke dostatočne jemný.

Súprava nástrojov Legion vám umožňuje zvýšiť výkon procesora alebo naopak udržať počítač čo najtichší aj za cenu zníženia výkonu. To sa prejavuje napríklad v teste VRMark Orange Room. S tichým režimom bol dosiahnutý počet bodov 10 987. Pri plnom výkone v tomto teste bol počet bodov 13 481.

Technológia displeja je Mini-LED a podporuje aj NVIDIA GSYNC. Herný displej má 94 % pomer obrazovky k telu a ae < 2. Displej je skalibrovaný cez X-Rite a dosiahnete certifikované farby Pantone. Tiež nechýba podpora 100% Adobe DCI-P3 a HDR 1000.

Voľba grafiky a výkonu

Je možné pretaktovať aj grafický procesor a nástroje Lenovo Vantage podporujú voľbu grafickej karty a vyhradených režimov. Tým je možné definovať, ktorá grafická karta bude používaná a jednoznačne definovať, že chcete použiť len integrovanú grafiku procesora. Pri potrebe mať vždy najvyšší výkon je možné definovať, aby sa za každých okolností použila grafická karta od NVIDIE.

Hybridné režimy s voľbou grafickej karty podľa zapnutých aplikácií sa dajú meniť za chodu systému, vyhradenie režimu pre samostatnú grafiku vyžaduje reštartovanie počítača. Tieto funkcie umožňujú získať dlhšiu prevádzku v režime na batérie, ako aj znížiť spotrebu zariadenia.

Spotreba a zahrievanie

Nie vždy musí bežať notebook na najvyšší výkon a pri bežnej kancelárskej činnosti alebo sledovaní filmov budete chcieť čo najtichšie zariadenie. To sa dá dosiahnuť už uvedenými zmenami v softvéri Lenovo Vantage a vtedy je spotreba na úrovni 40 až 80 W. Pri hraní hier a pretaktovaní grafického procesora, ako aj aplikovaní najvyššieho možného výkonu CPU bola spotreba na úrovni 250 až 290 W. To zároveň znamenalo hlučnosť 74 decibelov a to je už hlučnosť, ktorá by vám pri sledovaní filmov prekážala. Ak hovoríme o hluku, treba dodať, že hlučnosť na úrovni 35 decibelov znamená tichý notebook, ktorého prevádzku nebudete počuť.

Pochváliť treba špičkové chladenie notebooku, ktoré zapríčinilo to, že najteplejší je v časti reproduktorov nad klávesnicou. Tam som nameral hodnotu 49,8 °C, pričom v spodnej časti bola maximálna teplota 40 °C. Ide o teploty namerané pri najvyššej záťaži počas hrania.

Aj tento model obsahuje v balení dva druhy adaptéru – 330W GaN a 140W USB-C adaptér. Je menší a hodí sa na cestovanie a vtedy, keď nepotrebujete z notebooku vyžmýkať maximálny výkon.

Lenovo Legion 9iZdroj: TOUCHIT
Lenovo Legion 9i

Verdikt

Legion lenovo 9i prináša maximálnu výbavu a najnovšie technológie na hranie hier. Je premyslený do detailov a používa účinnejšie chladenie ako mnohé iné kancelárske notebooky. Prekvapením však nie je len tento fakt, ale aj celková podpora zo strany výrobcu a možnosť vyladiť si nielen zobrazenie RGB klávesnicu, ale aj výkon. Kupujete si dostatočne vybavenú zostavu s výdržou do budúcna, no je fakt, že v konfigurácii, ktorú som testoval ja, pôjde o vyšší výdavok.

Cena: 5059 eur

Zapožičal: Datacomp.sk

Páči sa nám

  • Unikátny dizajnový kúsok
  • Vynikajúce chladenie, lepšie ako u kancelárskych notebookoch s grafikou NVIDIA RTX
  • Možnosť pretaktovania grafického čipu
  • Kvalitný displej
  • Podsvietenie klávesnice a orámovania notebooku

Nepáči sa nám

  • Príliš ťažký

Technické parametre a testy

Model notebooku / ParameterLenovo Legion 9
ProcesorIntel Core i9-13980HX 2,2 ÷ 5,6 GHz, 36 MB cache (45 ÷ 157 W TDP)
Operačná pamäť64 GB DDR5 (max. 64 GB)
Pevný disk2 TB SSD (max 2 TB)
Hlavný displej16″, Mini LED, HDR 1000, max. rozlíšenie 3200 × 2000 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 4090, 16 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.3
Porty2 × USB-C / TB4 + PD 140 W, 1 × USB-C 3.2 Gen 1, 2 × USB-A 3.2 Gen 1, HDMI 2.1, LAN, SD, audio
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]358 × 278 × 22
Hmotnosť [kg]2,5
ZapožičalDatacomp.sk
Cena (EUR s DPH)5059
Model / TestyLenovo Legion 9
PCMark 10 – Kancelársky výkon8802
3DMark 11 – Herný výkon40081
3DMark – Speed Way4446
3DMark – Solar Bay79143
3DMark – Port Royal10053
Geekbench CPU Single / Multi2932 / 17624
Geekbench GPU181200
VR Mark – Orange Room13481
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1955,9
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]1:18
Faktor mobility1,23

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.