Lenovo Legion je značka herných notebookov, ktorá v minulosti pútala výrazným herným dizajnom. V prípade aktuálnej generácie sa však výrobca rozhodol pre zmenu. Legion Y530 má čierne plastové šasi, ktoré pôsobí odolným a elegantným dojmom. Horné veko je nenápadne osvetlené v písmene O, avšak tento prvok iba jemne oživuje dizajn a nehlási sa agresívne o pozornosť.

Vďaka takémuto dizajnu si nový Legion Y530 so sebou radi zoberiete aj do práce či do školy a nebudete vzbudzovať nežiadanú pozornosť. Samozrejme, preferencia dizajnu je vec vkusu, avšak konštatujeme, že nové modely radu Legion majú svoje čaro. Legion Y530 vyzerá štýlovo, ako športové auto. Plusové body dávame aj za tenké rámiky okolo displeja z troch strán. Toto je prvok, ktorý niektorým používateľom môže v prípade konkurencie vadiť. Hrubší rámik sa nachádza iba pod displejom, avšak sem výrobca umiestnil webkameru.

15,6-palcová obrazovka ponúka rozlíšenie Full HD a 60 Hz obnovovaciu frekvenciu. S jej kvalitou a pozorovacími uhlami sme spokojní a vyhovoval nám tiež maximálny jas na úrovni 250 cd/m2. Lenovo v blízkej budúcnosti uvedie na trh aj modely so 144 Hz obrazovkou, ktorá bude ešte jasnejšia – má dosahovať až 300 cd/m2.

Šasi je odolné a od konkurencie sa odlišuje aj umiestnením pántu. Vďaka nemu pôsobí dizajn viac jedinečne a zároveň ide aj o praktické rozhodnutie – väčšinu portov bolo možné presunúť na zadnú stranu a obrazovku je možné otvoriť až o 180°. Apropo porty, notebook má väčšinu z nich na zadnej strane a výbava je bohatá. K dispozícii sú celkovo tri plnohodnotné USB 3.1 porty a jeden USB-C port. Monitory pripojíte k notebooku pomocou Mini DisplayPortu 1.4 alebo HDMI portu vo verzii 2.0. Nechýba ani ethernet a samostatný port na nabíjanie.

Výhodou notebooku je tiež dobrá mobilita – má hrúbku 24 mm a hmotnosť 2,3 kg a nadštandardná záruka je na celé obdobie 2 rokov. V prípade problémov tak môžete využiť opravu priamo u vás doma alebo v práci s reakciou servisného technika do druhého pracovného dňa.

Nový dizajn je naozaj elegantný a Legion sa vďaka nemu hodí do každého prostredia

Poradí si s každou hrou

Testovaný model notebooku bol vybavený procesorom Intel Core i5-8300H, grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1050 so 4 GB videopamäte a 8 GB RAM od Samsungu s frekvenciou 2666 MHz. Úložisko tvorila kombinácia 128 GB systémového SSD disku Toshiba a 1 TB pevného disku Seagate so 7200 otáčkami za minútu. Cena testovanej konfigurácie je 949 eur.

Legion Y530 tiež disponuje na bielo podsvietenou klávesnicou, ktorá obsahuje aj numerickú klávesnicu. Jej dizajn a spracovanie vás spočiatku prekvapí. Najprv sme však vždy ťukali na čísla o jeden riadok nižšie, ako sme mali. Dôvod je ten, že riadok s číslami 7, 8 a 9 sa nachádza na úrovni klávesov F1 až F12. Kvôli numerickej časti je touchpad posunutý viac doľava, aby bol priamo pod medzerníkom. Niekomu môže vadiť ľavý Shift, ktorý je rozdelený na polovicu – jeho pravú časť tvorí kláves &.

Legion Y530 ponúkal v testovanej konfigurácii dostatok výkonu, aby sme si zahrali aj najnovšie hry v strednej až vysokej kvalite vo Full HD rozlíšení. Počas testovania sme najčastejšie hrali Far Cry 5, v režime na batériu ponúkol notebook cca hodinu hrania. Toto je štandardná výdrž. Mimo hrania sa bavíme o 3 ÷ 4 hodinách práce, pri sledovaní videa v leteckom režime vydrží notebook ešte dlhšie.

S efektívnym chladením

V rámci testovania sme už stihli zaťažiť hernú novinku od Lenova testom spoľahlivosti v programe 3DMark. Výsledok na úrovni 99,4 % je výborný a notebook si dobre poradil aj s chladením grafickej karty, ktorej teploty sa pohybovali na úrovni necelých 70 °C. To je výborný výsledok. V prípade procesora sa teploty v záťaži pohybovali na úrovni až 90 °C, čo je priemerná hodnota a porovnateľná s konkurenciou. Šasi notebooku bolo v hornej časti chladné, teplo budete cítiť iba v spodnej časti, kde sú umiestnené ventilátory a výduch.

V prípade potreby však môžete aktivovať extra výkon ventilátora, my sme ho nechali pracovať v automatickom režime. Softvérový nástroj od Lenova tiež umožňuje uzamknúť touchpad a kláves Windows počas hrania, čo sa hodí vzhľadom na umiestnenie touchpadu. V režime extra chladenia je notebook pomerne hlasný, štandardne je však jeho prevádzka tichá.

thumbs-up-icon

Výhody

  • pomer cena/výkon
  • unikátny dizajn
  • tenké rámiky okolo displeja
  • bohatá portová výbava

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • menej praktické umiestnenie kamery

 

ModelLenovo Legion Y530
Displej15,6″, IPS, 1920 × 1080, 60 Hz
CPU/GPUIntel Core i5-8300H / NVIDIA GeForce GTX 1050 4 GB
Operačná pamäť/Úložisko8 GB DDR4 / 128 GB SSD + 1 TB HDD, 7200 rpm
Konektivita3 × USB 3.1, USB-C, HDMI 2.0, Mini DisplayPort 1.4, ethernet, 3,5 mm jack
Rozmery a hmotnosť365 × 260 × 24 mm / 2,3 kg
Testy
PCMark 10 – Rozšírený test4 134
PCMark 8 – výdrž / skóre3:09:00 / 2 584
3DMark – Time Spy1 826
3DMark – Fire Strike5 406
3DMark – Sky Diver15 484
VRMark – Orange Room3 014
VRMark – Blue Room562

Cena: 949 €

Zapožičal: Lenovo

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit