Lenovo Tab P10 je tablet, ktorý sa uchádza o titul kráľa Android tabletov v cene 300 eur. V tejto kategórii má jedného výrazného konkurenta a tým je Huawei MediaPad M5 lite – písali sme o ňom v predchádzajúcom vydaní magazínu TOUCHIT.

Obe zariadenia majú podobné parametre a cenu, ktorá je na úrovni 300 – 310 eur pre Wi-Fi verziu a 330 eur pre LTE verziu. Tieto tablety takisto odporúčame, pokiaľ máte k dispozícii 300-eurový rozpočet a hľadáte nejakú novinku. Nič lepšie aktuálne na trhu s Android tabletmi v tejto cene nenájdete. Jedinou alternatívou je iPad 2018, resp. jeho verzia na rok 2019, ktorá bude čoskoro v predaji.

Lenovo Tab P10 ponúka 10,1-palcový IPS displej s rozlíšením 1920 x 1200 pixelov a pomerom strán 16 : 10. Chválime maximálny jas a pekné pozorovacie uhly. Biela je jasne biela, nerovnomernosť podsvietenia alebo iné nedostatky sme nezaznamenali. Maximálny jas, ktorý si môžete nastaviť manuálne, je 522 cd/m2. Rámik okolo displeja obsahuje LED diódu a tiež aj snímač odtlačkov prstov, ktorý je umiestnený v rámiku pod displejom v režime na šírku.

Tablet poháňa procesor Snapdragon 450, ponúka 4 GB RAM a 64 GB úložisko. Takáto výbava bohato postačuje na pohodlné a svižné používanie, avšak výkon samotného procesora neohúri. V segmente Android tabletov ide v tejto cene viac-menej o štandard, avšak iPad, ktorý je iba o trochu drahší, ponúka výrazne vyšší výkon procesora a aj grafického čipu. Pokiaľ chcete tablet na hranie graficky náročných hier a chcete čo najlepšiu kvalitu, v segmente okolo 300 eur tak odporúčame iPad. Ak na tablete chcete sledovať videá a surfovať po webe či používať sociálne siete a zabaviť sa pri hrách bez ohľadu na kvalitu grafiky, výborne poslúži aj novinka od Lenova.

Výdržou batérie poteší

Lenovo Tab P10 obsahuje 4 reproduktory, kvalita výsledného zvuku by mohla byť o niečo lepšia – zvukový prejav by mohol byť bohatší a hlbší. Chválime však 7000 mAh batériu a výdrž na úrovni 13 hodín. Tablet je ideálny na používanie viacerými ľuďmi, každý z nich si môže vytvoriť svoj vlastný profil. K dispozícii je tiež detský režim, ten obsahuje prispôsobené rozhranie a tiež aj automaticky aktivovaný filter modrého svetla. Tablet obsahuje predinštalované FM rádio, čo môže oceniť určitá skupina používateľov. Predinštalovaný je tiež Netflix, tablet však nepodporuje prehrávanie obsahu v HD kvalite v tejto službe. Je to škoda.

Nakoľko sme mali v dobe testovania modelu Lenovo Tab P10 k dispozícii aj tablet od Huawei, obe zariadenia sme postavili voči sebe. Kvalita displeja je porovnateľná, Lenovo Tab P10 má prednastavené trochu studenšie farby. Takisto má Tab P10 vyšší maximálny jas, čo sa zíde počas cestovania. Huawei však ponúka o trošku vyššiu vizuálnu kvalitu pri sledovaní videa a Netflix si pozriete aj v HD. MediaPad M5 lite má taktiež lepšiu reprodukciu zvuku, rozdiel je zreteľný. Výkon procesorov oboch tabletov je porovnateľný, z hľadiska veľkosti pamäte RAM a úložiska je na tom lepšie model od Lenova. Huawei ponúka v balení aj dotykové pero. Menší rozdiel si všimnete aj z hľadiska dizajnu. Lenovo má chrbát zo skla, Huawei MediaPad ponúka kovovú zadnú stranu.

Model tabletuLenovo Tab P10
Operačný systémAndroid 8.1, aktualizácie 5. 11. 2018
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorSnapdragon 450, 8 jadier, až 1,8 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]10,1 / 1920 x 1200, 16 : 10
Slot na pamäťovú / SIM kartumicroSDXC do 256 GB / nie
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGNac, USB-C, áno, nie
Fotoaparáty8 Mpx zadný, 5 Mpx predný
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 7000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]242 x 167 x 7 / 440
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score71 421
PCMark for Android – Performance / Výdrž4 461 / 13:08
3DMark Sling Shot Extreme – Total441
Graphic / Physics363 / 1 765
A1 SD Bench – RAM4 475
Úložisko čítanie / zápis210 / 205
thumbs-up-icon

Výhody

  • vysoký maximálny jas displeja
  • veľkosť pamäte RAM a úložiska
  • dobrá výdrž batérie
  • detský režim

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • zvukový prejav by mohol byť lepší
  • Netflix iba v SD kvalite
  • slabší grafický výkon profesora

Cena: 311 €

Zapožičal: Lenovo

Verdikt

Lenovo Tab P10 je tablet, ktorý ponúka rozumnú výbavu vzhľadom na cenu. Pokiaľ zvažujete kúpu nového Android tabletu v cene 300 eur, Tab P10 je spoločne s Huawei MediaPad M5 lite hlavným favoritom.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit