Trh s tabletmi sa počas posledných rokov vyčistil od záplavy lacných tabletov a trochu sa stabilizoval. Na trhu ostali iba najväčší výrobcovia a znížil sa tiež počet modelov, ktoré sa každoročne dostávajú do predaja.

Tento fakt môže mierne komplikovať výber pri kúpe nového zariadenia, pretože v obchodoch často nájdete aj niekoľko rokov staré modely. Lenovo Tab P11 je však novinka na rok 2021 a otestovali sme ju.

Dlhodobo v našich článkoch odporúčame, aby ste si na kúpu nového tabletu odložili aspoň 200 eur, ideálne 300 eur a viac. Táto cenová hladina totiž predstavuje zlomový bod, keď sa minimalizujú kompromisy na úkor ceny. Lenovo Tab P11 túto podmienku spĺňa, na našom trhu sa predáva za 289 eur pre verziu so 4 GB RAM a 128 GB úložiskom.

Tablet aj napriek nižšej cene ponúka moderný dizajn s pomerne tenkými rámikmi okolo displeja. Jeho základom je 11-palcový IPS displej s rozlíšením 2000 × 1200 pixelov. Výrobca toto rozlíšenie prezentuje ako 2K a má na to plné právo, nakoľko šírka obrazovky obsahuje 2000 pixelov. Je však rozdiel medzi 2K rozlíšením 2000 × 1200 pixelov a 2K rozlíšením 2560 × 1600 pixelov.

A podobne ako v prípade Full HD rozlíšenia 10-palcových tabletov, aj v prípade 2K rozlíšenia tohto tabletu s 11‑palcovou uhlopriečkou, si na obrazovke všimnete čiastočnú zrnitosť – my sme ju zaznamenali najmä počas navigovania sa v rozhraní systému Android a tiež pri surfovaní webom. Pri používaní Netflixu a ďalších videoslužieb je však obraz pekne ostrý, vtedy nie je hustota pixelov viditeľná. Oceňujeme, že Lenovo získalo od Netflixu certifikáciu na zobrazovanie HD obsahu. Takže ak hľadáte tablet najmä na účely sledovania Netflixu a ďalšieho videa, Lenovo Tab P11 patrí medzi najlepšie voľby v cene do 300 eur.

Výbornú vizuálnu kvalitu vzhľadom na cenu tabletu dopĺňa aj vydarená reprodukcia zvuku, ktorú zabezpečujú 4 bočné reproduktory. V tomto smere treba Lenovo pochváliť, jeho nový tablet je z hľadiska konzumácie multimediálneho obsahu výbornou voľbou – a pre mnohých používateľov lepšou ako cenovo dostupný iPad. Väčší displej, pomer strán 5 : 3 a výrazne lepšia reprodukcia zvuku v porovnaní s iPadom nahráva do karát novinke od Lenova.

Lenovo Tab P11

Hlavnými výhodami tabletu Tab P11 je veľmi dobrá multimediálna výbava vzhľadom na cenu a rýchle nabíjanie s nadpriemernou výdržou, Zdroj: Lenovo

Vybrať si Lenovo Tab P11 alebo iPad?

Lenovo Tab P11 budú potenciálni záujemcovia často porovnávať s iPadom, a preto je treba férovo priznať, že tablet od Applu má jednoznačne navrch z hľadiska výkonu. Tab P11 poháňa procesor Snapdragon 662, ktorý neohúri svojím výkonom. V AnTuTu sme namerali necelých 180-tisíc bodov, v PCMark Work 2.0 dosiahol tablet 5818 bodov a v teste Wild Life to bolo 374 bodov.

Tento výkon je dostatočný na bežné a graficky nenáročné používanie, avšak zriedkavým spomaleným reakciám sme sa nevyhli. V tomto smere ponúka iPad lepší zážitok, avšak za tablet od Applu si priplatíte takmer 100 eur.

Tab P11 ponúka detský režim prostredníctvom služby Google Kids Space a poteší aj zabudovanou funkciou Rádio FM. Počas používania sme ocenili rýchle 20 W nabíjanie cez USB-C port a výdrž na úrovni 13 hodín v teste Work 2.0. Poteší moderná bezdrôtová konektivita s podporou Wi-Fi 5 a Bluetooth 5.1 a tiež slot na microSD karty. 3,5 mm jack sa však vo výbave tabletu nenachádza, čo je škoda.

Lenovo Tab P11 obsahuje aj 4-bodový Pogo-pin konektor. Ten umožňuje pripojenie klávesnice alebo nabíjačky s funkciou stojana. Na prácu však môžete využiť aj ľubovoľnú externú Bluetooth klávesnicu – Android tablety síce z hľadiska produktivity a práce stále zaostávajú za Windows zariadeniami, avšak ako zariadenia na písanie a úpravu dokumentov fungujú dobre. Tablet využíva operačný systém Android 10. Počas testovania dostal tablet viacero softvérových aktualizácií.

Verdikt

Lenovo Tab P11 predstavuje prirodzenú evolúciu cenovo dostupných tabletov do 300 eur. Toto zariadenie nemá výrazné negatíva či chybičky. Je pravda, že by sme ocenili rýchlejší procesor, avšak v tejto cenovej kategórii nemôžete mať všetko. Lenovo stavilo na dobrý displej, výbornú reprodukciu zvuku a rýchle nabíjanie cez USB-C a vzhľadom na bežné využitie tohto segmentu tabletov to považujeme za dobré rozhodnutie.

Cena: 289 €

Zapožičal: Lenovo

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit