ThinkPad pre strednú triedu. Notebook, ktorý sa dá kúpiť aj vo verzii L13 Yoga vo forme konvertibilného modelu. Je určený predovšetkým každému, kto chce ThinkPad, avšak séria T alebo X je veľmi drahá. Stále tu však získavate všetko podstatné z radu ThinkPad. Výborný na cestovanie a prenášanie.

Vyhotovenie a používanie

Mechanicky odolný notebook, na ktorom výrobca testuje viac ako 200 kontrol kvality. Na dotyk oproti drahším notebookom tejto série ľahko zistíte použitie hliníka namiesto horčíkovej zliatiny na veku displeja.

Maximálne rozlíšenie displeja je Full HD, čo podľa nás plne postačuje. Hnať to do 4K by bol zbytočný útok na vaše zmysly a peňaženku, najmä ak sa bavíme o 13,3-palcovom displeji. Na výber je však zaujímavá vec. Ak chcete displej so svietivosťou 300 nitov, musíte zvoliť dotykový. Taký sme mali aj my. Nie je to negatívum, okolo ktorého treba dlho chodiť, no dotykový displej je niečo, čo sa pri notebooku musíte naučiť používať. Iný prípad by bol pri verzii L13 Yoga. V ostatných dvoch konfiguráciách displeja idete na 250 nitov.

Tlačidlo na zapnutie je na boku, čo je pochopiteľné, keďže yogový model toto tlačidlo používa a je to pri konvertibilných notebookoch bežný jav.

Displej má po bokoch tenké rámiky. Spodok je hrubší, čo veľmi oceňujeme a displej nemáte posadený príliš nízko. Horná časť obsahuje HD webkameru a kryt na ochranu súkromia.

Klávesnica je tradičná, ako na iných ThinkPadoch, pravda ale je, že tu sa nám zdala akási tuhšia. Má tradičný tvar a rozloženie klávesov, čo je pre nás podstatné. Navyše nechýba dvojstupňové podsvietenie. Touchpad je klasický, nechýba trackpoint medzi klávesmi.

Čítačka odtlačkov je menšia ako v minulosti, no minulosťou už máme na mysli série staršie dva roky a viac. Je rýchla a rovnako presná.

Výkon a výbava

Výrobca použil procesor Intel Core i7-10510U 1,8 ÷ 4,9 GHz, čo je pravdepodobne jeden z najobľúbenejších v sedmičkovej sérii desiatej generácie. Notebook sa dá kúpiť pod 1000 EUR, no nebude v takej konfigurácii, ako sme ho mali v teste my. Pevný disk s kapacitou 1 TB je zároveň maximum, ktorý sa v tejto sérii dodáva.

Každopádne konfiguráciu s ostatnými modelmi v teste máte v tabuľke, kde ju ľahko porovnáte s ostatnými notebookmi. Dôraz kladieme na veľkú zásobu portov.

Na rozdiel od iných modelov, toto nie je úplne tichý notebook. Netvrdíme, že je hlučný, ale aj pri nenáročnom používaní budete počuť ventilátor. Ak sme pri iných modeloch tvrdili, že v kancelárskom režime máte nehlučný notebook, tu sa to takmer nikdy nestane. Aj zospodu je teplejší, než by sme si pri hrúbke tohto tela želali.

Aj v tomto prípade je súčasťou nástroj Lenovo Vantage, ktorý vám poskytne informácie o záruke, aktualizáciu BIOS-u alebo len prehodenie funkcionality klávesov Fn, Ctrl a možnosť voliť režim F/multimediálne klávesy.

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad L13
ProcesorIntel Core i7-10510U 1,8 ÷ 4,9 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný diskSamsung, 1 TB SSD
Displej13,3″, IPS, dotykový, Anti-Glare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics
Porty2 × USB 3.1, 2 × USB-C, HDMI, Lenovo LAN, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]312 × 219 × 18
Hmotnosť [kg]1,38
ZapožičalDatacomp
PCMark 10 – Kancelársky výkon3268
Essentials7563
Productivity5956
Digital Content Creation2104
3DMark 11 – Herný výkon1418
Graphics score1284
Physics score4224
Combined score1171
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room501
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]1132,6
Access time [ms]0,053
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]4:25
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]317,4
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]35,4 / 45,4
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]42,9 / 54,6
Celkové hodnotenie
Faktor mobility3,2
Odolnosť tela4/5
Dizajn3/5
Klávesnica4/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon3/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Odolné telo a tradičné spracovanie
  • Pevný kĺb
  • Ochrana webovej kamery
  • Výbava portov

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Ventilátor bude stále počuť
  • Vyššie zahrievanie v spodnej časti

Verdikt

Lenovo ThinkPad L13 je dobrá alternatíva, ako mať spoľahlivý ThinkPad za nižšiu cenu. Škoda, že je neustále počuť jemné šušťanie ventilátora, inak je to ale vynikajúci pracovný nástroj.

Cena: 1435 EUR so 16 GB RAM

Zapožičal: Datacomp.sk

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.