Pracovný notebook s veľmi dobrou cenou. Podobá sa na modely série T, no L-kové sú lacnejšie. Zároveň aj ťažšie, nakoľko namiesto horčíkovej zliatiny používajú hliník. ThinkPad, ktorý poskytuje množstvo výhod tejto série, no zároveň výdrž na batériu nie je jeho silnou stránkou. Kúpiť si ho môžete v klasickej čiernej alebo striebornej farbe.

Vyhotovenie a používanie

Koncepčne sa podobá na sériu T, no odlišnosti tu sú. Veko sa dá vyklopiť až na 180°, avšak potom sa začne notebook šmýkať. Časť spodnej hrany nebadane nadvihne základňu. Stačí to však na to, aby sa notebook šmýkal o kovovú hranu a nedržal stabilne na gumičkách. Je to trochu nepohodlné, avšak dokážete nájsť správny uhol na ideálne otvorenie. Toto bolo asi jediné nemilé prekvapenie. A nie je to otázka konštrukcie, ktorá sa nedá inak vyrobiť, ak ju chceme takto. Iné notebooky tento problém nemajú.

Klávesnica má dva stupne podsvietenia, no je potrebné ju mať zahrnutú v konfigurácii. Je totiž súčasťou voliteľného príslušenstva. Je tichá a presne taká, ako u všetkých sérií ThinkPad. Plnú výbavu uzatvára špičkový touchpad a polohovací klobúčik v klávesnici.

Notebook sa dodáva s napájacím adaptérom, ktorého koniec je vyhotovený v USB-C variante. Nabíjanie môžete realizovať hociktorou nabíjačkou kompatibilnou s týmto portom. Nie úplne samozrejmý fakt, že máte v notebooku port USB-C, ešte neznamená, že sa dá cezeň zariadenie nabíjať.

Reproduktory sú štandardné, teda maximálne na sledovanie filmov. Na hudbu sa nám nejavili najlepšie. Klasické umiestnenie na spodnej hrane vyžaduje, aby ste mali notebook na pevnej podložke kvôli lepšej rezonancii zvuku.

Model notebooku/ParameterLenovo ThinkPad L390
ProcesorIntel Core i5-8265U 1,6 ÷ 3,9 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný disk256 GB SSD
Displej13,3″, IPS, max. rozlíšenie 1920 x 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty2x USB 3.0, 2x USB-C, HDMI, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]322 x 224 x 19
Skutočná hmotnosť [kg]1,473
ZapožičalDatacomp
Cena (EUR s DPH)1069

Výkon a hardvérová výbava

Výkonovo veľmi podobný modelu HP Envy 13, avšak s jemnou rezervou. Procesor je o trochu silnejší a kapacita RAM je 8 GB. Maximum pre tento stroj je 16 GB. Myslíme, že väčšine z vás bude postačovať 8 GB. Výhoda modelu L390 je v tom, že si kúpite ThinkPad za dobrú cenu. Komu ale bude málo, dá sa navýšiť aj kapacita SSD disku až na 512 GB.

Čítačka pamäťových kariet je aj v tomto prípade vo verzii microSD. Zvláštnosťou je tlačidlo zapínania na pravej hrane. Je to dané tým, že tento model je dostupný aj vo verzii Yoga, a tak mohol výrobca použiť jeden návrh šasi.

Zahrievanie notebooku je v normálnych medziach. Je tu procesor Intel Core i5-8265U 1,6 ÷ 3,9 GHz, ktorý sa dá dobre chladiť. Navyše tu nie je samostatná grafická karta, ktorá by navyšovala teplotu klávesnice alebo spodného krytu. Pri nenáročnej kancelárskej činnosti nie je ani veľmi hlučný. Zaujímavé je, že je problém udržať výdrž batérie na vyšších časoch. V syntetickom teste sme sa nedostali cez štyri hodiny. V praxi to bolo podobné, pár minút sme dokázali získať nižším jasom. Príliš sme sa na to ale nespoľahli. To je však normálny čas a len minimum notebookov na trhu má šetriaci režim, ktorý vyslovene obmedzuje výkon CPU.

Model / TestyLenovo ThinkPad L390
Kancelársky výkon – PCMark 103559
Essentials7213
Productivity6267
Digital Content Creation2707
Herný výkon – 3DMark 111772
Graphics score1629
Physics score5361
Combined score1321
VR Mark
Orange Room518
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1329,6
Access time [ms]0,055
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]3:43
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]292
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]35,8 / 37,9
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]36,1 / 39,7
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,52
Odolnosť tela4/5
Dizajn4/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie4/5
Celkový výkon3/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Pevné telo
  • Podsvietená klávesnica
  • Rýchly SSD disk
  • Dobrá cena
  • Bohatá portová výbava

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Trochu ťažší na 13,3-palcový model
  • Čakali by sme dlhšiu výdrž

Verdikt

Lenovo ThinkPad L390 je pracovný notebook z rodiny ThinkPad za lepšiu cenu. Nemusíte kupovať drahé stroje série T. Tento má síce nejaké malé mušky, keďže sme ho vedeli priamo porovnať so skúsenosťami z iných sérií. Je to ale ideálny notebook do firmy alebo pre tých, čo chcú vyladený notebook na prácu. Škoda len jeho priemernej výdrže na jedno nabitie.

Cena: 1069 €

Zapožičal: Datacomp

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.