Pracovná stanica s certifikáciou ISV, ktorá poskytuje špičkový výkon herného notebooku, no je určená profesionálom.

Či už striháte video, pracujete v 3D modelovacom softvéri alebo analyzujete rôzne obrazové dáta, toto je stroj pre vás. Displej má uhlopriečku 15,6″ a váži niečo málo cez 2,5 kg. Stále sa dá prenášať a získavať plnú výbavu všade, kam sa s ním pohnete.

Vyhotovenie a používanie

ThinkPad P52 je hrubší ako model P2, ktorý sme testovali minule. Je to tým, že tento notebook si dáva za cieľ poskytnúť klasiku s dôrazom na HW výbavu a najmä dostatok portov. Po vzore špecializovaných notebookov a po vzore notebookov spred mnohých rokov, máte porty aj na zadnej strane.

Telo je navrhnuté tak, aby poskytlo možnosti integrácie konektorov na obe bočné a zadnú hranu. Tomu odpovedá aj hrúbka. P52 je stále pevný notebook, ktorý prešiel dvanástimi armádnymi testami. Lenovo ich aplikuje na podstatne ľahšie notebooky, napríklad rad T. Stále sa však nezrieka garancie funkčnosti po pádoch z vyše metrovej výšky na tvrdý podklad. Otázkou bude, koľko z notebooku zostane, keď vám nešťastne spadne. Toto sme si pri cene notebooku v redakcii netrúfli vyskúšať. Videli sme ale naživo prezentácie firmy a podobné testy. Celkovo je v konštrukcii ukrytého viac, ako len elektronika obalená v horčíkovej zliatine. Výrobca premyslel aj spôsob chladenia.

Klávesnica je štandardná ako pri iných ThinkPadoch, teda tichá a podsvietená dvomi stupňami bieleho LED svetla. Polohovací klobúčik v klávesnici je naviazaný na rozšírené tlačidlá touchpadu. Dve nad ním a dve užšie pod touchpadom. Ako dlhoročným používateľom ThinkPadov nám tu chýbala verzia stláčateľného touchpadu. Je to iba zvyk, po chvíli sme si zvykli, že touchpad sa dá použiť dotykovým ťuknutím, stlačiť sa nedá.

Prihlasovanie infračervenou kamerou (voliteľná konfigurácia) bolo vynikajúce, tento spôsob sa nám páčil. Pod šípkami je ale aj čítačka odtlačkov s technológiou Match-on-Chip.

Veko displeja sa dá otvoriť na 180° a udrží ho vo všetkých uhloch. Kto chce, môže si priplatiť za 4K displej s podporou 100 % Adobe RGB. Ten bude na rozdiel od nášho Full HD dotykový.

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad P52
ProcesorIntel Xeon E-2176M 2,7 ÷ 4,4 GHz, 12 MB cache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť32 GB DDR4 (max. 128 GB)
Pevný diskToshiba, 256 GB
Displej15,6″, IPS, Anti-Glare, max. rozlíšenie 1920 x 1080 px
Grafická kartaNVIDIA Quadro P2000, 4 GB VRAM
Porty3x USB 3.1, 2x USB-C, HDMI, RJ45, čítačka SD, SmartCard, Mini DisplayPort 1.4, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro for Workstations
Rozmery [mm]377 x 252 x 25
Skutočná hmotnosť [kg]2,591
ZapožičalLenovo
Cena (EUR s DPH)3900

Výkon a hardvérová výbava

Procesor Intel Xeon E-2176M 2,7 ÷ 4,4 GHz je silný komponent na tvrdý matematický výkon. Keď ho spojíte s grafickou kartou NVIDIA Quadro P2000 so 4 GB VRAM, získate perfektný stroj na CAD aplikácie alebo strihanie videa. Toto je grafická karta špecializovaná pre grafických profesionálov. Výkonovo je na úrovni modelu NVIDIA GeForce 1050 Ti, no porovnanie berte kvôli odlišnej architektúre kariet s rezervou.

Ako doplnok je tu 32 GB RAM, takže môžete pracovať pohodlne vo viacerých aplikáciách. Ideálne nielen na pokrytie objemu pre potreby Windows, ale aj v rámci prevádzky virtuálnych počítačov.

Ocenili sme antireflexnú vrstvu displeja. Filmy a ani grafika na ňom síce nevyzerá tak lákavo a lesklo, zároveň antireflexnú vrstvu považujeme za kriticky dôležitý prvok. Napríklad pri presnom pozorovaní na displeji bez odrazov, či už ste 3D architekt alebo lekár prezerajúci röntgenové snímky. Chválime aj reproduktory s podporou Dolby Atmos, ktoré výrobca umiestnil nad klávesnicu.

Na napájanie je treba dodávaný zdroj, ktorý je pomerne veľký, no má výkon 170 W. Týmto zdrojom môžete nabíjať aj slabšie ThinkPady. Naopak to ale nefunguje. Softvér Lenovo Vantage vás upozorní, ak nabíjate batériu adaptérom s nízkym výkonom. Nabíjať sa dá aj cez niektorý z dvoch portov USB-C.

Notebook je hlučný len pri vyššej záťaži, aj to však nebýva pravidlom. Na to, aby ste rozbehli ventilátory na plné obrátky, mu musíte dať zabrať. Pri kancelárskej činnosti je nehlučný. Zahrievanie je v medziach normy, navyše len keď je pár minút intenzívne vyťažený. Je to dané aj samotnou hrúbkou tela.

Model / TestyLenovo ThinkPad P52
Kancelársky výkon – PCMark 104910
Essentials8946
Productivity7120
Digital Content Creation5045
Herný výkon – 3DMark 118880
Graphics score8567
Physics score12100
Combined score7898
VR Mark
Orange Room3348
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]444,6
Access time [ms]0,18
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]5:44
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]29,6 / 40,1
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]33 / 44,2
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,21
Odolnosť tela5/5
Dizajn3/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • vysoký výpočtový výkon
  • vhodný pre 3D profesionálov
  • tichý
  • výborné chladenie
  • výdrž na batériu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • reálne žiadne

Verdikt

Lenovo ThinkPad P52 je pracovná stanica. Podľa ceny jednoznačne určená do rúk profesionálom. Na tomto notebooku sa môžete hrať hry, no boli by to vyhodené peniaze. Má certifikáciu ISV. To znamená, že vybrané aplikácie (zoznam výrobca uvádza na webe) budú spoľahlivo fungovať. Máte na to záručnú garanciu.

Cena: 3900 €

Zapožičal: Lenovo

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.