Pracovná stanica pre profesionálov, ktorí využijú nielen silný hardvér, ale aj certifikáciu ISV. To je práve silná stránka tohto notebooku okrem toho, že je zo série ThinkPad a dostanete všetky dôležité vlastnosti tejto série.

Vyhotovenie a používanie

Veľký stroj so 17,3″ displejom má za sebou rozsiahle testy. Je navrhnutý tak, aby ste s ním mohli pracovať nielen v bežnej kancelárii, ale aj v prašnom a vlhkom prostredí. Dokonca aj v miestach s nulovou gravitáciou. Klávesnica je klasická, a tak jej nechýba nielen trackpoint, ale aj odolnosť voči poliatiu a dva stupne podsvietenia.

Vzhľadovo je to skrátka ThinkPad, podobne ako iné modely. Má čítačku odtlačkov pod šípkami, no do systému sa prihlásite aj cez infračervenú kameru. Výrobca pridal ochranu v podobe krytu ThinkShutter. Ide o prepínač, ktorým zatienite kameru v hornej časti rámu. Prihlasovanie tvárou funguje vynikajúco a extra rýchlo. Rozpoznávanie je bleskové, čo je pri danej konfigurácii prirodzené.

Reproduktory sú nad klávesnicou pod mriežkou, čo nám pripomína niekdajší spôsob ich umiestňovania na profesionálnych notebookoch. Majú pomerne plný zvuk a dajú sa použiť. Nie však pri vysokej hlasitosti. Stále ich vnímame ako doplnok.

Vzhľadom na väčší rozmer je aj rozmiestnenie portov iné a máte tu naozaj všetky podstatné. Na bočných aj zadných hranách.

Celkovo je spracovanie precízne, hoci by sme ocenili tenšie rámiky a zväčšenie plochy displeja. Výrobca ale zohľadnil aj potrebu mať odolný notebook, a tak ako ho pripravil, mu aj verí. Nevybočil zo zažitých štandardov. Oceňujeme zmenšenie adaptéra s výkonom 230 W. Je síce podstatne väčší ako pri 14″ notebookoch, avšak má zhruba 5-násobný výkon oproti adaptérom pre menšie stroje.

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad P73
ProcesorIntel Core i9-9880H 2,3 ÷ 4,8 GHz, 16 MB cache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť32 GB DDR4 (max. 128 GB)
Pevný diskSamsung, 1 TB SSD
Displej17,3″, IPS, Anti-Glare, dotykový, max. rozlíšenie 3480 × 2160 px
Grafická kartaNVIDIA Quadro RTX4000, 8 GB VRAM
Porty3 × USB 3.1, 3 × USB-C + TB (2×), HDMI 2.0, LAN, SmartCard, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]416 × 281 × 25
Skutočná hmotnosť [kg]4,489
ZapožičalDatacomp
Cena (EUR s DPH)5599

Výkon a výbava

Notebook sa dá kúpiť v niekoľkých konfiguráciách, čo je prirodzené. Zmena oproti bežným modelom na trhu je v procesore. Testovaná konfigurácia mala Intel Core i9-9880H 2,3 ÷ 4,8 GHz, avšak kúpiť si ho môžete aj s procesorom radu Intel Xeon E určeným pre výkonné stanice alebo servery.

Ďalšou podstatnou vlastnosťou je to, že je na výber so systémom Windows 10 for Workstations. My sme mali verziu Pro, avšak základná doska umožňuje osadiť až 128 GB RAM. A na to už potrebujete edíciu Workstations. Odporúčame aj verziu so 4K displejom, presne takým, ako sme mali my. Má 100 % pokrytie gamutu Adobe RGB a antireflexnú úpravu. Farebnosť je vynikajúca a verte, že na takomto displeji uvidíte farby trochu inak.

Vhodné na spracovanie videa ako aj 3D obsahu, kde skutočne potrebujete vedieť, ako bude váš výtvor vyzerať reálne bez skreslenia farieb. Dokonca tie lepšie notebooky na trhu z radu spotrebiteľských produktov dosahujú zhruba 86 % pokrytia Adobe RGB. Na vernosť farieb sa tu môžete spoľahnúť. Potrebujete ale 4K verziu displeja. V prípade voľby Full HD displeja dostanete podobnú kvalitu, a to na škále, kde bude 72 % pokrytie gamutu podľa škály NTSC (takmer 100 % sRGB).

Chladenie je tiché, najmä ak ho porovnáme s hernými notebookmi, ktoré majú podobný výkon. Grafická karta radu QUADRO je však špecializovaná na CAD aplikácie, aj preto je tu jej verzia RTX karty od NVIDIA namiesto klasiky vo forme série GeForce.

V rámci spomenutej portovej výbavy sme ocenili jej rozmiestnenie. Na každej z trojice strán máte k dispozícii vybrané porty. Vzhľadom na konfiguráciu sme boli spokojní s vetraním a tichým chladením. Šum ventilátora síce počuť budete, no aj vďaka väčšej hrúbke sa nemusíte obávať prehrievania.

Model / TestyLenovo ThinkPad P73
PCMark 10 – Kancelársky výkon5305
Essentials9648
Productivity7960
Digital Content Creation5275
3DMark 11 – Herný výkon21714
Graphics score25060
Physics score15489
Combined score15531
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room3052
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]1777,7
Access time [ms]0,031
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]4:04
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]282,89
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]37,4 / 41,3
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]39,9 / 50,5
Celkové hodnotenie
Faktor mobility0,9
Odolnosť tela5/5
Dizajn3/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Silný výkon a nadštandardné možnosti rozšírenia výbavy
  • Aj vo verzii so serverovým CPU Intel Xeon
  • Odolné spracovanie, klávesnica odolná voči poliatiu
  • Vynikajúci systém chladenia
  • Výdrž na batériu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Vysoká hmotnosť
  • Slabšie reproduktory

Verdikt

Lenovo ThinkPad P73 nie je ani náhodou lacný stroj. Avšak tento notebook je určený pre profesionálov, ktorí sa potrebujú spoľahnúť na garanciu kompatibility softvéru a hardvéru. Pre nich má zmysel a aj napriek jeho väčším rozmerom je to stále notebook, a tak ho môžete prenášať. Navyše je z radu ThinkPad. To znamená dôraz na odolnosť a celkovo premyslený dizajn, ktorý síce neočarí, ale roky funguje a je preverený.

Cena: 5599 €

Zapožičal: Datacomp

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.