Vyladený notebook, ktorý poznáme už niekoľko rokov. Po minuloročnom modeli T470s je tu model T480s. Čo sa na ňom zmenilo? Našťastie nie veľa a na pohľad ho takmer nerozoznáte od minulej generácie. Presne takto si predstavujeme upgrade notebooku na prácu. Na niečo ste zvyknutí, a to dostanete. Všetko ostatné sú detaily navyše, ktoré radi prijmete.

Vyhotovenie a používanie

Nová generácia ThinkPadov so sebou prináša integrovaný kryt na webovú kameru. Zablokuje sa nielen kamera, ale aj mikrofóny. Doplnok ThinkShutter máte k dispozícii vtedy, keď máte konfiguráciu s HD 720p kamerou. Notebook si ale môžete objednať aj vo verzii s infračervenou kamerou na rozpoznávanie tváre. Veko displeja vtedy nebude obsahovať kryt kamery.

Klávesnica je štandardná. Teda podsvietená bielou farbou s dvomi stupňami intenzity, extra tichá a tvarovaná. Dokonca aj medzerník je takmer nehlučný. Toto sa výrobcovi naozaj podarilo, rovnako aj umiestnenie klávesov, ich veľkosť a veľkosť šípok či umiestnenie klávesov Home, End na horný riadok. Škoda len, že sa nedá zapnúť podsvietenie klávesnice podľa času. Akonáhle reštartujete notebook alebo vám zhasne displej v rámci úspory energie, klávesnicu si musíte cez Fn + medzerník znova rozsvietiť. To bolo aj po minulé roky a je to otravné. Reproduktory sú fajn na filmy a Skype. Dolby Audio je dobré rozšírenie, ktoré ale aj tu automaticky prepína ekvalizér podľa aktuálneho obsahu. Toto sa nám nepáčilo.

Konštrukcia je odolná zo zliatiny horčíka. Získavate nadštandardne pevný notebook. Na veko môžete položiť horúci tanier s jedlom či teplý nápoj bez rizika poškodenia displeja. Je odolnejší ako hliníkové telá, ktoré sa ľahko poškriabu. A na rozdiel od hliníka, nemá zbytočne vysokú hmotnosť. Veko je pevné a udrží displej v akejkoľvek polohe. Vyklopiť ho môžete až na 180° uhol. Matný displej je vynikajúca vec. Filmy sa na ňom pozerajú dobre, nepotrebujete lesklý a neuvidíte v ňom žiadne odrazy svetiel.

Výrobca použil novú čítačku odtlačkov, presne ako pri modeli X1 Yoga. V tomto prípade sme nemali problémy s rozpoznaním odtlačku prsta. Fungovala spoľahlivo.

Model notebooku/ParameterLenovo ThinkPad T480s
ProcesorIntel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskSamsung, 256 GB
Displej14″, IPS, anti-glare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty2 × USB 3.0, 2 × USB-C, HDMI, čítačka SD, HDMI, LAN, SmartCard, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]331 × 227 × 19
Skutočná hmotnosť [kg]1,425
ZapožičalMarsann
Cena (EUR s DPH)1560

Výkon a hardvérová výbava

Procesor Intel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz je dosť výkonný, no nie je to najvýkonnejší model ôsmej generácie. Ešte má nad sebou dosť iných variantov CPU v rámci série i5. To však nevadí. Je to výkonný stroj aj na náročnejšiu prácu, či úpravu fotiek. Vlastne nemáme výhradu ani k 8 GB RAM, čo je sám o sebe dobrý údaj, ale objavujú sa kombinácie aj so 16 GB kapacitou. Nevyhnutne ju netreba. Možno si občas vieme predstaviť 512 GB disk. Je taká konfigurácia, naša mala 256 GB SSD disk Samsung. Displej sme mali v nedotykovej verzii a Full HD rozlíšení. Kto chce, môže ísť ešte vyššie na rozlíšenie WQHD (2560 × 1440 px).

Výbava portov sa oproti minuloročnej sérii celá prehodila na ľavú hranu. Je to otázka zvyku, no hlavne chladenia notebooku. Výduch je totiž napravo.

Notebook sa ale príliš nezahrieva ani pri vysokom zaťažení. Teplotné výkyvy nie sú veľké a notebook nie je ani taký hlučný. Na porovnanie s ThinkPad X1 Yoga je minimálne o polovicu tichší. Model T480s je naozaj vyladený stroj s osvedčeným konceptom konštrukcie.

Model / TestyLenovo ThinkPad T480s
Kancelársky výkon – PCMark 103489
Essentials7033
Productivity5927
Digital Content Creation2766
Herný výkon – 3DMark 111761
Graphics score1622
Physics score5303
Combined score1299
VR Mark
Orange Room594
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1170,8
Access time [ms]0,101
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:12
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]37,4 / 37,8
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]39,1 / 38,8
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,89
Odolnosť tela5/5
Dizajn4/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon4/5

MARSANN špeciál

Rozšírená záruka je niečo, čo môže výrazne pomôcť. Nebýva však zadarmo a poriadne sa za ňu platí. Sú však prípady, keď je záruka v cene notebooku a neplatíte nič navyše. Týka sa to aj nami testovaného modelu Lenovo ThinkPad T480s. Celkovo je v ponuke zatiaľ 5 notebookov s označením MARSANN špeciál. Pri presne danej konfigurácii získavate záruku v hodnote 250 eur zadarmo. Tá kryje 4-ročný servis OnSite, teda priamo u zákazníka. Druhým bodom je už spomínané náhodné poškodenie. Ide o záruku ADP (Accidental Damage Protection). Tá síce neochráni notebook pred náhodným pádom alebo poliatím tekutinou, ochráni však vašu peňaženku. Takúto opravu budete mať zadarmo, stačí notebook doniesť alebo poslať do servisného strediska MARSANN IT.

thumbs-up-icon

Výhody

  • pevné telo
  • horčíková zliatina
  • tichá a pohodlná klávesnica
  • vynikajúci touchpad
  • výkon
  • matný displej

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • trvalé podsvietenie klávesnice sa nedá nastaviť

Verdikt

Lenovo ThinkPad T480s je absolútna špička v pracovných notebookoch. Tvar, hmotnosť, odolnosť, špeciálne zostavenie ako aj unikátna klávesnica. To všetko potrebujete na prácu. Tiež aj dobrú portovú výbavu. Tá pri T480S nechýba a je to super notebook, ktorý takmer všetky notebooky na trhu prekonáva tým, aký je praktický a do detailu premyslený.

Cena: 1560 EUR

Zapožičal: MARSANN IT

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.