Klasika pre firemných používateľov. Tenší dizajn, kryt kamery ThinkShutter a stroj, na ktorý sa môžete kedykoľvek spoľahnúť. V balení je redukcia z HDMI na VGA, keby tak bol v balení aj kábel na ethernetový konektor. Ten si ale musíte dokúpiť sami. Lenovo totiž používa svoj typ tenkého konektora a klasický RJ-45 pre svoju výšku vynechal.

Vyhotovenie a používanie

Z mnohých hľadísk je to stále overený stroj. Séria na rok 2019 je inovovaná v rozmeroch, hmotnosti a pridáva nové komponenty. Hovoríme hlavne o medzigeneračnej obmene procesora. V tomto prípade ôsma generácia Intel Core i7. No a priaznivci modelovej série T, ale aj iných v oblasti ThinkPadov, zistili, že Lenovo dáva výduch ventilátora na pravú stranu. Dobrá správa v zime, horšia v lete, keď si praváci musia posunúť myš aspoň 15 cm od pravej hrany.

Séria T sa vyznačuje spracovaním z horčíkovej zliatiny. Notebook tak prežije 200 rôznych testov a s hmotnosťou 1,27 kg je to dobrý stroj na prenášanie. To je jeden z konštrukčných rozdielov oproti lacnejšej sérii L, ktorá používa hliníkové veko a na hmotnosti to je naozaj poznať.

Vo všetkých ostatných parametroch je to typický ThinkPad. Má touchpad, ktorý sa dá stlačiť a emuluje dve tlačidlá myši. Nad ním máte ďalšie tri tlačidlá a polohovací klobúčik uprostred klávesnice. Tá je tichá a podsvietená, zároveň ale mierne hlučnejšia ako verzia v X1 Carbon. Hoci sú takmer navlas podobné, klávesy v X1 Carbon sú mierne tenšie. Škoda ale, že si klávesnica nepamätá jej posledný stav podsvietenia. Tí z vás, ktorí chcú mať svetlo zapnuté, si ho musia vždy zapnúť. Teda nielen po vypnutí alebo reštarte, ale aj pri zhasnutí displeja. Prihlásením do Windows zostane klávesnica bez svetla a opäť je treba ho aktivovať ťuknutím na Fn + medzerník. Toto sa týka ThinkPadov široko-ďaleko a nie je to charakteristický rys len tejto série.

Displej bol v našom prípade Full HD, no môžete ísť až na rozlíšenie 2560 × 1440 px s podporou Dolby Vision. Toto ešte nie je 4K rozlíšenie ale na rozmer 14 palcov chválime výrobcu, že sem také vysoké rozlíšenie netlačí za každú cenu. Vybrať sa dá aj displej s technológiou Privacy Guard, teda elektronickým filtrom, ktorý zamedzí nazeranie na váš displej zo širších uhlov. Kĺb displeja drží notebook stabilne vo všetkých polohách. Tu sa výrobca drží rokmi overeného spôsobu konštrukcie. To platí aj pre reproduktory, no tentoraz v nelichotivom ponímaní.

Výkon a výbava

O výkon nebudete mať núdzu vďaka procesoru Intel Core i7-8665U 1,9 ÷ 4,8 GHz. Je to rovnaký typ, aký má aj X1 Carbon v našom teste. Tabuľkovo ale dosiahol lepšie výsledky v prípade T490s. Je to tým, že karbónovú X1 sme používali v 4K rozlíšení. V kancelárskom režime je to tichý stroj, pri záťaži budete cítiť silné teplo z výduchu, ale hlučnosť je v norme. My sme ocenili antireflexnú úpravu displeja a extra veľký 1 TB SSD disk.

Takisto chválime slot na SIM kartu aj na pamäťovú kartu. Je vzadu v ráme a potrebujete špendlík na to, aby ste slot vytiahli. Pravdepodobne to nebudete robiť tak často, no o praktickosti daného spôsobu vyhotovenia rozhodne každý z vás. Na časté kopírovanie dát z pamäťovej karty je lepšie použiť redukciu ako sa neustále snažiť dostať do zadného slotu.

Notebook sa nabíja adaptérom s USB-C rozhraním, štandardný žltý obdĺžnik tu už nenájdete.

Za pozornosť stojí dlhý napájací kábel do transformátora aj z neho. Vidno, že notebook celkovo navrhoval niekto, kto rozumie, že byť na cestách nie je to, ako byť v kancelárii. Neraz potrebujete dlhý kábel na to, aby ste v kaviarni alebo hotelovom bare dočiahli do zásuvky.

Zahrievanie je niečo, čo tu budete pociťovať. Nijak dramaticky, v bežnom režime a na hornej časti. Viac tepla je naspodku, a to v tretine, kde je zároveň výduch.

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad T490s
ProcesorIntel Core i7-8665U 1,9 ÷ 4,8 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný diskSamsung, 1 TB SSD
Displej14″, IPS, AntiGlare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty2x USB 3.1, 2x USB-C (1x TB), HDMI 1.4, čítačka microSD / Nano SIM, SmartCard, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]329 × 226 × 17
Skutočná hmotnosť [kg]1,27
ZapožičalDatacomp
Cena (EUR s DPH)2 459 €
Model / Testy
PCMark 10 – Kancelársky výkon3093
Essentials8610
Productivity5570
Digital Content Creation1676
3DMark 11 – Herný výkon2168
Graphics score1930
Physics score7426
Combined score1910
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room778
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]1388,4
Access time [ms]0,057
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]6:14
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]395
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]37,7 / 38,5
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]39,4 / 46,1
Celkové hodnotenie
Faktor mobility4,91
Odolnosť tela5/5
Dizajn4/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon3/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Pevný a odolný notebook
  • Tenký a ľahký
  • Výbava portov
  • Vynikajúca klávesnica

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Základné reproduktory
  • Umiestnenie slotu na SIM a MicroSD kartu

Verdikt

Lenovo ThinkPad T490s je kancelárska klasika na cesty. Ocenia ho všetci, čo chcú pokiaľ možno čo najtradičnejšiu portovú výbavu. Zároveň dostanú vysoký výkon a odolnosť notebooku. Medzigeneračne nie je zásadných rozdielov mnoho, avšak aj tu výrobca ukázal, že má každý rok čím zaujať.

Cena: 2459 €

Zapožičal: Datacomp

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.