Šiesta generácia špeciálneho notebooku od Lenova prichádza s takmer úplnou dokonalosťou. Je to notebook, ktorým firma demonštruje, kam až dokážu s technológiami zájsť. Nielen vnútorná výbava ale aj tenké a super ľahké telo robia Carbon karbonom. V nami testovanej verzii s HDR displejom.

Vyhotovenie a používanie

Telo je, ako inak, z horčíkovej zliatiny posilnené o uhlíkové vlákna. Presne tak ako je uvedené v názve tohto super notebooku. Napriek tomu, že X1 je špeciálna séria, vyzerá takmer identicky ako iné ThinkPady. Najmä zo série T. Tento je ale chudší a ľahší. Dobre sa na ňom píše, nakoľko má rokmi overenú klávesnicu. Tá je odolná poliatiu vodou do objemu 500 ml. Má dva stupne podsvietenia a je veľmi tichá. Touchpad má už tradične samostatné tlačidlá a to na jeho hornej strane. Kurzor sa tým podstatne lepšie ovláda, tiež slúžia na ovládanie TrackPointu medzi klávesmi. Škoda, že nie sú tak tiché, ako v minuloročnej sérii.

Jednou z vizuálne najzaujímavejších vecí je šasi a jeho povrchová úprava. Akoby ste mali na povrchu gumový povlak. Je to príjemné na dotyk.

Nechýba čítačka odtlačkov, ktorá rozpozná podvrhy a náhle zmeny v odtlačkoch, ktoré pri ďalšom pokuse o prihlásenie už na odtlačku nie sú, napríklad porezanie. Nový prvkom je kryt kamery s názvom ThinkShutter. Zakryje nielen kameru ale aj mikrofón. Testovaná verzia nemala infračervenú kameru. Ak si kúpite notebook v tejto verzii, ThinkShutter nebude súčasťou. Môžete ale využiť rozpoznávanie tváre na prihlásenie sa Windows.

V balení je redukcia na LAN konektor z proprietárneho portu. Škoda, že výrobca nepridal radšej o USB-C port naviac a nechal na používateľovi, akú redukciu si tam pripojí. Reproduktory sú základné a odporúčame použiť slúchadlá. Slot na Nano SIM je na zadnej strane, tu je takisto aj čítačka microSD kariet.

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad X1 Carbon (6th Gen)
ProcesorIntel Core i7-8550U 1,8 ÷ 4,0 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR3
Pevný diskSamsung, 1 TB
Displej14″, IPS, HDR, max. rozlíšenie 2560 × 1440 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty2 × USB 3.0, 2 × USB-C, HDMI, čítačka microSD, Nano SIM, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]324 × 217 × 16
Skutočná hmotnosť [kg]1,172
ZapožičalDatacomp
Cena (EUR s DPH)2672

Výkon a hardvérová výbava

O výkon nie je núdza. Aj v tomto prípade je tu najobľúbenejší CPU Intel Core i7-8550U 1,8 ÷ 4,0 GHz. Poriadne hreje a notebook je pri vysokej záťaži horúci. Stíha sa však uhladiť, takže to nie je žiadny problém. Aj tu je výduch vpravo a tak budú mať praváci pri prácu s myšou zohrievanú ruku. Nie ale tak ako u modelu ThinkPad X280, ktorý naozaj kúril.

Notebook je pri bežnej kancelárskej práci tichý a len občas sa zvýšia otáčky ventilátora na hlučnejšiu úroveň.

Chválime rozlíšenie displeja 2560 × 1440 px. Na 14“ je natívne rozlíšenie priveľké a prvky sú malé. Tu sa oplatí dať 125-percentné zväčšenie prvkov. Efektívnym priestorom plochy sa dostanete prakticky na Full HD rozlíšenie, no s nádhernými ikonami a vyhladenými textami. Stojí to za to. Ak vás nelimitujú peniaze, tento displej je špičkový. Najmä HDR robí svoje. Filmy aj hry sú vynikajúco zobrazené, o fotografiách nehovoriac. Aj celý Windows 10 vyzerá krajšie. Na displej je radosť sa pozerať.

Potešil nás aj 1 TB disk SSD. Aj to dvíha cenu notebooku. Nám by vystačil aj 256 GB, ktorý je takisto v konfigurácii nového Carbona.

Lenovo Vantage je súbor nástrojov, ktoré nastavujú notebooky tejto značky a aktualizujú ich firmvér ako aj ovládače. Vantage pre Carbon je ešte o stupeň lepší a ponúka režimy šetrenia, nastavenie mikrofónov s odhlučnením alebo napríklad zníženie výkonu, keď uzamknete systém.

Model / TestyLenovo ThinkPad X1 Carbon (6th Gen)
Kancelársky výkon – PCMark 103554
Essentials7723
Productivity6289
Digital Content Creation2510
Herný výkon – 3DMark 111835
Graphics score1636
Physics score5906
Combined score1636
VR Mark
Orange Room747
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1256,4
Access time [ms]0,049
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]3:23
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]37,1 / 39,4
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]38,3 / 44,6
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,89
Odolnosť tela5/5
Dizajn5/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • superodolné telo
  • ultraľahký
  • špičková klávesnica
  • tichý a výkonný
  • bezpečnosť
  • nádherný HDR displej

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • výdrž je podstatne nižšia, ako uvádza výrobca

Verdikt

Lenovo ThinkPad X1 Carbon (6th Gen) je vynikajúci pracovný nástroj. Za prvotriedne technológie budete musieť poriadne zaplatiť. Nového Carbona môžete mať aj lacnejšie. Stačí ubrať z kapacity disku a zvoliť lacnejší displej. Stále to bude super stroj s turbo nabíjaním, ktorý nabijete za hodinu na 80 % kapacity. Je to vyladený stroj na prácu s dostatkom výkonu na multimediálne spracovanie.

Cena: 2672 EUR

Zapožičal: Datacomp

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.