Špecifický notebook z dielne Lenovo. Nie je pre každého, no nie je až tak úzko zameraný a nájdete v ňom viac ako jeden port USB-C. Napriek tomu sa uberá trochu iným smerom ako modely T a vlastne všetky ostatné notebooky tejto značky. Perfektný stroj na prácu s dlhou výdržou a vysokým výkonom.

Vyhotovenie a používanie

Séria X1 Carbon je určená pre používateľov, ktorí chcú tradičné prvky kancelárskeho notebooku na prácu, ale chcú k tomu aj pár špecialít navyše. Výrobca ide s trendom a nový Carbon je ešte o trochu tenší ako minuloročný model. Veľmi sa podobá na model T490s a na pohľad ich len tak nerozoznáte. Rozdiely zistíte až po bližšom preskúmaní. Napríklad sú tu štyri reproduktory. Dva nad klávesnicou a dva v spodnej časti. Zvuku to prospelo a toto je jeden z mála notebookov, ktorý má veľmi dobrý zvuk. Silný zvuk dosiahnete vďaka podpore Dolby Atmos. K štyrom reproduktorom výrobca pripojil aj štyri viacsmerové mikrofóny na uľahčenie komunikácie.

Webová kamera má kryt ThinkShutter a vďaka inframodulu podporuje prihlásenie tvárou. V tomto prípade to bolo také pohodlné, že sme čítačku odtlačkov vedľa touchpadu používali len minimálne.

Tenší vzhľad znamená aj mierne úpravy na základni. Klávesnica má tenší profil a tlačidlá touchpadu sú tenšie. Stále sa dajú používať s veľkou dávkou komfortu. Podľa nášho názoru nie až tak, ako pri hrubších tlačidlách. Tam cítite zdvih podstatne lepšie. Nechýba TrackPoint a podsvietenie klávesnice dvomi stupňami bieleho LED svetla. Tlačidlo na zapnutie výrobca presunul na pravú hranu.

Výrobca sa sústredil na dosiahnutie čo najnižšej hmotnosti pri zachovaní tradičnej odolnosti. Použil horčíkovú zliatinu a povrchovú úpravu s matným spracovaním. Celkovo je tento notebook veľmi príjemný na dotyk.

Výkon a výbava

Procesor Intel Core i7-8665U 1,9 ÷ 4,8 GHz je aktuálne najsilnejší z možných, ktoré môžete v tomto notebooku mať. Prekvapilo nás použitie 16 GB RAM ako maximálneho limitu. V niektorých prípadoch máte možnosť konfigurácie s 8 GB RAM. Nemusí to platiť pre všetky trhy. Je treba vyberať s rozvahou, keďže RAM je pevnou súčasťou základnej dosky. S 1 TB pevným diskom SSD je to podľa nás dosť. Skupina používateľov, ktorí potrebujú viac RAM, bude musieť zvážiť iný model. Buď pracovnú stanicu série P alebo práve T490s.

V kancelárskom režime je to tichý stroj, rýchlo sa ale rozbehne a výduch na pravej hrane budete pociťovať. Je to prirodzené, doteraz si ho užívali ľaváci. Zahrievanie je podobné ako pri modeli T490s, čo odpovedá konštrukcii. Nedá sa povedať, že bude Carbon horúcejší len pretože je tenší.

Procesor, ktorý tu je, dosahuje silný výpočtový výkon. Výrobca hovorí o výdrži 18,3 hodiny na batériu. Keby sme dosiahli aspoň polovičný čas. Vystačiť sme museli s výdržou vyše 7 hodín a aj to pri uvedomelom šetrení a zníženom jase displeja. V každom prípade dobrý výsledok, snáď modely s Full HD displejom dosiahnu uvádzanú výdrž. HDR displej a jas na takmer 500 cd sme si obľúbili. Kvalitný displej je niečo, čo nám náramne spríjemňovalo prácu každý deň. Takisto sme ocenili rýchle nabíjanie, na 80 % za hodinu. Rýchle nabíjanie je užitočné na cestách. Nemáte tak dodatočné starosti, koľko času vám spotrebuje nabíjanie notebooku.

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 7
ProcesorIntel Core i7-8665U 1,9 ÷ 4,8 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR3 (max. 16 GB)
Pevný diskSamsung, 1 TB SSD
Displej14″, IPS, HDR400, max. rozlíšenie 3840 × 1440 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty2x USB 3.1, 2x USB-C + TB, HDMI 1.4, Lenovo LAN, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]323 × 217 × 15
Skutočná hmotnosť [kg]1,089
ZapožičalDatacomp
Cena (EUR s DPH)2574
Model / Testy
PCMark 10 – Kancelársky výkon3696
Essentials7468
Productivity6182
Digital Content Creation2970
3DMark 11 – Herný výkon1652
Graphics score1432
Physics score7541
Combined score1627
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room733
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]1565,7
Access time [ms]0,034
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]7:28
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]480
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]40,3 / 44,8
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]44,8 / 48,2
Celkové hodnotenie
Faktor mobility6,86
Odolnosť tela5/5
Dizajn4/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon3/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Tenké telo
  • Štandardný dizajn klávesnice pre ThinkPady
  • Tichý v kancelárskom režime
  • Vynikajúce reproduktory
  • Geniálny 4K displej

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Výdrž batérie nie je taká ako o nej tvrdí výrobca
  • Silné teplo z výduchu napravo

Verdikt

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 7 je ukážka toho, ako spraviť biznis notebook v tenkom tele. Výrobca nešiel na hranu možností a radšej ponechal overený koncept. ThinkPad z každého hľadiska. Vysoký výkon, rýchle nabíjanie a nízka hmotnosť sú len niektoré z perličiek, vďaka ktorým si ho obľúbite.

Cena: 2574 €

Zapožičal: Datacomp

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.