Vynikajúci nástroj na prácu, ktorý sa dobre prenáša a veľmi dobre používa ako bežný kancelársky počítač. Výkonovo je nastavený tak, aby ste mali silný kancelársky výkon, avšak s dôrazom na dlhú výdrž batérie.

Je v štýle Yoga a máte tak v rukách konvertibilný notebook. Dotykové pero je súčasťou notebooku a je umiestnené v pravej časti krytu. Napriek tomu si budete musieť notebook nadvihnúť. Pero sa vyberá ťažšie, čo je zároveň ochrana pred tým, aby ste ho stratili. Výrobca k nemu dáva aj vlastný konfiguračný nástroj. Funkcie oboch tlačidiel si môžete prispôsobiť a takisto aj nechať zobrazovať stav jeho batérie.

Klávesnica je štandardná v štýle ThinkPadov, vzhľadom na 13,3″ rozmer tela je Enter kratší a tiež sú zmenšené pravé klávesy ako Atl, Ctrl a PrintScreen. To však nevadí, ak presedlávate z väčšieho ThinkPadu, toto bude otázka zvyku behom chvíle. Za zmienku ale rozhodne stojí biele podsvietenie klávesnice.

Je naozaj nádherné a len málokedy sa vidí také presné a nádherne krémové biele podsvietenie. Dôvod na kúpu to nebude, no je to viditeľný bonus, a to doslova. Písanie na nej je pohodlné, no klávesy sú tuhšie ako napríklad v prípade značky HP. Odolá poliatiu tekutinou.

Režim tabletu je použiteľný aj v ruke, notebook patrí medzi tie ľahšie. Vzhľadom na rozmery tu už nie je mechanizmus, ktorý by vysunul zamykací mechanizmus a klávesy by sa tak nehýbali. Takmer nikde to už nenájdete, no prvé ThinkPadové Yogy sa tým vyznačovali a mechanizmus bol generačne upravený. Pozor si treba dať na jemné odklopenie veka od základne práve v režime tabletu. Je tu malá rezerva a klávesy sa vám môžu aktivovať. Zároveň je však ale málo pravdepodobné, že by ste si nejako odklopili kryt a začali písať vtedy, keď X13 používate ako tablet.

Celkové vyladenie systému umožňuje šetrenie výkonu a tým získate aj tichý notebook, ktorého ventilátor vás nebude rušiť. Výrobca hovorí o výdrži na batériu do 10 hodín, v našom prípade to bolo takmer 7 počas praktických testov. Tým, že ide o ThinkPad zo série X, spĺňa aj na najvyššie štandardy odolnosti. Horčíkové telo je zárukou, že sa s notebookom nemusíte maznať a prežije kadečo.

Už tradične sú zastúpené nástroje Lenovo Vantage na udržanie aktuálnych verzií ovládačov ako aj BIOS-u. Nastavenia tu umožňujú prispôsobiť mikrofóny, zvukový systém Dolby Atmos ako aj správanie klávesov. Reproduktory sú však štandardné a na hudbu je lepšie použiť externý reproduktor. Výrobca stále ponechal programovateľný kláves F12, ktorý si nastavíte tu. Tým, že budete mať aktualizované ovládače, vyhnete sa množstvu problémov pri prechode na novú verziu Windows 10.

Rozpoznávanie tvárou funguje veľmi dobre, no výrobca ponechal aj snímač odtlačkov prsta. A už tradične, nechýba kryt webovej kamery na zabezpečenia súkromia.

Výbava portov je adekvátna rozmerom a dokonca je v balení aj redukcia z vlastného ethernetového portu Lenovo na klasický RJ-45. Netreba nič dokupovať. Notebook sa nabíja cez port USB-C nabíjačkou s výkonom 65 W. Za hodinu ho nabijete na 80 %.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Pevná a ľahká konštrukcia
  • Vyššia svietivosť displeja
  • Dotykové pero v balení
  • Rýchle nabíjanie
  • Výkon / tichý chod

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Žiadne podstatné

Lenovo ThinkPad X13

Lenovo ThinkPad X13, Zdroj: Lenovo

Verdikt

Lenovo ThinkPad X13 je výborný stroj keď potrebujete niečo s 13,3″ displejom, odolné, výkonné na prácu a všestranný výkon. Je podobný iným ThinkPadom, tento si kupujete hlavne na potrebu použitia v tabletovom režime.

Cena: 2499 €

Zapožičal: Datacomp.sk

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad X13 Yoga
ProcesorIntel Core i7-10710U 1,1 ÷ 4,7 GHz, 12 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný diskToshiba, 1 TB SSD
Displej13,3″, IPS LCD, HDR400, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.1
Porty2 × USB-C / TB 3 + PD, 2 × USB 3.1, HDMI 1.4, microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]310 × 219 × 16
Hmotnosť [kg]1,2
ZapožičalDatacomp
Cena (EUR s DPH)2499
TestyVýsledky
PCMark 10 – Kancelársky výkon3593
3DMark 11 – Herný výkon1445
VR Mark – Orange Room527
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]877
Access time [ms]0,093
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]6:48
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]378,41
Faktor mobility5,67

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.