Cestovný notebook v menšom rozmere s veľkými možnosťami. Prakticky boli len dve veci, ktoré nám dali pocítiť, že toto nie je klasický 14″ model.

Prvou je veľkosť displeja. 12,5″ je super rozmer, keď chcete pracovať s notebookom v lietadle, vo vlaku na kolenách alebo na malom kaviarenskom stolíku. Druhou je nepraktický slot na pamäťové karty. Inak, nabíjanie cez USB-C adaptér je super.

Vyhotovenie a používanie

Super prenosný notebook X280 je špeciálny stroj. Takmer sa podobá na modely s väčšou uhlopriečkou. Priaznivci značky môžu zostať pokojní. Nič sa nemení a všetko je tak, ako ste zvyknutí. To znamená, že aj klávesnica, jej rozloženie a veľkosť. Akurát veľkosť je trochu menšia, ale je to akoby ste v grafickom editore upravili mierku zobrazenia zo 100 na 90 %. Klávesy sú o pár milimetrov menšie, skoro by ste si to nevšimli. Dvojstupňové biele podsvietenie zostalo, rovnako aj výborný pocit z písania.

Precízny touchpad s tlačidlami hore zostal. Vďaka tomu sa dá lepšie pracovať s trackpointom. Zmena nastala iba v hlučnosti tlačidiel. Kým pri sérii T boli tlačidlá sotva počuteľné, teraz je ich zvuk podstatne výraznejší. Toto bolo pre nás sklamanie.

Pri tomto modeli už vieme, ako sa cítia ľaváci, keď majú myš v ľavej ruke a zároveň na ľavej hrane aj výduch. My sme ho mali vpravo a kúril poriadne. Používali sme myš aspoň 15 cm od notebooku.

Čítačka odtlačkov je oproti väčším ThinkPadom tiež trochu zmenšená. Na rýchlosti a prenosnosti jej to nejako neuberá. Je z novej série na rok 2018, takže rozpozná podvrhy odtlačkov. Prihlásite sa aj s menšími nedokonalosťami, napríklad rankami na prstoch alebo porezaní. Avšak taký istý „vzor“ očakáva aj pri ďalších prihláseniach.

Povrch notebooku je z horčíkovej zliatiny, ako aj jeho celé telo. Je to príjemné na dotyk. Taký matný pocit a najmä veľmi dobrá odolnosť.

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad X280
ProcesorIntel Core i7-8550U 1,8 ÷ 4,0 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4
Pevný diskSamsung, 512 GB
Displej12,5″, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB-C, HDMI, čítačka microSD, Nano SIM, SmartCard, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]308 × 210 × 18
Skutočná hmotnosť [kg]1,267
ZapožičalDatacomp
Cena (EUR s DPH)1868,9

Výkon a hardvérová výbava

Na poriadny výkon sa nemôžeme sťažovať. Notebook je naozaj dobre vybavený. Nielen že tu máme procesor Intel Core i7-8550U 1,8 ÷ 4,0 GHz z ôsmej intelovskej série. Je tu aj 16 GB RAM a 512 GB SSD disk. Ten je super rýchly s prenosom dát okolo jedného GB/s. Najviac nás tešil procesor a RAM. Pri spustení virtuálneho stroja s Windows 7 sa správal notebook podstatne svižnejšie ako pri Intel Core i7 z minulej generácie. Poznali sme to ihneď.

V našej konfigurácii nebola infračervená kamera, mali sme bežnú HD kameru. Avšak s novým prvkom nazvaným ThinkShutter. To je mechanický kryt, ktorý zakryje kameru aj mikrofón. Na jeho vyhotovenie sme boli zvedaví. Pri vysúvaní a zasúvaní má jemné pruženie, ktoré pomáha pri jeho použití. Príjemné a najmä užitočné.

Portová výbava je prispôsobená telu, v zásade je tu všetko potrebné a je tu možnosť notebook napojiť do dokovacej stanice tzv. Side Dock cez USB-C konektor. Okrem toho je tu aj špeciálny RJ-45 konektor na pripojenie eternetovým káblom. Jeho pointa nám ale mierne uniká. Bežný LAN konektor sa sem nezmestí a aj tak potrebujete použiť redukciu. Mohli tu byť dva USB-C porty a Lenovo mohlo nechať na nás, akú redukciu z USB-C na LAN si zadovážite. Ďalšiu pozornosť sme venovali 4G LTE modemom. Najmä jeho slotu na Nano SIM kartu. Je v zadnej časti a vyberá sa spinkou, podobne ako slot pri smartfónoch. Je na ňom priestor aj pre microSD kartu. V Lenove asi predpokladali, že zákazník X280-tky nebude vyberať pamäťovú kartu často, ak vôbec. Je naozaj nepraktické vyberať slot zo zadnej hrany a dochádzalo by tak k prípadnému odpojeniu od mobilného internetu.

Malé telo, vysoký výkon CPU, to je ideálna kombinácia na zahrievanie. Notebook sa zahrieva viac. To nám ale nevadilo. Je to výkonný stroj, a to sme chceli. Riadenie spotreby bude ešte vyžadovať zlepšenie. Často sa totiž prepínal do výkonného a hlučného režimu. Aj pri aktivitách, keď iné notebooky produkovali len minimálnu hlučnosť.

Nepríjemným zistením bola slabá výdrž batérie. V PCMark 8 notebook doslova pohorel. Počas praktického používania sme však dosiahli o 2 hodiny lepšiu výdrž. Výrobca tu ale hovorí o šestnástich hodinách a k tomu sme sa nepriblížili.

Model / TestyLenovo ThinkPad X280
Kancelársky výkon – PCMark 103835
Essentials7642
Productivity6395
Digital Content Creation3132
Herný výkon – 3DMark 112054
Graphics score1898
Physics score6689
Combined score1448
VR Mark
Orange Room600
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1123,1
Access time [ms]0,052
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:05
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]33,9 / 39,5
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]37,2 / 46,1
Celkové hodnotenie
Faktor mobility3,22
Odolnosť tela5/5
Dizajn4/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • podsvietená klávesnica
  • vysoký kancelársky výkon

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • hlučné tlačidlá touchpadu
  • nepraktický slot na microSD kartu
  • slabá výdrž na batériu

Verdikt

Lenovo ThinkPad X280 je super stroj. Nie je dokonalý, je však výkonný, má technológie a výbavu na roky dopredu. Kupujete si nielen super stroj, ktorý zvládne hrubšie zaobchádzanie, ale aj rokmi overený koncept toho, ako má prenosný notebook vlastne vyzerať. Výrobca by mal ale zapracovať na poriadnej výdrži.

Cena: 1868,90 EUR

Zapožičal: Datacomp

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.