Tento monitor bol pôvodne predstavený pred rokom na výstave CES, avšak reálne sa u nás začal predávať až koncom minulého roka.

Lenovo Y27g je herný monitor a zároveň ide o jeden z mála zakrivených monitorov, ktoré sú navrhnuté špeciálne pre hráčov a využívajú technológiu G-SYNC.

Lenovo Y27g ponúka 27-palcový VA panel s rozlíšením 1920 x 1080. Rozlíšenie bude väčšine hráčov postačovať, avšak dnes by sme v prípade tejto uhlopriečky možnože ocenili o trochu viac pixelov. Na druhej strane, je pravdepodobnejšie, že dokážete plnohodnotne využiť potenciál 144 Hz obnovovacej frekvencie a technológie G-SYNC. My sme monitor testovali v kombinácii s počítačom Lenovo IdeaCentre Y710 Cube, ktorý ponúka grafickú kartu NVIDIA GeForce GTX 1070 a prakticky všetky najnovšie hry nám bežali vo Full HD rozlíšení s maximálnym nastavením kvality grafiky na úrovni 70 až 100 fps.

Monitor má dobré pozorovacie uhly a je zakrivený. Zakrivenie nie je prehnané, zvyknete si naň rýchlo. Ide o subjektívny pocit, avšak nám počas testovania vyhovovalo aj pri hraní aj v rámci bežnej práce. Veľmi dobrá je vernosť zobrazovaných farieb, sondou sme namerali priemernú odchýlku na úrovni deltaE = 2, čo je výborný výsledok. Niektoré farby – najmä odtiene červenej a žltej mali odchýlku od ideálnych hodnôt trochu väčšiu, ale v praxi to nevadí. Lenovo Y27g je primárne herný monitor a vernosť zobrazenia farieb je v rámci tohto segmentu nadštandardná. Využijete ho tak aj na iné účely, nielen na hranie.

Obrazovka má pomerne jednoduchý, avšak elegantný dizajn. Plastový stojan umožňuje nastavenie výšky, náklonu aj natočenia. Oceňujeme takisto držiak na slúchadlá, ktorý je možné vyklopiť z ľavého boku. Portová výbava je dostačujúca. K dispozícii je HDMI a DisplayPort a trojica USB 3.0 portov. Dva z nich sú umiestnené na boku, takže je k nim možné jednoducho pristupovať. Na bočnej strane je umiestnený aj 3,5 mm jack pre slúchadlá. Vstavané reproduktory monitor nemá.

Lenovo Y27g neobsahuje zbytočne veľa prednastavených režimov. Ponúka herné režimy, ktoré by mali optimalizovať zobrazenie obrazu pre potreby strieľačiek, real-time stratégií a automobilových hier. Môžete si nastaviť teplotu farieb, aktivovať filter modrého svetla a adaptívny kontrast. Nami testovaný monitor je z tzv. Razer edície a umožňuje zladiť farebné efekty pomocou LED diód použitím technológie Chroma. V praxi však ide o zbytočnosť.

Cena: 696 EUR
Zapožičal: Lenovo

Plusy

+ 144 Hz frekvencia a technológia G-SYNC
+ Zakrivenie displeja
+ Vernosť zobrazenia farieb

Mínusy

– Vyššia cena
– Iba Full HD rozlíšenie

Verdikt

Lenovo Y27g je monitor pre náročných hráčov. Páči sa nám zakrivenie, 144 Hz frekvencia a technológia G-SYNC. Škoda, že obrazovka neponúka vyššie rozlíšenie. Problémom môže byť aj vyššia cena, ale faktom je, že zakrivených monitorov so 144 Hz obrazovkou a G-SYNC technológiou je na trhu minimum. Ak zakrivenie nepotrebujete, pri pohľade na ponuku konkurencie môžete ušetriť až 200 eur.

Parametre a namerané hodnoty:

ModelLenovo Y27g
Veľkosť uhlopriečky a typ displeja27″, VA
Rozlíšenie a frekvencia1920 × 1080, 144 Hz
Udávaná doba odozvy4 ms
Maximálny nameraný jas292 cd/m²
Nastaviteľnosť stojanaVýška, náklon, natočenie
PortyHDMI 1.3, DisplayPort, 3 × USB 3.0
Nameraná spotreba pri 120 cd/m221 W

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

AOC AGON AG251FZ: Monitor pre profesionálnych hráčov

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit