Pôvodný Yoga Book pútal pozornosť svojím konceptom. Ultratenké mobilné zariadenie s dvoma displejmi, ktoré môžete pohodlne so sebou nosiť, a ktoré nie je väčšie a ťažšie ako kniha, je v dnešnej mobilnej dobe určite atraktívne. Problémom prvej generácie bol najmä slabší výkon, kvôli ktorému Windows verzia nenaplnila svoj potenciál a Android verzia narážala na obmedzenia operačného systému od Googlu.

Yoga Book C930 je plnohodnotný nástupca a prináša niekoľko zmien. V prvom rade je to vyšší výkon. Nami testovaný model ponúkal procesor Intel Core i5-7Y54, 4 GB RAM a 256 GB SSD úložisko. Dnes by sme už síce privítali dvojnásobnú operačnú pamäť, ale počas nášho používania sme nemali pocit, že by nás niečo limitovalo. Je pravda, že sme vykonávali menej náročné úkony – kancelársku prácu a surfovanie internetom. Zariadenie tiež zvládlo mierne pokročilú úpravu fotiek.

Druhá zmena sa týka samotných displejov. Opäť sú dva, avšak hlavný displej je typu IPS a má 10,8-palcovú uhlopriečku s rozlíšením 2560 × 1600 pixelov. Druhý displej s Full HD rozlíšením využíva technológiu elektronického atramentu a má viacúčelové využitie. Funguje ako klávesnica, čítačka elektronických kníh a tiež aj ako poznámkový blok. Súčasťou balenia je tiež dotykové pero, ktoré môžete využívať na oboch displejoch.

Viacúčelové využitie zariadenia znásobuje pánt, ktorý umožňuje otočiť displeje až o 360°. Yogu Book môžete teda používať ako klasický notebook, v režime stanu na pohodlné sledovanie filmov alebo ako tablet. Zariadenie má hmotnosť 775 gramov a v zatvorenom stave hrúbku iba 9,9 mm, čo sú skvelé parametre, ktoré sa podpisujú pod bezkonkurenčnú mobilitu. LTE verzia je trošku ťažšia, váži 799 gramov. Faktom ale je, že pri používaní zariadenia v režime čítačky kníh či tabletu a najmä pri jeho dlhšom držaní v jednej ruke, budete túto hmotnosť cítiť. Časom môže byť aj Yoga Book ťažký – v určitých situáciách a v porovnaní s bežnými tabletmi či čítačkami kníh.

Z technologického hľadiska je však Yoga Book C930 fascinujúce zariadenie, aj keď nie je zďaleka bezchybné a nezaobišlo sa bez kompromisov. Tých sme našli počas testovania niekoľko. Na klávesnicu na druhom displeji si budete zvykať a aj keď umožňuje aktivovať zvukovú a vibračnú spätnú väzbu, písanie na nej nebude nikdy také rýchle a pohodlné ako na bežnej mechanickej klávesnici. Počas testovania sme dokázali minimalizovať preklepy takým spôsobom, že sme sa dívali na klávesnicu pri písaní, čo samozrejme ovplyvnilo rýchlosť písania. Pri písaní dlhých textov sme preto k Yoga Booku pripojili bezdrôtovú Bluetooth klávesnicu, ktorú sme so sebou podľa potreby nosili.

ModelLenovo Yoga Book C930
Displej10,8″, IPS, 2560 × 1600, 60 Hz
CPU/GPUIntel Core i5-7Y54/Intel HD Graphics 615
Operačná pamäť/Úložisko4 GB DDR3/256 GB SSD
Konektivita2 × USB-C, microSD, nano SIM
Rozmery a hmotnosť260 × 179 × 9,9 mm/0,799 kg
Testy
PCMark 10 – Rozšírený test1 701
PCMark 8 – výdrž/skóre3:45/2 572
3DMark – Night Raid3 058
3DMark – Sky Diver2 594
3DMark – Cloud Gate4 587

Ďalšie obmedzenie sa týka funkcie čítačky elektronických kníh. Aby ste ju aktivovali, musíte najskôr odomknúť počítač, čo dáva zmysel – čítačka pristupuje k dátam na jeho disku. Nevýhoda však spočíva v tom, že nepodporuje väčšinu bežne používaných formátov elektronických kníh, a tak sme si čítali iba PDF súbory. Niekto môže tiež namietať, že displej je na tento účel príliš veľký a natiahnutý, ale na to si zvyknete. Škoda však, že Yoga Book nedokáže lepšie optimalizovať zobrazenie textu v režime vyplnenia celej obrazovky pri listovaní medzi stranami. Mierku sme tak museli meniť pre každú stránku zvlášť.

Yoga Book C930 je vybavený dvojicou USB-C portov, ktoré umožňujú aj nabíjanie a napájanie. Adaptér je pomerne malý, nebude zaberať zbytočne veľa miesta. Vo výbave je slot na SIM kartu, takže s Yoga Book môžete byť stále online. To je praktické a vhodne to zapadá do konceptu tohto zariadenia. Páčili sa nám aj možnosti poznámkového bloku na displeji s elektronickým atramentom – poznámky sa automaticky ukladajú, môžete ich však jednoducho poslať aj do systému Windows 10 a uložiť si ich ako obrázok. Rovnakým spôsobom môžete tiež poslať snímku aktuálnej obrazovky do poznámkového bloku v druhom displeji.

Faktom však je, že displej s elektronickým atramentom sme prevažnú väčšinu času využívali v režime klávesnice. Poznámky si moc často ručne nepíšeme a takisto nekreslíme, pre určitú skupinu používateľov však môže ísť o pridanú hodnotu. Na bežné používanie nám dotyková klávesnica postačovala, pri písaní článkov sme pripojili externú klávesnicu.

Yoga Book C930 ponúka dostatok výkonu na to, aby ste ho pripojili k externému displeju pomocou USB-C adaptéra a v kombinácii s ďalším príslušenstvom ho používali ako bežný stolný počítač. Aj pri takomto používaní zvláda bežný multitasking a kancelársku robotu, čo zvyšuje variabilitu zariadenia. V teste programu PCMark sme namerali hodnotu 3 hodiny a 45 minút, čo je v segmente mobilných zariadení priemer. Potešili prevádzkové teploty, ktoré sa aj v záťaži pohybovali na úrovni necelých 70 °C.

Yoga Book obsahuje aj snímač odtlačkov prstov, ktorý nefungoval vždy spoľahlivo. Po zapnutí počítača bolo často potrebné zadať PIN kód alebo heslo, pri odomykaní počítača z režimu spánku niekedy správne rozoznal prst až na druhý či tretí pokus. 3,5 mm jack vo výbave nenájdete.

Lenovo Yoga Book C930 predstavuje výbornú druhú generáciu, ktorá odstránila hlavné nedostatky svojho predchodcu a priniesla aj niečo extra. Ide o dizajnový a technologický skvost, avšak vzhľadom na cenu bude atraktívny pravdepodobne skôr pre špecifickú skupinu používateľov.

thumbs-up-icon

Výhody

  • minimalistické rozmery
  • slušný výkon
  • malá a univerzálne použiteľná USB-C nabíjačka v balení
  • viacúčelové využitie zariadenia

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • slabá podpora formátov v režime čítačky kníh
  • menej pohodlné písanie na dotykovej klávesnici

Cena: 1499 EUR

Zapožičal: Lenovo

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit