Najnovšia Yoga, ktorá vyzerá trochu inak. Ešte lepšie ako po minulé roky. Hoci priznávame, že každá generácia notebooku z tejto prémiovej série priniesla citeľné zmeny. Teraz je to multimediálny a kreatívny zážitok. Otočný Rotating Sound Bar priamo v notebooku? To tu ešte nebolo a je to koncept, ktorý zaujal nielen nás, ale aj bežných používateľov.

Vyhotovenie a používanie

Hliníkové spracovanie je pri tomto type notebooku pravidlom. Našťastie, keďže mu dodáva práve možnosť tenkého tela s prvkami, ktoré by ste na plaste len ťažko robili. Teda pri zachovaní odpovedajúcej pevnosti. A Yoga C930 je teda poriadne pevný notebook. Všimli sme si zaoblenie hrán s prechodom k ostrejším prvkom, ktoré končia pri veku. Takže notebook je tenký a zároveň nemáte problém ho otvoriť. V mnohom zostalo pri klasickom vyhotovení.

Klávesnica má dva stupne bieleho podsvietenia. Na svetle však zle vidíte klávesy. Písmená sú totiž štandardne sivé, čo je rozdiel oproti ThinkPadom, ktoré majú popisy klávesov biele s hrubým zvýraznením. Pri dostatočnom svetle je treba podsvietenie vypnúť. Je to v poriadku, ale nie je to také univerzálne ako na iných notebookoch.

Kreatívny režim nerobí dotykový displej, ale pero. To je pritom súčasťou notebooku, žiadne voliteľné príslušenstvo. Pero je umiestnené na zadnej hrane. Nevyberiete ho však pri štandardne otvorenom notebooku. Buď musíte notebook privrieť alebo ho preklopiť do režimu tabletu. Na pero je totiž treba poriadne zatlačiť, aby vyskočilo von.

Špecialitou sú stereo reproduktory Dolby Atmos, ktoré sú na otočnom kĺbe. Hrajú podstatne lepšie, ako na notebookoch tohto typu. Nebudeme vám tvrdiť, aby ste zahodili externý reproduktor. Avšak pri bežnej hlasitosti už môžete dobre počúvať hudbu, nielen filmy. Samotná aktivácia technológie Dolby Atmos zvýši inak znížený výkon samotných reproduktorov.

Čítačka odtlačkov je spoľahlivá a je na štandardnom mieste, vpravo pod šípkami. No a tradične nechýba kryt na webovú kameru. Tu ho Lenovo nazýva TrueBlock Privacy Shutter.

Model notebooku/ParameterLenovo Yoga C930-13IKB
ProcesorIntel Core i7-8550U 1,8 ÷ 4,0 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť12 GB DDR4
Pevný diskSamsung, 512 GB
Displej13,9″, IPS, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty1 × USB 3.1, 2 × USB-C, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]322 × 227 × 15
Skutočná hmotnosť [kg]1,385
ZapožičalDatacomp

Výkon a hardvérová výbava

Naša konfigurácia bola poriadne štedrá. Silný procesor Intel Core i7-8550U 1,8 ÷ 4,0 GHz a 12 GB RAM a k tomu 512 GB SSD disk. Naozaj stroj, ktorý treba využiť na viac ako na písanie kancelárskych dokumentov. My sme mali verziu s Full HD displejom, avšak, kto chce maximálny zážitok, môže si kúpiť aj 4K verziu displeja. Bude to však viac o jemnosti, ako o väčšej ploche. Na 13,9-palcovom displeji zvládnete ešte o jeden stupeň vyššie rozlíšenie ako Full HD bez optického zväčšenia prvkov.

Prekvapení sme boli z toho, že notebook aj s takým silným procesorom nebol nijak výrazne hlučný. Predsa len hliníkové telo bude mať veľký podiel na dobrom chladení. Hoci aj tu je na spodnej strane použitý plast, ktorý sa na hliník iba podobá. Zahrievanie pri silnejšom vyťažení nie je také dramatické, ako bežne pri týchto strojoch býva. A to s podstatne slabšími procesormi.

Na notebooku nám vyslovene prekážala absencia čítačky pamäťových kariet. Porty sú vzhľadom na typ notebooku v poriadku. Jeden USB 3.1 a dva USB-C, oba s možnosťou nabíjania notebooku.

Model / TestyLenovo Yoga C930-13IKB
Kancelársky výkon – PCMark 103924
Essentials8816
Productivity6157
Digital Content Creation3021
Herný výkon – 3DMark 111950
Graphics score1770
Physics score6443
Combined score1523
VR Mark
Orange Room730
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1622,4
Access time [ms]0,033
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]5:27
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]37,4 / 40,3
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]39,0 / 39,8
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,62
Odolnosť tela3/5
Dizajn4/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie4/5
Celkový výkon5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • silná výbava
  • dizajn vhodný pre notebook ako aj tabletové použitie
  • nie je hlučný
  • bez dramatického prehrievania

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • chýba čítačka pamäťových kariet

Verdikt

Lenovo Yoga C930 je ukážka toho, ako sa robia multimediálne konvertibilné notebooky. Zvuk integrovaný do otočného pántu, dotykové pero v balení, minimálne prehrievanie a vysoký výkon. Dobrý kúsok, napríklad pre tých, čo nechcú ThinkPad X1 Yoga.

Cena: 1739 EUR

Zapožičal: Datacomp

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.