Tablety so systémom Android to dnes nemajú jednoduché.

Rozumnú kvalitu ponúkajú približne od ceny 300 eur, v cenovej kategórii od 200 eur sa dá fungovať s určitými kompromismi. Lenže na úrovni 300 eur im už konkuruje Apple so svojimi lacnými iPadmi a tie bežne majú lepší výkon a kvalitnejší displej ako rovnako drahé Android tablety.

Výrobcovia Android tabletov sa preto snažia prichádzať s nejakou pridanou hodnotou. V prípade modelu Yoga Smart Tab je to nadštandardná integrácia Google Asistenta. V praxi to znamená, že Yogu Smart Tab si môžete premeniť na inteligentný displej, ktorý vám ponúkne podobnú funkcionalitu ako reproduktor Google Home, a to aj so zobrazovaním informácií na displeji.

Vďaka zabudovanej funkcii Ambient Mode takisto môžete tento tablet premeniť na fotorámik. Na displeji sa budú okrem aktuálneho času zobrazovať vaše fotografie zo služby Fotky Google.

Aby ste mohli tieto funkcie využívať, je potrebné si nastaviť jazyk tabletu do angličtiny. V slovenčine nie je Google Asistent dostupný a rovnako ani Ambient Mode. Konštatujeme, že v slovenčine sa Yoga Smart Tab výraznejšie neodlišuje od ostatných tabletov a ani od predchádzajúcich tabletov radu Yoga. Pokiaľ však chcete využívať Google Asistenta a používanie tabletu v angličtine vám nerobí problémy, potom má Yoga Smart Tab svoje čaro. Samotný koncept je určite zaujímavý – pokiaľ tablet nepotrebujete aktívne používať, bude slúžiť ako inteligentný displej pre celú domácnosť. Je to dobrý nápad.

Lenovo Yoga Smart Tab má 10,1-palcový IPS displej s rozlíšením 1920 × 1200 pixelov. Kvalita je dobrá a zodpovedá cene zariadenia. Zabudované reproduktory sú špičkové, ocenili sme najmä hĺbku v rámci reprodukcie zvuku. V tomto smere môže nový Yoga Tab konkurovať aj výrazne drahším tabletom. Kvalitné reproduktory sú v tomto prípade nutnosťou, keďže tablet budete využívať aj ako inteligentný displej.

Dobrú kvalitu ponúkajú aj zabudované mikrofóny, ktoré boli schopné reagovať na náš hlas z diaľky štyroch a viac metrov. Opäť ide o nutnosť, aby ste mohli na Google Asistenta rozprávať cez celú izbu. V rámci testovania sme si všimli, že Asistent často ignoroval náš povel „Hey Google“, avšak na „OK Google“ reagoval spoľahlivo vždy.

Yoga Smart Tab obsahuje zabudovaný stojan, ktorý umožňuje využívať tablet v rôznych režimoch. Bočný valček umožňuje pohodlné držanie v jednej ruke, napríklad pri čítaní. Tablet chválime aj za dobrú výdrž počas používania a rozumnú výbavu z hľadiska RAM a úložiska. Procesor by sme však ocenili o niečo rýchlejší, Snapdragon 439 nedisponuje dostatočným grafickým výkonom na hranie náročnejších hier v rozumnej kvalite. Tablet má vo výbave aj 3,5 mm jack.

Model tabletuLenovo Yoga Smart Tab 
Operačný systémAndroid 9.0, aktualizácie 5. 8. 2019
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorSnapdragon 439, 8 jadier, až 2,0 GHz
Displej, počet fariebIPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]10,1 / 1920 × 1200, 16:10
Slot na pamäťovú / SIM kartumicroSDXC do 256 GB / nie
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGNac, USB-C, áno, nie
Fotoaparáty zadný / selfie8 Mpx / 5 Mpx
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 7000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]242 × 166 × 8,5÷24 / 580
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score96774
PCMark for Android – Performance / Výdrž4066 / 12:46
3DMark Sling Shot Extreme – Total435
Graphic / Physics365 / 1306
A1 SD Bench – RAM5014
Úložisko čítanie / zápis266 / 138
thumbs-up-icon

Výhody

  • kvalitná reprodukcia zvuku
  • funguje ako inteligentný displej
  • nahradí aj fotorámik
  • slušná výdrž batérie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • slabší grafický výkon
  • Netflix iba v SD kvalite
  • plný potenciál využijete iba v angličtine

Verdikt

Lenovo Yoga Smart Tab je atypický tablet, ktorý funguje aj ako inteligentný displej a fotorámik. Nad kúpou tohto tabletu má zmysel uvažovať v prípade, že využijete zabudovaného Google Asistenta. V opačnom prípade, ak hľadáte iba obyčajný tablet, by sme v tejto cene zvažovali lacný iPad.

Cena: 299 €

Zapožičal: Lenovo

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit