Trochu „old-school“ výrez, ale má svoje opodstatnenie. LG sa rozhodlo použiť takýto obrovský výrez v OLED displeji na implementáciu infračervenej kamery a dvoch fotoaparátov. Celkovo tak máte smartfón s piatimi objektívmi.

Infrakamera podporuje nielen odomykanie tvárou v tmavom prostredí, ale aj ovládanie pohybom ruky. Air Motion je funkcia, ktorou sa dajú ovládať budíky, hudobný prehrávač alebo robiť snímky obrazovky či prijať hovor. Treba sa to ale dobre naučiť.

Funkcia je podľa nás viac ukážkou technologických schopností dneška, ako reálnym prínosom. Nemá efekt pre používateľov s obmedzenou schopnosťou pohybovej koordinácie a ostatní sa pokojne dotknú displeja. Aktivácia funkcie totiž vyžaduje podržanie dlane nad infrakamerou. Za tento čas plus vykonanie príslušného gesta si na displej pokojne ťuknete bežným spôsobom. A to ešte musíte mať cvik a spraviť gesto správne na prvý raz. To sa nám nedarilo, možno budú ostatní šikovnejší a gestá im pôjdu lepšie ako pri našich testoch. Použiteľnejšie sa nám javilo odomykanie smartfónu aj v tme bez dotyku na základe vzorky našej dlane. Odomykanie tvárou je rýchle a spoľahlivé.

Dizajnovo sa radí medzi konzervatívne modely. My sme ocenili tradičné zaoblenie hrán a leštené zadné sklo, ktoré nie je klzké na dlani ani na stole prípadne na nohaviciach. Ocenili sme aj to, že priamo v balení je priesvitné plastové puzdro. Odolnosť je zaručená aj certifikáciou MIL-STD 810G + IP68. Súčasťou je 3,5 mm audiokonektor. To ide ruka v ruke s využívaním smartfónu ako videokamery. LG pokračuje v nastolenom štandarde a toto je smartfón, s ktorým sa oplatí nakrúcať videá. Okrem priblíženia na vami určený bod, nielen do stredu obrazovky, má ešte jednu extra funkciu navyše. Je ňou preostrenie počas nakrúcania (Video Depth Control). Toto je niečo, čo rozhodne nie je štandardom. Vďaka tomu vytvoríte vynikajúce videá s efektnou dynamikou obrazu. Oplatí sa to vyskúšať. Nechýbajú ani kinematické efekty, ak tvoríte video s „filmovou náladou“.

Multimediálne vlastnosti doplňujú stereo reproduktory, ktoré zosilnia svoj účinok, keď položíte telefón na tvrdú podložku. Nepotrebujete malý externý reproduktor. Ten sa totiž stane z tohto smartfónu. Vylepšenia zvuku DTS:X 3D chválime a pri počúvaní hudby si vyladíte zvuk podľa svojich predstáv.

Systém je stabilný a nadstavba od LG je vo viacerých smeroch dobre premyslená. Nijako nezaostáva za ostatnými výrobcami. Výrobca si veľmi dobre poradil so zobrazením notifikácií v oblasti s výrezom. Napríklad po pripojení slúchadiel cez Bluetooth sa zobrazí animovaná ikona pripojenia a potom zase zmizne a objaví sa napríklad pripojenie na Wi-Fi, stav zvukového nastavenia hovorov atď. To platí aj pre signalizáciu využitia GPS a iných stavových ikon.

Vďaka prednému systému optiky robí vynikajúce portrétové fotografie. S rozmazaným pozadím alebo napríklad s efektom štúdiových svetiel. Fotky sú vynikajúce a nadštandardné. Hlavný fotoaparát robí výborné fotky aj v zlých svetelných podmienkach. Chválime však jeho rýchlosť a ostré fotografie. Tu si treba zvyknúť na zvláštnu anomáliu. Objekty sú podstatne bližšie, ako pri fotení inými vlajkovými loďami. Vidieť to na pohľad a pri priamom porovnaní. Neraz sme mali pocit, že máme aktivované dvojnásobné priblíženie. Tento efekt zapríčinený použitím optiky sa nám páčil, rovnako tak aj superširokouhlý režim so 137° záberom.

Model telefónuLG G8s ThinQ
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 1. 5. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 855, 8-jadrový, 2,84 GHz
Displej, počet fariebG-OLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,21 / 1080 × 2248, 18,7 : 9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video12 (f/2.4) + 13 (f/1.8) + 12 (f/2.6) Mpx, 4K, 60 fps
Predný fotoaparát / video8 (f/1.9) Mpx + Z Cam, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3550 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]155 × 77 × 8 / 181
KonektorUSB-C, 15 W
ZapožičalLG Electronics
Cena [EUR s DPH]699
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score292676
PCMark for Android – Performance8874
3DMark Sling Shot Extreme – Total4125
Graphic4289
Physics3637
VRMark Amber Room – Totalnekompatibilný
A1 SD Bench – RAM [MB/s]19991
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]nekompatibilný
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Nie je šmykľavý
  • Špičková videokamera v smartfóne
  • Portrétové fotografie
  • Výdrž batérie
  • Infračervená kamera

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Diskutabilné ovládanie Air Motion
  • Obrovský výrez v displeji

Verdikt

LG G8s ThinQ je vlajková loď od LG. Pokračuje zavedenými tradíciami a ukazuje, že smartfón by nemal len dobre fotiť, ale aj nakrúcať video. Rozostrenie počas nakrúcania je len jednou z perličiek. Celkovo si nás smartfón získal svojou technologickou výbavou a vyladeným systémom. Spoľahnúť sa môžete aj na celodennú výdrž batérie pri náročnom používaní.

Cena: 699 €

Zapožičal: LG Electronics

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.