Výbavou jednoduchý telefón pre nenáročných používateľov.

Keďže sa tu nehrá na NAJ v akomkoľvek smere, je tu klasický kryt. Telefón si nekladie za cieľ byť najtenší, a tak ponúka overenú klasiku. Najmä tým, ktorí sa pohybujú v tomto cenovom segmente. Telefón je z plastu, časť rámu je z hliníka. Súčasťou je fólia, ktorá vydrží tak týždeň používania telefónu a nosenia vo vrecku. Šetrnejší používatelia ale majú jednu priamo na telefóne a videli sme, že mnohí si ju tam nechávajú niekedy veľmi dlho.

Telefón má bežné rozmiestnenie prvkov. Teda po vzore iných modelov, tlačidlo na zadnej strane pod fotoaparátom a ovládanie hlasitosti naboku. Chválime audiokonektor na spodnej hrane vedľa microUSB konektora. Je to prirodzenejšie pri zapojení slúchadiel. Napriek tomu, že telefón nie je ultratenký a ešte má odnímateľný kryt, fotoaparát mierne presahuje.

Praktické používanie

Hardvérová výbava je na nižšej úrovni. Je to normálne a nikto vám nebude tvrdiť, že ide o špičku na trhu. Tomu odpovedá aj procesor Snapdragon 210. Väčším obmedzením je však kapacita RAM. Tá je 1 GB, čo ale znamená, že máte voľných maximálne trištvrte z tejto hodnoty. Niečo si ukrojí grafická nadstavba a systémové procesy. Rozlíšenie displeja je 480 x 854 pixelov, čo už môže byť viac limitujúce. Vyskúšali sme zmenšiť písmo, no veľa priestoru nezískate. Teda efektívneho priestoru a zobrazenia, na ktoré ešte uvidíte. Zmena mierky je efektívna až od HD rozlíšenia pri tejto uhlopriečke. Tým, že sú tu len virtuálne tlačidlá, je tu akoby ešte menej priestoru.

V zásade to na nových Androidoch toľko neprekáža, pri celoobrazovkovom režime máte vždy plný displej k dispozícii. Navyše sa nám páči možnosť zmeniť si poradie tlačidiel. Vhodné je to pre pravákov aj ľavákov. Nadstavba od LG má svoje zaužívané zvyklosti, no aj v základnom telefóne je odomykanie systémom Knock Code. Ide o extra bezpečný systém, prekonáva ho len heslo a principiálne odtlačok prsta. Na zjednodušené ovládanie pridal výrobca funkcie aj na tlačidlá hlasitosti. Dvojité stlačenie na zvýšenie hlasitosti otvorí aplikáciu Capture+ na poznámky. Dvojité stlačenie hlasitosti nadol zase otvorí fotoaparát.

Fotografovanie vás prekvapí. Aplikácia sa spúšťa takmer okamžite a na vonkajšie fotografie alebo všetky, kde je dostatok svetla je použiteľný. Horšie je to s makrom a tmavšími scénami. Fotka bude citeľne zašumená. Zaostrovanie je pomalšie, trvá asi sekundu a pol, ale ak si počkáte, odfotíte ostro aj reklamný leták. Video spravíte v HD rozlíšení na skutočných 30 sn./s, no aj tak bude mierne rozmazané, najmä pri pohybe do strán.

Hodnotenie

+ cena, rozhranie, umiestnenie audiokonektora, fotografie za bežného dňa
– výkon, kapacita RAM

Cena: 119 EUR
Zapožičal: LG Electronics

Verdikt

LG K4 (2017) je telefón pre začiatočníkov. Kto chce Android so šikovným rozhraním a možnosťou bežne spraviť nejakú fotku, toto mu bude stačiť.

Parametre telefónov a výsledky benchmarkov:

Model telefónuLG K4 (2017)
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]1 / 8
ProcesorSnapdragon 210, 4-jadrový, max. frekvencia 1,1 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 480 × 854
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, nie
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video5 Mpx, autofocus / HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 2500 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]145 × 73 × 8 / 138
KonektormicroUSB
ZapožičalLG Electronics
Cena [EUR s DPH] 119
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score19328
PCMark for Android – Performance1999
3DMark Sling Shot – Total scoreN/A
GraphicN/A
PhysicsN/A
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava1/5
Rýchlosť1/5
Výdrž3/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.